{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milline on sinu MBTI psühholoogiline isiksusetüüp ja millisel ametipostil sa peaksid töötama?

Foto : unsplash     Myers Briggsi psühholoogilised testid (inglise keeles Myers Briggs type indicator ehk MBTI) on maailmas kõige laiemat k...

Foto : unsplash

 
 
Myers Briggsi psühholoogilised testid (inglise keeles Myers Briggs type indicator ehk MBTI) on maailmas kõige laiemat kasutust leidnud testid. Tegemist on testidega, mis aitab sul enda isiksusetüüpi leida olemasoleva 16 erineva isiksuse seast ja mis omakorda võib kasu tuua nii suhetes teiste inimestega või töö leidmise juures.

Ameeriklanna Isabelle Briggs-Myers kasutas oma testide juures kuulsa psühhiaatri Carl Gustav Jung'i töid. Tegemist on väga lihtsa testiga, sul tuleb lihtsalt leida, mis on sinu jaoks kõige spontaansem järgneva nelja "vaimse protsessi" juures:

1. Kust sa energiat juurde saad: sisemisest maailmast (introversioon "I") või välisest maailmast (ekstraversioon "E")?

2. Kuidas sa infot kogud: läbi oma 5 meele (sensoorne "S") või usaldades oma kuuendat meelt (intuitsioon "N")?

3. Mis sind otsustama paneb: loogiline mõtlemine (mõte "T") või sinu väärtushinnangud (tunded "F")?

4. Kuidas sa tegutsema hakkad : planeerides (otsustaja "J") või kohandudes olukordadega (kohaneja) "P")?




Sinu vastused moodustavad neli tähte, mis annavadki sinu MBTI isiksusetüübi: INFP või ESTJ või INTJ jne.

1. Kust sa energiat ammutad: introvert või ekstravert? 

Introvert (I) mõtleb ja kaalub enne, kui hakkab tegutsema. Ei karda üksindust. Armastab iseseisvust. Ta vaatleb teisi enne, kui hakkab tegutsema. Peale väsitavat päeva eelistab olla üksi ja rahus.

Ekstravert (E) tahab palju suhelda ja räägib teistele oma probleemidest selleks, et end hästi tunda. Ta eelistab alati olla koos teistega, luua uusi tutvusi ja kuuluda gruppidesse. Talle meeldib rääkida ja ta väljendab ennast vabalt igas valdkonnas.

Kas sa oled pigem introvert (I) või ekstravert (E)?

Ära unusta, et ükski vastus pole teisest parem, sest kõikides isiksustes on midagi huvitavat.

2. Kuidas sa infot kogud?

Sensoorne (S) usub seda, mida ta näeb. Teda huvitavad konkreetsed faktid: reaalsus, mida saab katsuda, näha, maitsta. Ta elab praeguses hetkes. Ta on väga metoodiline, ta pöörab palju tähelepanu detailidele ja talle meeldib tegutseda etappide kaupa. Ta on inimene, kes loeb alati juhtnöörid läbi enne, kui hakkab midagi tegema hakkama.

Intuitiivne (N) on aga see inimene, kes katsub olukordi ette ennustada, ta kuulab oma instinkte ja on valmis alati plaane muutma. Ta ei hakka oma aega raiskama juhiste lugemise peale. Teda huvitavad põnevad ideed, sellega kaasnevad detailid ja pisiasjad pakuvad talle vähem huvi. Talle meeldib kõik uus ja huvitav, samal ajal, kui sensoorne inimene eelistab ennekõike praktilist ja läbi proovitud külge.

Kas sa oled pigem sensoorne (S) või intuitiivne (N)? 



3. Mis paneb sind otsust vastu võtma?

Mõtleja (T) on see, kellele meeldib vaielda ja argumenteerida. Ta on pigem rahuliku loomuga ja otsib kõiges loogikat. Ta räägib otse asjadest ja ütleb kogu tõe sellisena välja nagu ta on või enam-vähem. Olenemata olukorrast tahab ta tõde ilmavalgele tuua ja jääda objektiivseks. Otsuse vastuvõtmiseks kaalub ta head ja halvad küljed ning ei kaota kainet pead.

Tundlik (F) inimene aga näeb maailma läbi südame. Ta on oma otsuste vastuvõtmisel subjektiivne ja otsib eelkõige harmooniat. Ta on tõeline diplomaat. Ta näeb inimeste häid külgi ja kiidab neid. Samas solvub ta sama ruttu.

Kas sa oled pigem mõtleja (T) või tundlik (F)? 

4. Kuidas sa tegutsema asud: otsustaja või kohaneja? 

Otsustaja (J) on inimene, kellele meeldib järgida tegevusplaani. Puhkus tuleb alles peale tööd ja on selle tasuks. Ta on punktuaalne ja täpne, talle meeldib elada kindlaksmääratud kaadris. Talle meeldib puhkust ette planeerida. Talle ei meeldi ootamatused ja ta vajab aega, et otsust vastu võtta.

Kohaneja (P) on paindlik ja kohaneb ruttu kõikide olukordadega. Tal on kalduvus jätta oma tööd ja kohustusi järgmiseks päevaks ja lükata neid edasi nii palju, kui võimalik. Ta ei taha end siduda mitte millegagi. Puhkuse ajal meeldib talle kõige rohkem improviseerida, kui ette planeerida. Ta hindab vabadust.

Kas sa oled pigem otsustaja (T) või kohaneja (P)?

Sinu MBTI tüüp koosneb neljast tähest, mille järjestust ei tohi muuta, seega on valikuid kokku 16: INTP või ESFP jne. Vaata alt vastust!

Mis puutub armastusse, siis on oluline, et mõlemal partneril oleks vähemalt teine täht sama selleks, et neil oleks hea suhe! Et külgetõmme oleks veelgi tugevam, peaks viimane täht olema erinev.

Vastuse avamiseks klikkige vastuse peal olevale lingile!

INTP : teadur

INTJ : organisaator

ENTJ : ettevõtja

ENTP : leidur

INFP : idealist

ENFP : psühholoog

INFJ : nõuandja

ENFJ : animaator

ISTP : meister

ISTJ : administraator

ESTP : promootor

ESTJ : juhataja

ISFP : kunstnik

ISFJ : kaitsja

ESFP : näitleja

ESFJ : elunautija


Milleks neid teste õieti vaja on?

Kõigepealt selleks, et anda mõne indikaatori selleks, et end paremini tundma õppida. Samuti võimaldab see mõista seda, millised on sinu suhted teiste inimestega.

Seda testi ei saa teha aga alla 16-aastaste laste peal, kelle isiksus pole veel piisavalt välja kujunenud.

Kas testi tulemused on piisavalt täpsed selleks, et leida selle läbi endale huvitav eluala?

Jah ja ei. Sinu MBTI tüüp aitab sul eristada sinu isiksuse olulisemaid jooni. Ent mõned ametid või positsioonid on siiski sobivamad, kui teised. Näiteks kui sinu profiil on ENFJ, siis on parem valida suhtlemist nõudev ametiala. See võib aga juhatada suure laia ampluaa juurde nagu haridus, tervis ja personalijuhtimine.






Kommentaare ei ole