{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis juhtub, kui sa hakkad sööma iga päev kaks muna?

K anamunade söömine on üsna levinud ja mune on kerge seedida. Pikka aega usuti, et munade söömine on tervisele kahjulik ja mune peeti vastut...

Kanamunade söömine on üsna levinud ja mune on kerge seedida. Pikka aega usuti, et munade söömine on tervisele kahjulik ja mune peeti vastutavaks kolesterooli taseme tõusu eest.

Need uskumused on aga ümber lükatud tänu teaduslikele uuringutele, mis näitasid, et munade normaalse tarbimise korral tagab see organismile hea koguse vajalikke toitaineid, mis on tervisele olulised.

Kanamunast saab organism 80 kalorit, muna sisaldab valke, koliini, rauda ja tsinki (enamik neist leidub munakollased). Ja tänu oma koliinitasemele on munade söömine oluline rasedate ja imetavate naiste juures. Koliinil on oluline roll loote arengus ja ta aitab ära hoida sünnidefekte.

Millisel moel on munade söömine tervisele kasulik?

1. Koliin kaitseb su aju.

Kliiniliselt on tõestatud, et koliin on ajule vajalik. Süües kaks muna päevas saab organism päevaks vajaliku koguse toitaineid. Koliinipuudus võib viia mälukaotuseni.

2. D vitamiin aitab kaltsiumi paremini imenduda.

Muna sisaldab kõrgel määral D vitamiini, mis aitab kaltsiumil paremini imenduda ja tugevdada hambaid ja luid.

3. Hea nägemine tänu luteiinile.

Uued uuringud on näidanud, et munad sisaldavad suurtes kogustes luteiini. Luteiin on vastutav selge ja puhta nägemise eest. Puuduse korral ilmnevad silmakudedes probleemid ja nägemine halveneb parandamatult.

4. B vitamiin kaitseb nahka, juukseid ja maksa.

Biotiin, vitamiin B12 ja samuti valgud aitavad juukseid tugevdada ja parandada naha seisukorda. Fosfolipiidid, mida muna sisaldab, aitavad maksast mürkaineid väljutada.

5. Alandab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Vastupidiselt sellele, mida seni usuti ja toetudes viimastele uuringutele on munas leidub kolesterool tasakaalustatud fosfatiididega ja seega ei ole inimese tervisele kahjulik.

Terve inimene, kes ei põe diabeeti ega kõrgvererõhutõbe võib süüa terve muna päevas. See ei tõsta südameveresoonkonna haiguste riski. Inimene, kellel on kolesterooliga probleeme ei tohiks süüa üle kahe kuni kolme muna nädalas.

Lisaks sellele sisaldavad munad omega 3 rasvu, mis aitavad alandada triglütseriinide taset ja mis aitab alandada südamehaiguste riski.

6. Vähi riski alandamine.

Inimese aju vajab koliini, mis aitab alandada vähi riski. Uuringute järgi naistel, kes on tarbinud kanamune iga päev, on alanenud rinnavähi oht 18% võrra.

7. Aitab kaalu alandada.

Ameerika teadlased on jõudnud järeldusele, et vähese kalorsusega dieedi korral hommikueineks mune süües aitab see kaalu langetada kaks korda kiiremini. Selline hommikueine toidab kõhtu pikemal perioodil ja alandab päeva jooksul tarbitud toidu kogust.

8. Kasulik pereplaneerimise juures.


B vitamiinid on samuti seotud suguhormoonidega. B9 vitamiin mille teine nimi on foolhape on oluline terve lapse sünniks. Üks muna sisaldab 7 mg foolhapet.

9. Alandab vananemisprotsessi.

Norra teadlaste poolt läbi viidud uuringute järgi munade söömine alandas 87% naistest vanuses 35-40 pigmendilaikude kadumist, nahk muutus siledamaks ja meeste juures täheldati silmaümbruse kortsude vähenemist.

Kommentaare ei ole