{ads}

HIDE

Viimased

latest

Milline on sünnijärjekorra mõju inimese isiksusele?

Kui sul on vendi ja õdesid, siis ilmselt oled sa juba mõtelnud sellele, millest see tuleb, et te olete nii erinevad olenemata sellest,...



Kui sul on vendi ja õdesid, siis ilmselt oled sa juba mõtelnud sellele, millest see tuleb, et te olete nii erinevad olenemata sellest, et te olete ühest perest pärit ja millest see erinevus, millega vanemad teid kohtlevad?

Psühholoog Kevin Leman tegi selle väljaselgitamiseks mitu uurimistööd ja avaldas nende tulemused raamatutes, mis ta kirjutas. Doktor Leman on psühholoogi, kes usub, et sünnijärjekorral on suur mõju inimese isiksusele.

Sellel, kas sa oled peres vanim laps, keskmine või siis kõige väiksem - on otsene mõju sinu isiksuse kujunemisele. Sinu suhetel õdede ja vendadega ning see, kuidas vanemad sind kohtlevad on samuti oma mõju.

Vanemad lapsed läbivad kõik katsetused, sest vanematel puudub eelnev kogemus laste kasvatamise juures. Kõik etapid kaasnevad endaga eksimusi ja vigu. Esimesed lapsed saavad vanemate kogu tähelepanu endale, sageli ollakse vanemate lastega nõudlikum ja rangem. Võib-olla selle tõttu on esimesed lapsed sageli perfektsionistid?



Teise lapse saabudes muudavad vanemad käitumist. Nad on juba mingil määral kogenumad ja selle pärast ei ole enam nii nõudlikud nii iseenda, kui lapse vastu. Teine laps saab väiksema tähelepanu osaliseks, kui vanem laps, sest lapsevanemad peavad õppima jagama oma aega kahe lapse vahel. Teine laps peab õppima lapsevanema tähelepanu ja heakskiitu välja teenima. Nende edusamme märgatakse vähem.

Üldiselt on sünnijärjekorra mõju isiksusele järgmine:

- Vanem laps : ta on niiöelda karja juht, kelle arvamust võetakse arvesse, kes on usaldusväärne, arukas, hästi organiseeritud, ettevaatlik, autoritaarne ja otsusekindel. Temale usaldatakse vastutustundlikkust nõudvaid töid.



- Teine laps : ta ei ole ei väike ega suur, ta tunneb sageli, et keegi teda ei mõista. Ta peab pingutama, et silma paista teiste seast. Ta tahab teistele meele järgi olla ja on tavaliselt rahutegija. Tal on palju sõpru.

- Pesamuna : ta on kõige vabameelsem kõikide teiste laste seast. Ta ei võta elu liiga tõsiselt, talle meeldib lõbutseda, ta on hea suhtleja. Mõnikord võib teiste tunnetega mängida ( ta saab alati kõike, mida ta tahab). Tahab alati olla tähelepanu keskmes.

Kommentaare ei ole