{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa oled kogu aeg väsinud? Vaata, mida sa pead oma elus muutma

Foto : unsplash / Laura Chouette      Sa magad korralikult ...

Foto : unsplash / Laura Chouette

 

 

 Sa magad korralikult aga tunned sellest hoolimata väsimust. Väsimustunne on muutunud juba krooniliseks ning sellel võivad olla mitmed erinevad põhjused. 


Sa ei tee piisavalt trenni

Kuna sul ei ole energiat, siis ei lähe sa trenni ega jooksma nagu esialgu planeeritud ja eelistad selle asemel diivanil lesida. Ja sa teed suure vea! Sport ja füüsiline aktiivsus parandavad une kvaliteeti, reguleerides meie sisemist bioloogilist kella. 

Kui sa jätad oma harjutuste tegemise või treeningu vahele, satud sa nõiaringi ja magad järgmisel ööl halvasti. Ei maksa ka unustada, et just treeningu ajal toodab aju endorfiine, mis tekitavad üldise heaolutunde. Ja füüsiline aktiivsus aitab väga hästi võidelda väsimuse vastu tänu oma energiat andvale toimele. 

 

Sa sööd halvasti

Kuna sa oled oma tööga ülekoormatud, siis lõunasöögi asemel näksid sa midagi arvuti ees või sööd kiiresti võileiva kahe koosoleku vahel. Kui sa haigutad tihti ja tunned end energiast tühjana, siis pole sul vaja minna põhjust kaugele otsima. Selleks, et energiat tagasi saada, eelista tervislikku toitu paralleelselt hea eluhügieeniga. Söö rohkem neid toiduaineid, mis teevad tuju heaks nagu magneesiumit ja kiudainerikkaid toiduaineid. Eelista rasvast kala, mis sisaldab omega-3 rasvhappeid, aedvilju, puuvilju ja täisteravilju hommikuks. Õhtul söö pigem kergelt, et mitte seedimist üle koormata aga piisavalt hästi, et näljatunnet ei tekiks. Söö aeglaseid suhkruid, makarone ja täisteratooteid, tärklist või valku, mida sa saad linnulihast.

 

 

 

 

Sa ei joo piisavalt vett

Vee joomine lihtsalt ei tule alati meelde. Ometi aitab see lihtne asi võidelda näljatunde vastu. Hinnangute järgi kaotab organism iga päev poolteist liitrit vett. Kui sa seda vedelikukaotust tasa ei tee, tekib vedelikupuudus kehas, lihased tõmbuvad krampi, rakkudevaheline ühendus muutub halvemaks ja see väsitab organismi. Selleks, et su organism saaks normaalselt funktsioneerida, joo 10 klaasi vett päevas.

 

Sul on D vitamiini puudus

D vitamiini vaegust tuleb üsna tihti ette. D vitamiini on organismis olemas, ainult, et on vaja päikesevalgust selleks, et seda aktiveerida. D vitamiin on aga see, mis tugevdab immuunsüsteemi ja aitab meil vormis olla. Bioloogilist rütmi määrab päevavalgus, selletõttu tunnemegi me sügisel ja talvel suuremat väsimust. Selleks, et D vitamiini saada, söö rohkem rasvast kala. 

 

Sul on raua- või magneesiumipuudus

Rauapuuduse tõttu võid sa tunda end kurnatuna. Sellele tuleb aga leida põhjus, mis mõnikord võib olla üsna ootamatu. Näiteks rohke tee joomine võib pidurdada raua omandamist organismi poolt. Samuti võivad maohaavandid ja seedeprobleemid muuta raua omandamist raskemaks ja tekitada selle vitamiini vaeguse. Ohustatud on ka naised, kes kannavad vaskspiraali või kellel on liiga vererohke menstruatsioon. Rauapuudus tekitab püsiva väsimustunde ja rahutute jalgade sündroomi, mis muudab und rahutuks. Selleks, et rauda saada ja olla heas vormis, söö palju ube ja läätsesid, punast liha, kuivatatud puuvilju ja teravilju. 

Magneesiumipuudus võib samuti olla väsimuse ja stressi põhjuseks. Magneesium võimaldab alal hoida neuromuskulaarset ühendust. Kui sul on magneesiumipuudus, siis kannatad sa pingete all, ärritud kergesti, tunned ärevushäireid ja oled väsinud. Sellisel puhul tuleb süüa musta šokolaadi, läätsesid ja banaane. 

 

 

 

 


Sa oled üle töötanud

Hoolimata sellest, et sa magad korralikult, on sul raske hommikul tõusta. Sa oled väsinud juba enne tööle jõudmist. Võib-olla oled sa üle töötanud? Burn-out ehk läbipõlemissündroom väljendub läbi füüsilise ja vaimse energia languse. Tavaliste kohustuste täitmine võib sellisel puhul nõuda palju rohkem energiat. Sellest ei aita üle saada ka 14 tunnine magamine. Ainult puhkus rahus ja vaikuses võib aidata sul end paremini tunda.


Sind ümbritsevad inimesed, kes sulle halba tahavad

Sa pead panema piiri töökaaslasele, kes sulle helistab selleks, et pettumust väljendada. Meie ajus on peegelneuronid, mille tõttu me tunneme end hästi, kui me käime läbi positiivsete inimestega ja tunneme end halvasti, kui me suhtleme inimestega, kelle elus kõik halvasti läheb. Seega selleks, et sul hästi läheks ümbritse end nendega, kelle elus on kõik korras, kui sa ei taha just nõiaringi sattuda.


Sa magad vale madratsi peal

Vale madrats võib põhjustada uneprobleeme ja selle tõttu sa võidki tunda end pidevalt väsinuna. Kui sa magad sama madratsiga juba üle 10 aasta, siis on viimane aeg ta ära vahetada. Vale madratsi peal magamine ei tekita just füüsilist valu aga põhjustab uneprobleeme, tuues kaasa sagedasi ärkamisi. Ideaalset  madratsit ei ole olemas, tähtis on, et su madrats oleks mugav.


Sa ei viibi palju päevavalguse käes

Kas su väsimustundega käib kaasas masendus? Siis kannatad sa võib-olla aastaaja vahetusega kaasas käiva depressiooni käes, mis on põhjustatud päevavalguse muutustest. Päevavalgus stimuleerib õnnehormooni endorfiini tootmist. Ja sügiseti just tuleb meil kõige rohkem päevavalgusest puudu. See depressioon saabki alguse tihti oktoobris ning kaob märtsis. Aga sügisese depressiooni vastu saab võidelda, kasutades luminoteraapiat näiteks.


Sa jood liiga palju alkoholi

Une kvaliteet halveneb vanusega aga mida vanemaks sa saad, seda tundlikum oled sa ka alkoholi mõjude suhtes. Alkohol aitab küll magama jääda aga muudab une kvaliteeti halvemaks.



Kommentaare ei ole