{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millistes toitudes on kõige rohkem C-vitamiini, mis aitavad sul haigusi eemal hoida

  foto : unsplash / Monika Grabkowska   Kõikidest peamistes...

 

foto : unsplash / Monika Grabkowska

 

Kõikidest peamistest vitamiinidest on C-vitamiin ilmselt kõige suuremat tuntust kogunud. Enne, kui hakkame rääkima, mille pärast just C-vitamiin on nii kasulik meie tervisele, rändame natuke ajas tagasi ja vaatame, millal selle vitamiini tähtsus hakkas kasvama ja muutus oluliseks. Ammuste aegade meresõitjaid ähvardas C-vitamiini puudusest tekkinud skorbuut, mis muutis luid nõrgemaks, viis hambad suust ja põhjustas verevalumeid. Skorbuut võib põhjustada isegi surma. 18. sajandil hakkas Briti kuningliku mereväe arst James Lind ravima madruseid sidrunite ja apelsinidega, leides haigusele sel moel ravi. Ravi oli küll leitud ent see, mis põhjustas haigestumise, mida sai ravida tsitruselistega, jäi ikka veel välja selgitamata. C-vitamiini, mida kutsutakse ka askoberiinhappeks, hakati teadlikult tarbima alles 1930. aastatel. Sellest ajast hakati soovitama juua hommikuti klaas apelsinimahla.


C-vitamiini kasulikkus

Mis selles vitamiinis siis nii erilist on, et seda toidu kaudu ainult kätte ei saa? Nimekiri C-vitamiini kasulikkusest on üsna pikk. Kõigepealt aitab C-vitamiin võidelda viiruste ja bakterite vastu ja ainuüksi sellepärast tuleks võtta C-vitamiini iga päev lisaks, et muuta oma immuunsüsteemi tugevamaks ning hoida eemal haigusi ja põletikke. Samuti aitab C-vitamiin võidelda väsimuse vastu, andes kohe energiat juurde. 

C-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb rakke enneaegse vananemise eest, soodustab raua imendumist, reguleerib kolesterooli taset, aitab paremini stressi kontrolli all hoida, väljutab organismist raskemetalle, muudab tugevamaks nahka, kudesid ja luude tervist ning alandab vererõhku.

 

 


Õrn vitamiin

C-vitamiin on tõeline staar vitamiinide seas ja selle tõttu tulebki teda selliselt kohelda. C-vitamiin on väga tundlik vee, kuumuse, õhu ja valguse suhtes. Ehk siis tõeline diiva. Selleks, et vitamiinist kõige rohkem kasu saada, tuleb juua kohe oma värskelt pressitud apelsini- või sidrunimahl ära ja mitte oodata liiga kaua. Kuumutamisel C-vitamiin hävineb, seega on soovitatav süüa köögi- ja puuvilju võimalikult toorelt. 


Kas kõikide inimeste C-vitamiini vajadus on sama? 

Loomulikult ei vaja me kõik samas koguses C-vitamiini. Mõned sellised haigused nagu põletikud, luumurrud, tõsiste haiguste ravid aga samuti iga inimese eluviisid: suitsetamine, spordi tegemine või siis hoopis imetamine ja rasedus võivad mõjutada C-vitamiini päevast vajadust, mida ainult toidu kaudu kätte ei saa. Ka stress ja ülekoormatus võivad tõsta C-vitamiini päevast vajadust. 


Kui palju tuleks C-vitamiini iga päev võtta? 

Üldiselt soovitatakse võtta iga päev 110mg C-vitamiini. C-vitamiini vaeguse korral ähvardab skorbuudioht aga see on väga äärmuslik. Ent isegi väikese defitsiidi puhul võib tekkida söögiisu puudus, kõhnumine ja väsimus. 

Liigse C-vitamiini tarbimise puhul aga - kui süüa päevas üle 500mg - võib see põhjustada kõhuvalu, kõhulahtisust ja neerukivide teket. 


Millised toidud sisaldavad kõige rohkem C-vitamiini, mis aitab haiguseid eemal hoida? 

 

 


Mustsõstar

Mustsõstrad sisaldavad palju väärtuslikku C-vitamiini : 181 mg / 100 grammi kohta


Petersell

Värske petersell sisaldab 177 mg C-vitamiini  100 grammi kohta.


Sidrun

Sidrunikoor sisaldab 129 mg C-vitamiini 100 grammi kohta, sidrun ise aga sisaldab 45 mg C-vitamiini 100 grammi kohta.


Paprika

Toores paprika sisaldab (nii kollane, kui punane) 121 mg C-vitamiini 100g kohta.

 

Brokoli

Ka brokolis on päris palju C-vitamiini = 106mg / 100g

 

Kiivi

Kiivi aitab hästi võidelda kõikide viirushaiguste vastu, sisaldades 81,9mg C-vitamiini 100g kohta.

 

 

 

Greip

Greip sisaldab  C-vitamiini 61mg / 100 g kohta .


Maasikad

Ka maasikad sisaldavad C-vitamiini : 54 mg / 100 g kohta. Ehk siis rohkem, kui apelsinid! 


Mandariinid

Mandariine süüakse ikka talvisel ajal, mis tagavad meile 49,2 mg C-vitamiini 100 grammi kohta. 


Apelsin

C-vitamiinist rääkides tulevad ikka kõigepealt meelde apelsinid, mis sisaldavad seda väärtuslikku vitamiini 47,5 mg / 100 g kohta.


Ananass

Ka ananass on hea C-vitamiini allikas = 46,1mg / 100 g kohta.




Kommentaare ei ole