{ads}

HIDE

Viimased

latest

Peojärgne hommik: mis aitaks kiiremini enesetunnet parandada?

  Foto : unsplash / Carlina Heza   Pohmell on üsna piinarika...

 

Foto : unsplash / Carlina Heza

 

Pohmell on üsna piinarikas ja valus, andes märku sellest, et eelmisel õhtul sai alkoholiga liiale mindud. Kuidas seda vältida ja mis aitab pohmelli vastu? 

Selleks, et pohmelli vältida, tuleks alkoholi tarbida mõistlikkuse piires loomulikult. Ja juua kogu õhtu jooksul palju vett. See aitab vältida järgmisel päeval pohmelli teket.

Kui peaks aga juhtuma, et on juba kord liiale mindud, siis õnneks on nippe, mis aitavad ära hoida järgmisel hommikul pohmelli teket. Sellest hoolimata tuletame meelde, et alkohol on kahjulik ja seda tuleb tarbida mõõdukalt. Kui sa oled alkoholi tarbinud, siis ära istu rooli. 

 

 

 

Mida sul tuleb teha ENNE

5 nippi, mis aitavad pohmelli ära hoida

1. Joo piisavalt vett. Vähemalt 1 liiter. Veelgi parem, kui sa segad alkoholi puuviljamahlaga, siis on sul suurem võimalus, et järgmisel hommikul peavalu ei teki. Puuviljamahl sisaldab fruktoosi, tegemist on loodusliku suhkruga, mis soodustab alkoholi ümber töötlemist maksa poolt ning väljutamist.

2. Samal põhjusel söö mett. Mesi sisaldab kõige rohkem fruktoosi. Võta 1 - 2 lusikatäit mett, nii toetad sa oma ära vaevatud organismi ning saad energiat.

3. Kõrvetiste vältimiseks aitavad artišokk.

4. Enne magama heitmist võta 1 g paratsetamooli. Hommikul võttes ei ole ta enam nii tõhus.

5. Mis puutub rahvasuus levinud uskumustesse, et abi saab oliiviõli, sidrunimahla, piima või küüslauguvee joomisest munakollasega, siis see pole veel teaduslikku tõestust leidnud.

 

Mida sul tuleb teha PÄRAST

Kui sa oled kasutusele võtnud kõik ettevaatusabinõud, siis sul ei tohiks peavalu tekkida järgmisel päeval. Aga kunagi ei saa päris kindel olla. Seega, mis aitab pohmelli vastu? 

1. Joo vett. Palju vett. Isegi, kui sa ei taha. Sest alkohol on küll vedelik aga alkohol viib vedelikku sinu organismist välja. Alkohol on diureetilise toimega ja võib mõne tunniga (ja kõigest paari klaasi alkohoolse joogiga) viia mitu liitrit vedelikku kehast välja. Organism satub meeleheitesse ja hakkab vedelikku otsima kõikjalt, kust aga saab, peamiselt just sinu ajust. Seega pole sul vaja kauem nuputada selle üle, miks sul pea valutab ning sinu maks, mis töötleb alkoholi, muutes seda toksiliseks ühendiks (atseetaldehüüd), ei aita ka olukorra paranemisele kaasa.

2. Ära võta kihisevat aspiriini! Sest see võib su gastriiti ehk maolimaskesta põletikku veelgi hullemaks muuta ja põhjustada maohaavandi teket. 

3. Järgmisel päeval söö soolast puljongit ja maga palju. 

4. Joo mahla aga väldi liiga hapusid mahlasid nagu apelsinimahl. Tee samuti kummeli- ja piparmünditeed. 

5. Tomatimahl. Köögiviljamahl sisaldab mineraalsoolasid, mis teeb sulle head.  




Mis pohmell üldse on? 

Liigne alkoholi tarbimine toob kaasa peavalu, iiveldushood, halva maitse suus, tahtmise oksendada jne. Miks see aga tekib? 

Peamiseks põhjuseks on atseetaldehüüd ehk etanaal. Atseetaldehüüd on 30 korda mürgisem, kui alkohol ise ning tekib alkoholi lammutamise käigus organismi poolt. Selle keerulise protsessi käigus muutub alkohol atseetaldehüüdiks, seejärel atsetaadiks, et seda väljutada süsinikdioksiidi ehk süsihappegaasi ja vee kaudu. 

Teine pohmeluse põhjus on alkoholis leiduv metanool. Metanooli sisaldus on erinev olenevalt alkohoolsest joogist. Sisalduse järjekorras oleks jookide nimekiri järgmine: brändi, punane vein, rumm, valge vein, gin, viin. Seega viinajoomisest tekkinud pohmell peaks olema väiksemate tagajärgedega, kui brändi joomise puhul. 

Tuletame ka meelde, et metanooli kasutatakse ka mõnede võidusõiduautode kütuseks, seega kujuta nüüd endale ette, millist tööd peavad tegema sinu maks ja neerud, et väljutada neid aineid. 


Kuidas organism alkoholi väljutab? 

Maksal on kõige suurem roll organismi puhastamise juures alkoholist (ehk siis mürgistest ainetest vabastamine), läbi mitmete alkoholi lõhustavate ensüümide. 1 klaasi alkoholi töötlemiseks vajab maks keskmiselt poolteist tundi. Neerud omalt poolt väljutavad seda mürki kasutades peamiselt vett. Sellepärast juues liiga palju, tõuseb diurees (uriini kogus) ja organism kaotab palju vedelikku, mis tekitab janu ning peavalu. Iiveldused ja oksendamine aga annavad märku alkohoolsest gastriidist, mis on tekib alkoholi mürgise toime tagajärjel maole. 

Samuti võta arvesse, et sinu alkoholitaluvus sõltub sinu tavalisest tarbimisest, kaalust ning soost, sest naised on 2 -3 korda tundlikumad alkoholi suhtes, kui mehed.


Kommentaare ei ole