{ads}

HIDE

Viimased

latest

Teaduslike uuringute järgi ei joo me oma hommikukohvi õigel ajal

Foto : unsplash / Nathan Dumlao   ...

Foto : unsplash / Nathan Dumlao

 

Kui sa arvasid, et tassitäis kohvi on hommiku lahutamatu osa, siis sa eksisid. 

 

Me oleme harjunud hommikul esimese asjana lülitama kohvimasina sisse, sest kohvi joomine annab energiat ja aitab päeva alustada. Kohv on tervisele lausa kasulik, aidates rasva põletada ning võideldes edukalt migreeni vastu. Ainult, et tähtis on juur kohvi õigel ajal. Näiteks sellel, kas sa jood oma kohvi hommikupoolikul või pealelõunal, on väga suur vahe. Ameerika neuroteadlane ja doktor Steven L. Miller selgitab oma raamatus, millisel kellajal tuleks kohvi juua. 


Mis kell tuleks siis kohvi juua? 

 

Kõik sõltub kortisooli tasemest veres. Olenevalt selle hormooni tasemest siis, on kohvi mõju erinev. Kui kortisooli tase on liiga kõrge, pole kofeiinist mingit kasu. Kofeiini on vaja alles siis, kui kortisooli tase on madal, siis on ka kohvi joomisest kasu. Ja sellepärast on kõige parem juua kohvi alles siis, kui kortisooli ehk stressihormooni tase on kõige madalam. Eelistavalt siis kella 9:30 - 10:30 vahel ja kella 13:30 ja 17:00 vahel. Ja parem oleks mitte kohvi juua hommikul kella 8 - 9 vahel, lõunal (11:30 - 13:30 vahel) ning päeva lõpul (kella 17:30 - 18:30 vahel). 

 


Miks me peame arvestama kortisooli tasemega kohvi juues?  


Kortisool, mida tuntakse ka stressihormooni nime all, on keemiline aine, mis tagab organismile vajalikku energiat. Organism toodab rohkem kortisooli füüsilise pingutuse ning stressi korral ja siis, kui inimene hommikul ärkab. Ja kui kortisooli tase on kõrge, ei ole vaja lisaks kofeiini. Sest kohvi joomine sellisel hetkel tekitab lihtsalt harjumuse ning vähendab kohvi turgutavat mõju.

Kommentaare ei ole