{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida tuleks sügisesel perioodil hommikuti süüa selleks, et muuta oma immuunsüsteemi tugevamaks?

foto : unsplash / Barbara Chowaniec    Ilm väljas läheb aina...

foto : unsplash / Barbara Chowaniec

 

 Ilm väljas läheb aina külmemaks ja päevad lühemaks. Sügis ongi kätte jõudnud. Selleks, et pime aeg üle elada, tuleks süüa vitamiinirohket toitu. 

Sügisesel perioodil peab meie keha hakkama saama temperatuurimuutuste, väsimuse ning mikroobidega. Selleks, et see aeg kõige paremini läheks, tuleks muuta oma keha vastupanuvõimet haigustele ehk siis immuunsust tugevamaks ja miks mitte alustada sellega, et muuta oma hommikusööki tervislikumaks. Tervislik hommikusöök ennetab terviseprobleeme, parandab keskendumisvõimet ja annab energiat eelseisvaks päevaks.


Söö soolast ja valgurikast hommikusööki

Kui sügis kohale jõuab, on loomulik, et me tunneme suuremat väsimust. Pigem soolane ja valgurikas hommikueine annab päevaks vajalikku energiat. Selleks, et ära hoida veresuhkru liiga järsku tõusu peale söömist, tuleks süüa valku just hommikul. Kiire veresuhkru kõikumine just suurendabki väsimustunnet, sellepärast olekski hea piirata suhkrurikaste toitude tarbimist. Kiudainete rikkad toidud aitavad hoida veresuhkru taset tasakaalus. 


Miks mitte valida selleks röstsaia avokaado ja kanamunaga. Munad on kõrge valgusisaldusega ning sisaldavad lisaks ka mitmeid väärtuslikke toitaineid. Kõrvale võiks võtta maitsestamata jogurtit, Kreeka jogurtit või skyr.


Magusat söö mõõdukalt

Kui sa armastad süüa magusat hommikul, siis sügisel on hea aeg selleks, et süüa igasuguseid pähkleid. Ja teha müsli kaerahelvestastega, mis sisaldavad palju vajalikke kiudaineid ning lisada hooajalisi tükkideks lõigatud puuvilju, mandleid, pähkleid jne. 

Või siis valmistada kaerahelbeputru. Kaerahalbed sisaldavad kiudaineid, mis tekitavad pikemaks ajaks täiskõhutunde ning alandavad kolesterooli taset. Maitsestamiseks võid lisada kaneeli, mett, puuviljatükke ja marju. Marjad sisaldavad antioksüdante, mis vähendavad haigestumise riski. Puuviljad sisaldavad aga kaaliumit, vitamiine ning kiudaineid. Hoia aga oma sõrmekesed eemale saiakestest ja muust magusast, mis tõstavad kiirelt veresuhkrut ja teevad lihtsalt uimaseks. 



Ära unusta C-vitamiini

Kindlasti ei tohiks puuvilju ära unustada, mis sisaldavad rohkelt C-vitamiini. C-vitamiin aitab muuta immuunsüsteemi tugevamaks. Juba mõne nädala pärast tulevad müügile esimesed C-vitamiini rikkad puuviljad: mandariinid ja apelsinid, mis on väga head vitamiinide allikad.

Aga samuti on kasulikud ja vitamiinirikkad meie kohalikud puuviljad: õunad, pirnid ja ploomid, mis on väga kõrge toiteväärtusega. 

Hea mõte oleks ka alustada hommikut õuna- või siis apelsinimahlaga. Vitamiine on vaja selleks, et toetada organismi normaalset funktsioneerimist ning muuta immuunsust tugevamaks, eriti sügisperioodil. Seega tuleks just praegu valida rohkem värvilisi köögi- ja puuvilju oma söögilauale. Lisaks tuleks eraldi võtta aga D-vitamiini. Õige toitumine annab energiat ja aitab väsimuse vastu võidelda, sest toitainete vaene toit tekitab hoopis suuremat väsimust.

Kommentaare ei ole