{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nipid, mis aitavad ärevuse ja stressi vastu

  Foto : unsplash / Ben Blennerhassett Need inimesed, kes ka...

 

Foto : unsplash / Ben Blennerhassett

Need inimesed, kes kannatavad ärevuse ja stressi käes, teavad millised vaimsed ja füüsilised sümptomid käivad ärevushäiretega kaasas. Ärevus ja stress võivad takistada lausa igapäevase elu elamist, sosistada kõrvu hirmutavaid asju, panna sind kangestuma ja kartma kõike, nägema rohkem halba, kui head. 

Selleks aga, et ärevust maandada, on olemas lihtsaid nippe. 


1. Külmateraapia

Pista käed jääkülma vette või pese nägu külma veega. Külm vesi stimuleerib närvisüsteemi ning aitab pingeid maandada.


2. Suru käed rusikasse

Spordi tegemine aitab küll ärevuse vastu, küll aga ei suuda sa võtta ennast kokku ja minna trenni, kui sul on paanikahoog peal. Ometi piisab ka paarist lihtsast liigutusest (nagu näiteks lihaste harjutused), et tunda harjutuste positiivset mõju. 

Pane käed jalgade peale või puusadele. Suru rusikad tugevalt kokku nagu siis, kui sa oled väga vihane. Hinga sügavalt sisse ja seejärel lõdvestu hingates rahulikult välja. Alusta uuesti, surudes iga kord natuke veelgi tugevamini käsi rusikasse. Ja seejärel siruta sõrmed nii palju välja, kui võimalik. See harjutus aitab hästi pingeid maandada.


3. Korda mõnda rahustavat lauset

Kui keha on stressiseisundis, siis on vaja ravida kõigepealt füüsilist valu enne rahunemist.

Hinga 3 korda sügavalt sisse rahulikult, hingates sisse läbi nina ning välja läbi suu. Korda seejärel 3 korda endale: "Minuga on kõik korras ja mind armastatakse." 

 

 


4. Ära võitle ärevuse vastu

Jah, sa lugesid õieti. Mõnikord on nii, et mida rohkem sa võitled ärevuse vastu, seda tugevamaks ärevustunne muutub. Seega äre võitle tuuleveskiga, kui sa lepid sellega, et sa tunned end praegu halvasti, kaob see tunne vaikselt ära. Kui sa võitled ärevuse vastu, hoiab ta sinust veelgi tugevamini kinni.


5. Nuta

Mõnikord aitab nutmine kiiremini kriisist üle saada. Uuringud on näidanud, et nutmisel on teraapiline toime. Ja sageli on see märgiks, et sa pead end tühjaks nutma ning vabastama end oma halbadest emotsioonidest. Nutmine aitab närvisüsteemil rahuneda.


6. Hoia sotsiaalmeediast eemale

Nagu me kõik teame, võib sotsiaalmeedia lugemine tõsta hirmu ja ärevuse taset, kuna selles leiduv info ei ole alati täpne. Maailmas juhtub ka väga häid asju, millest kahjuks sugugi ei räägita. Samas pole ka sotsiaalmeediates kõik läbini halb, sest on olemas ka tugigruppe, mis aitavad ärevushäiretega inimestel tunda end vähem üksi.

 

7. Vaata oma ümbrust

Selleks, et pingeid maandada, vaata, millised värvid sind ümbritsevad. Loe värve, esemeid või nähtavalolevaid numbreid, kui sa tunned paanikahoogu võimust võtmas ja aitab rahuneda.

 

8. Pane oma tunded paberile kirja

Kirjuta oma mured, hirmud ja kartused paberile, see aitab sul vähem mõtelda halbadele asjadele. 

Kirjuta paberile kaks või kolm asja, mis sulle praegusel hetkel kõige rohkem muret valmistavad. Tegele iga punktiga eraldi ning mõtle järele, kas tegemist on pelga hirmu ja arvamusega või faktiga. See, mida sina peaks kaljukindlaks tõeks, võib teinekord olla ainult subjektiivne arvamus. Ja kui sa sellest aru saad, aitab see sul oma hirmudest jagu saada.

 

 

9. Tegele nende probleemidega, mis sinus hirmu tekitavad

Kui see ei tundu eriti loogiline, siis tegelikult on see kõige tõhusam. Astu oma hirmudele vastu, selle asemel, et panna paika erinevaid strateegiaid. 

Ärevus muutub suuremaks sellest, kui sa väldid oma probleeme. Kui mõni olukord tekitab sinus hirmu, siis edaspidi katsud sa seda situatsiooni vältida. Ja see tekitab sinus tunde, et sa oled pääsenud mingist suurest probleemist ehkki tegelikult, kui sa astud oma probleemile vastu, siis sa näed, et ohtu ei olnudki. Probleemidest mööda vaatamine ainult kasvatabki hirmu ja ärevust.


10. Konsulteeri spetsialistiga

Terapeudi abi võib olla vajalik ning väga kasulik selleks, et vabaneda oma hirmudest ja kartustest. See aitab sul sellest nõiaringist välja tulla õppida elama koos oma ärevushäiretega. 

Isegi, kui ärevust ei ole alati võimalik kontrollida, siis oma vaimse ja füüsilise tervise eest hoolitsemine aitab natukenegi parandada oma enesetunnet. Sellepärast söö tasakaalukalt, ära näljuta ennast, liigu palju ning ära unusta puhata. Ja kuula oma sisemist monoloogi.

Kommentaare ei ole