{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kust tuleb selline arvamus, et mehed muutuvad vanusega ainult ilusamaks, naised aga peavad alati noored välja nägema?

  Foto : unsplash / Leon Seibert    Miks meestel on õigus va...

 

Foto : unsplash / Leon Seibert

 

 Miks meestel on õigus vananeda? Miks meie ühiskond leiab, et mehed on ka vananedes ilusad, samal ajal, kui meie - naised - peame jääma igavesti nooreks (või vähemalt noored välja nägema!). Kas see pole ebaõiglus? 

Jah, muidugi on see ebaõiglus. Ja sellel ebaõigluses on oma põhjus. Nimelt kunagi ammu, 100 000 aastat tagasi, õppis Homo Sapiens eelistama nooremaid, sest nooremad olid viljakamad (ja meie esivanemad pidid iga hinna eest tagama endale järglasi, et nende sugu välja ei sureks. 

Sellele lisandub üks teine arvestatav tegur. Nimelt muutuvad mehed aastatega mehelikumaks. Aga naiste puhul see ei kehti. Sean Connery tegi veel 78-aastasena reklaame.

Naised ei tohi vananeda. Vähemalt ei ole neil lubatud vananeda ühiskondlike normide järgi. Ajakirjapiltidel, meediakanalitel, teleekraanil ning isegi töö juures ei ole naistel teatud ikka jõudes ikka veel halle juukseid, mitte ühtegi kortsu ega kusagilt lotendavat nahka. Vähemalt dikteerib seda meie sajand. Naised elavad palju kauem, kui mehed aga peavad igavesti säilitama noorusliku välimuse. 

 

 

 

2008. aasta presidendivalimiste ajal küsis Rush Limbaugh rääkides Hillary Clintonist : "Kas see riik tõesti tahab näha ühte naist päev päeva järel vananemas? "

Vananemine on teema, mis on tabu täpselt samamoodi nagu surm. See on tabu meie ühiskonnas, mis nõuab, et naised jääksid nooreks. Aga miks puudutab see teema ainult naisi? Ja nii palju, et noorusliku välimuse säilitamisest on saanud naiste juures teine täiskohaga töö, mis kehtib eriti nende puhul, kes peavad avalikkuse ees sageli üles astuma. 

Mis puutub meestesse, siis peab tõdema, et nad ei kuulu sama kategooria alla. Nende puhul ei kehti samad reeglid. Kui Barack Obama valiti presidendiks, siis imetleti lausa tema hallinevaid juukseid, mis lisasid talle ainult elegantsi ja väärikust. Võib-olla Rush Limbraugh ei leidnud selles midagi imetlusväärset aga ilmelt poleks ka temal tulnud pähe mõtet esitada tema vastu mingit argumenti. 

Meie ühiskond ootab, et üle 30 aastane naine näeks välja nagu balsameeritud noor tütarlaps. Väga vähe on naisi, kes julgevad oma tõelist vanust välja näidata. On naisi, kes on küll vanemaks saanud, ent kes sellest hoolimata näevad välja noored. Meile näidatakse mingit ettekujutlust naistest, kes 25 aasta jooksul peaaegu üldse ei muutu oma välimuse poolest, kellel pole kortse, kelle nahk ei ripu kusagilt, kellel pole halle juukseid. Nagu oleks vananemine tabu. 

Ja oh häda neile, kes ei lähe seda teed pidi. Või kes ei suuda midagi ette võtta, et aega peatada.  Need on need, keda vaadatakse pika pilguga. 

 

 

 

2015. aastal olid Star Warsi filmi vaatajad ebameeldivalt üllatunud, et printsess Leia ei olnudki enam ilus noor bikiinides brünett nagu 40 aastase taguses filmis. Mõned nõudsid isegi piletiraha tagasi. Vastuseks sellele skandaalile kirjutas printsess Leiat mänginud Carrie Fisher twitteris, et mehed ei vanane paremini, kui naised. Lihtsalt meestel on õigus vananeda. Harrison Ford ka vananes ju vahepeal aga talle ei teinud keegi samasuguseid märkuseid. 

Millest selline ebavõrdsus siis? 

Sama suur ebavõrdsus valitseb laste saamisel. Näiteks sai Mick Jagger isaks kaheksandat korda siis, kui ta oli 73-aastane ja juba vanaisa. Ka meeste puhul kehtib see, et väärarenguga lapse saamise risk muutub vanusega kõrgemaks. Ning meeste viljakus langeb vananedes. Aga laialt on levinud jällegi arvamus, et mehed ei peagi hoolitsema laste eest, seda teeb tema noorem kaaslane, kes tegeleb kasvatamisega. 

Selline diktatuur, mis nõuab, et naised peavad igavesti nooruslikuks jääma, tekitab naistes häbitunnet vananedes.

Kuidas ka ei ole, on mehi, kes kinnitavad, et kui mees elab kogu oma elu naisega, keda ta armastab, siis kaldub ta arvama, et naine ei ole muutunud, sest hoolimata kõikidest aastatest on naisel ikka sama naeratus.


Kommentaare ei ole