{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaitsta end toksiliste inimeste eest?

  foto : unsplash / Priscilla Du Preez   Me kõik puutume ko...

 

foto : unsplash / Priscilla Du Preez

 

Me kõik puutume kokku varem või hiljem toksiliste inimestega. Selliseid inimesi võib olla sinu töökaaslaste või lähedaste seas. Toksilise inimesega koos viibides ei tunne sa end kunagi hästi, ta mõjub halvasti sinu enesehinnangule ja vaimsele tervisele. 

Toksilise inimesega koos olles tunned sa seletamatut väsimust, kurnatust ja tüdimust kõigest. Sa võid tunda end süüdi. Mida see toksiline inimene siiski täpsemalt tähendab? 

Toksiline inimene on see, kelle käitumine on pealetükkiv. Tal on selline iseloom, mille tõttu teised end halvasti tunnevad. Selline inimene võib olla su oma töökaaslaste seas, sõprade seas, sugulaste seas või siis hoopis olla su oma elukaaslane. Toksilised inimesed ei kasuta ära ainult naiivseid ja õrnahingelisi - kõikidel inimeste võib olla oma elu jooksul kokkupuuteid selliste inimestega.


Milline on toksiline inimene? 

 

 


1. Enesekeskne

Tema jaoks tasuta lõunaid ei ole olemas. Kui ta peaks sulle oma abi pakkuma, siis ootab ta selle eest tasu ühel või teisel moel. Tema isiklikud vajadused on teiste omadest tähtsamad ja kuna ta on kogu aeg rahulolematu, panebki see teda teisi alandama, süütunnet tekitama ja manipuleerima. 


2. Ta ei tunnista kunagi end süüdi

Ta ei ole mitte ühtegi probleemi ega lahkarvamust põhjustanud, alati on keegi teine selles süüdi. 


3. Ta on paindumatu

Ta ei oska teisi kuulata ega pea tähtsaks teiste arvamusi ega soove. Ta tegutseb ja mõtleb nii nagu ta seda tahab. Ta tahab kõike kontrollida ja võib sekkuda asjadesse, mis temasse üldse ei puutu. Suhe temaga on väga ühekülgne, sest ta ei oska teistega arvestada.


4. Ta alandab ja solvab sind

Ta ei kutsu sind näiteks enam selleks, et näidata oma solvumist. Või siis teeb sinu kohta ebameeldivaid märkuseid ja kritiseerib sind. Ta teeb sulle etteheiteid. Räägib su vigadest ja puudustest. Alavääristab sind. Eirab su tundeid.

 

 


5. Toksiline inimene ei ole ainult halb

Ta võib olla mõnikord väga tore ja heatahtlik. 


Tavaliselt toksilise inimesega koos olles tekib väsimus ja vaimne kurnatus. Sa üritad temast aru saada, olla kaastundlik ja leida tema käitumisele vabandusi. Sa süüdistad iseennast selles, et teine selline on. Sa hakkad mõtlema, et võib-olla sa siis ei olegi piisavalt hea ja piisavalt tasemel. Sa tunned stressi koos temaga olles. Sul on salajane lootus, et ta ühel päeval siiski muutub. Või et kui te lähete reisima koos, siis muutub teie suhe paremaks. Või et kui lapsed sünnivad, muudab ta ennast. Sa katsud meeles hoida ainult head. 


Kuidas siiski kindlaks teha, kas sul on tegemist toksilise inimesega? 

Kui kellegi käitumine on pealetükkiv, kui sa tunned end temaga halvasti, kui sa ei tea, kuidas olla ja kuidas käituda - siis on selge, et sul on tegemist toksilise inimesega.


Mida siis teha, kui sa peaksid sellise inimesega koos olema? 

 

 

 

Selle jaoks, et sellest suhtest vabaneda, pead sa seda kõigepealt enesele teadvustama. Mõnedel inimestel on väga kõrge kannatlikkuse lävi ja neil läheb selle jaoks kauem aega, et oma silmi avada. 

Ära piina ennast. Ära süüdista ennast selles, et sa kohe ei märganud, milline ta oli. Kohe ei saagi seda näha. Alguses antakse andeks ja leitakse vabandusi. Seda enam, et toksiline inimene on väga osav ja teab, mida teha, et oma tahtmist saada. Seda kutsutaksegi manipuleerimiseks, mida on ka raske märgata. Seejärel tuleb endale aru anda, et sa pead ise ennast päästma sellest suhtest, mis teeb sulle rohkem halba, kui head. 

Ãœtle ei. Tasapisi aga kindlalt tuleb sul õppida oma sõna maksma panna, ilma, et sa tunneksid hirmu tagajärgede ees. 

Otsi abi. Näiteks pöördu mõne psühholoogi poole, kes aitab sul olukorrast paremini aru saada ja leiab võimalusi, kuidas sa ennast kõige paremini kaitsta saaksid. Sa ei pea seda tegema aga see aitaks sind. 

Põgene füüsiliselt ja vaimselt. Toksilise inimesega ei jää mõnikord muud üle, kui sul tuleb teha kiire lõpp ja põletada sillad ära. Tegelikult see muidugi ei ole nii lihtne nagu paistab. Sest isegi, kui sa oled sellest inimesest väga kaugel, võid sa oma peas ikkagi tunda rahutust tema pärast. Ja see tähendab, et suhe on ikkagi edasi toksiline. Toksiline suhe saab läbi, kui üks inimene ei lähe enam teise mänguga kaasa ja ei lase ennast manipuleerida.

Kommentaare ei ole