{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks mõned naised tõmbavad halbu mehi ligi?

foto : unsplash / Meghan Hessler      Toksilisusel võib oll...

foto : unsplash / Meghan Hessler

 

 

 Toksilisusel võib olla erinev nägu, erinev käitumisjoon, erinev tase. Peamiselt puudutab see aga just naisi. Naised ise tunnistavad seda, olles hädas, et nad alati tõmbavad ühel või teisel põhjusel halbu mehi ligi. 

Toksilistest suhetest räägitakse tänapäeval rohkem. Räägitakse toksilistest partneritest, räägitakse nartsissistlikust isiksusehäirest. Ometi ei ole tegemist uue nähtusega. Väga paljud naised juba ammu enne meid on elanud toksilises suhtes kas siis teadlikult või alateadlikult ja paljud elavad tänapäeval nii. Meie tehnoloogia ajastul on aga tekkinud uusi toksilisuse vorme, millel on nii palju erinevaid võimalusi. Ent toksilisus on ikka halb. Mida see siiski täpsemalt tähendab 

Toksilisus on käitumine, mis ei ole alati heatahtlik, ei iseenda ega teiste vastu. Toksilist suhet iseloomustab tasakaalu puudus ja püsimatus. Kui esmaspäeval on suur tüli, siis teisipäeval on kõik juba hästi. Üks pool üritab kogu aeg teist hoida ja pingutab rohkem suhte hoidmiseks. Ta on teise vajaduste ja soovide suhtes tähelepanelikum, valib hoolega oma sõnu ja käib nagu munakoorte peal. Ta peab kogu aeg mõtlema selle peale, kas üks või teine asi võib tema kaaslast ärritada või mitte. Ja see toksiline pool selles suhtes on tavaliselt domineerivam pool, see kelle käes on võim. 

 

 

Tavaliselt on selleks meespool, kes on toksilisem ja naine on ohver. Naine on see, kes kogu aeg peab mõtlema, mida ta tohib öelda ja mida mitte. Elama hirmus võimaliku ärritumise ees. Kartuses, et teda üldse maha jäetakse, sest toksiline mees manipuleerib temaga ja paneb ta uskuma, et ta võib iga hetk minema minna. 


Mõned naised tõmbavad halbu mehi ligi

Tavaliselt on naised need, kellel on piisavalt kannatlikkust ja alandlikku meelt, et toksilise mehega kokku jääda. On naisi, kes lausa tõmbavad selliseid mehi ligi ja kelle suhted on kõik sellised kaootilised. Kuna naisel on olnud oma elus tegemist ainult halbade meestega ja kõik ta suhted on olnud toksilised, ei oskagi ta midagi paremat tahta. Ta lepib sellega, mis tal on. Teisest küljest ta ikkagi valib ise alateadvuslikult endale ainult toksilisi mehi. Tegemist on kehalise, vaimse ja sotsioloogilise valikuga, mis mõjutavad alateadvuslikult naise käitumist. 

Põhjuseid selleks on mitmeid, see võib olla näiteks seotud tema isiklike elukogemuste ja läbielamistega või siis ühiskondlike mõjutustega. 

 

 

Miks inimene ikka ja jälle satub halbade inimeste otsa

Tegemist võib olla meie enda looga, millegagi, mis jättis meile lapsepõlves jälje ja mis meid mõjutas. Me ei päri oma vanematelt ainult materiaalset vara, me pärime ka nende vaimsed probleemid ja toksilised harjumused, me pärime nende oskuse armastada või mitte armastada. 

See, milline oli sinu suhe sinu oma vanematega; see, milline oli sinu vanemate omavaheline suhe, on mõjutanud kogu elu kõiki sinu suhteid. 

Seega on need meie vanemad, kes näitasid meile, kuidas tuleb armastada, tehes seda õieti või valesti. Need olid meie endi vanemad, kes panid alustala meie normaalsusele, sellele, kuidas meie omakorda teisi armastame, need, kes õpetasid meile peresuhte väärtusi ja normaalsust. 

Ja peamiselt isafiguur oli see, mille najale tulevane naine ehitas üles oma uskumused ja arusaamised armastusest. Isa oli see, kes näitas talle, millised on mehed ja mida neilt oodata maksab. Paljud tüdrukud on tulnud peredest, kus suhted on olnud paigast ära, kus mõlemad vanemad olid toksilised teineteise vastu ja selle tõttu tõmbavad need samad tüdrukud täiskasvanud peast toksilisi mehi ja halbu suhteid ligi. Sest nad ei tunne teistsuguseid suhteid ega oskagi midagi paremat soovida. 

Teine asi: kui naise elus on olnud ainult kaootilised ja segased suhted, võib talle tavaline ja rahulik suhe tunduda liiga igavana. Selle asemel, et jääda oma rahuliku elukaaslase kõrvale, läheb ta otsima vaheldust mujalt ja teeb seda nii kaua, kuni on leidnud mõne halva mehe, sest tema jaoks on see ainuke mõeldav suhe, mis üldse olla saab. 

Sellistes suhetes on tavaliselt ka sõltuvusprobleemid. Naine kardab, et teda jäetakse maha. Ta eelistab pigem olla halvas suhtes, kui jääda üksi. 

Madala enesehinnanguga naised tõmbavad samuti ligi halbu mehi. Sest selline naine ei oska ennast väärtustada ja usub, et ta ei väärigi midagi paremat. Naine ei armasta ennast piisavalt ja ei tea isegi, mida ta õieti tahab ja mida ta ei vaja. Sellisel puhul naine isegi ei anna endale aru, et ta väärib midagi paremat. Ta eirab oma isiklikke tundeid, sest tema tunded toksilise inimese vastu on palju tugevamad. 

 

 


Liblikate otsimine

Mõned naised kohe ei saa muidu elada, kui tahavad oma ellu põnevust ja vaheldust. Nad tahavad tunnete möllu ja emotsioone. Nad tahavad tunda liblikaid kõhus.

Ent liblikad kõhus ei tähenda alati armastust. Sest meie aju ei võta seda samamoodi. Liblikad kõhus tunne on pigem seotud adrenaliini taseme tõusuga. Ent vajadus nende samade liblikate järgi, mis tõukab naisi halbade meeste käte vahele, on seotud ilmselt sellega, mida me näeme filmides ja loeme raamatutest. Me idealiseerime armastust üle. 


Kirglik armastus

Kirglikku armastust on pikka aega peetud toksiliseks. Kirglikku armastust seostatakse tuliste tunnetega, tavaliselt aga sellistes lugudes on naine see, kes peab kannatama oma armastuse pärast ja on kaotaja pool. Ta peab tundma valu oma armastuse pärast teise inimese vastu  ja võitlema oma armastuse nimel. Armastus on sellistes lugudes nagu mingi pidev võitlus. Mida keerulisem ja raskem on suhe, seda suuremaks peab naine armastust, sest filmides see ju on nii. 


Kuidas toksilise mehe küüsist pääseda? 

Esimene asi, mida naine teha saab, on lõigata oma tunded läbi. Naised on emotsionaalsed ja sõltuvad oma tunnetest, sellepärast tulekski oma tunded läbi lõigata. Ja selle jaoks on kõige tähtsam vaimselt ennast vabastada, luua vahemaa teise inimesega kõigepealt vaimselt ja alles siis füüsiliselt. 

Alati on võimalik abi paluda spetsialistidelt, näiteks psühholoogilt või perenõustajalt. Toksiliste suhete puhul on kõige õigem alustada siiski psühholoogiga, kes võib anna mõtlemisainet ja lahendada probleemi sügavuti. 



 

Kommentaare ei ole