{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida räägivad küüned sinu tervise kohta

Küünte välimus viitab inimese tervislikule seisundile. Küüneplaadil olevad muutused võivad viidata toitainete puudusele organismis või s...

Küünte välimus viitab inimese tervislikule seisundile. Küüneplaadil olevad muutused võivad viidata toitainete puudusele organismis või siis ka organismi kõrvalekalletest.






Mida küüned sinu tervisliku seisundi kohta rääkida võivad?

Valged laigud ja täpid küüntel viitavad vitamiinivaegusele organismis. Eriti tsingipuudusele, mis soodustab ja aitab kaasa hormoonide sünteesile. Organism ei vaja palju tsinki aga tsingipuudus muudab küüned hapraks, paneb juuksed välja langema. Tsink on oluline ka kilpnäärme talitluse juures. Tsingipuudus võib tekkida toitainetevaegusest.

Kust saada rohkem tsinki? Kõige rohkem tsinki leidub austrites, samuti ka maksas, vasika- , veise- ja lambalihas ning munakollases. Suvekõrvitsa-, kõrvitsa- ja seesamiseemnetes ning samuti kuivatatud kaunviljades. Kui sa sööd palju seemneid, teravilju ja kuivatatud kaunvilju, siis pane nad eelnevalt vette ligunema - see eemaldab edukalt fütaadid, tegemist on antitoitainetega, mis takistavad mineraalide imendumist organismis. Juba selle tõttu kannatavad just taimetoitlased kõige sagedamini tsingipuuduse käes.

Katkised ja haprad küüned viitavad kaltsiumi- ja kollageeni (kollageenitase väheneb vanusega kõigil) puudusele organismis. Kaltsiumi saamiseks ei pea tingimata piimatooted tarbima, on ka palju teisi toiduaineid, mis sisaldavad kaltsiumi. Sardiinid, mandlid, seesamiseemned, spinat, oad, petersell, tüümian, kuivatatud viigimarjad jne, sisaldavad palju kaltsiumi. Ära unusta võtta ka D-vitamiini, mis aitab organismil kaltsiumi omastada paremini.

Kollageen on aga nooruse ja tugevate küünte säilitamiseks peamine abivahend. Kollageeni leidub kondipuljongis, kalas ja želatiinis. Kindlasti võiks proovida merekollageeni mikrograanulitega kuuri teha, sest just seda kollageeni omastab organism kõige paremini ning see peaks aitama just haprate küünte puhul.


Kuivad küüned on sageli märgiks A-vitamiini puudusest. A-vitamiin on aga sama oluline nii küüntele, kui nahale. Ära aja omavahel segi päris A-vitamiini, mis on retinool ja beeta-karoteeni, mida leidub porgandis, aprikoosides, mangos, tumerohelistes köögiviljades, magusas kartulis ja petersellis.

· retinooli omastab organism kergelt

· beeta-karoteen peab aga A-vitamiini rasvlahustuv provitamiin, mida keha muundab A-vitamiiniks

Ent paljude inimeste organism ei moonda beeta-karoteeni A-vitamiiniks erinevate põhjuste tõttu, milleks võivad olla kilpnäärme talitluse häired ja tsingipuudus. Täiskasvanud inimeste puhul moondub ainult 3% beeta-karoteeni A-vitamiiniks. Sellepärast ei maksa jääda ainult lootma porgandite söömisele, vaid tuleb tarbida ka palju retinooli sisaldavaid toitaineid. Munakollased, või, rasvane kala, maks ja rupskid sisaldavad retinooli.

Naha sisse kasvavad küüned on märgiks C-vitamiini-, foolhappe- ja väävlipuudusest organismis. Sellisel puhul tuleks süüa rohkem köögi- ja puuvilju (eelistada toorelt, ilma kuumutamata) selleks, et saada palju C-vitamiini. Foolhapet ehk B9 vitamiini sisaldavad loomamaks, pähklid, salat, spinat, hapuoblikas, melon ja munad. Söö ka väävlirikkaid toiduaineid, mis aitavad keha puhastada toksiinidest, raskemetallidest ja keemilistest ainetest. Kala, munakollane, brokoli, kurk, sibul, murulauk, spargel, oliivid sisaldavad palju väävlit.





Triibud küüntel viitavad erinevate põhjustega seedeprobleemidele. Näiteks madal maohappe tase, mis takistab korralikku seedimist ja toitainete imendumist. Vanusega maohappe tase väheneb organismis.

Selle vastu aitab, kui süüa rahulikult, sest stress lõpetab maohappe tootmise. Mälu korralikult, sest seedimine saab alguse juba suus. Mida rohkem sa toitu mälud, seda paremini toit ära seedib. Söö palju betaiinvesinikkloriidi sisaldavaid toiduaineid, sest betaiin on maohappe allikaks. Spinat ja peet on siin kõige paremad valikud.

 

Kommentaare ei ole