{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toidud, mida süüa kõrge vererõhu korral

  Foto : unsplash / Michele Blackwell Üks peamistest kõrge v...

 

Foto : unsplash / Michele Blackwell

Üks peamistest kõrge vererõhu põhjustest on see, et süsivesikurikka ja töödeldud toitumise tõttu toodab keha liigsa suures koguses insuliini ning leptiini. Koos insuliini- ja leptiinitaseme tõusuga tõuseb ka vererõhk. Ka kusihappe taseme ülemäärast tõusu seostatakse vererõhu tõusuga, sellepärast ongi tähtis, et vererõhu langetamine aitaks ka normaliseerida insuliini tundlikkust ning kusihappe taset. Eemaldades oma menüüst liigse suhkru/ fruktoosi on võimalik lahendada kõik 3 probleemi korraga. 


Arterite jäikus seostatakse kõrge vererõhu ning D-vitamiini vaegusega

Norra teadlaste sõnul on arterite jäikus (ateroskleroos) otsustavaks teguriks vererõhu kõrgenemise juures. Nimelt avastasid nad, et arteriseinte rakud (baroretseptorid) tuvastavad südame poolt tuleva vere rõhku ning annavad sellest teada närvisüsteemile, mis siis omakorda kas tõstab või langetab vererõhku. Jäikate arterite tõttu muutuvad baroretseptorid tundetuks ning kaotavad oma tõhususe ega saada enam teateid edasi. Ja selle tõttu ei saa keha vastavat signaali, et alandada vererõhku arterites. 

 

 

 

D-vitamiin lõdvestab artereid ning parandab vererõhku

D-vitamiini vaegus ning töödeldud rasva tarbimine võib põhjustada arterite lubjastumist. D-vitamiini vaegus seostub nii arterite jäikuse, kui ka kõrge vererõhuga. Igal keharakul on oma DNA pank, mis sisaldab vajalikku infot kõikide stiimulite kohta, millega ta kokku võib puutuda ning võti, mis võimaldab sellesse panka ligi pääseda, on aktiveeritud D-vitamiin. Sellepärast osaleb D-vitamiin mitmetes erinevates kudedes ning selle vitamiini vaegus võib olla seotud erinevate haiguste tekkega, nende seas südame-veresoonkonna haigused.

Isegi, kui sa oled tervislike eluviisidega aga sul on D-vitamiini vaegus, on sinu arterid palju jäigemad, kui nad peaksid olema ning su vererõhk kõrgem, sest su veresooned ei suuda lihtsalt lõdvestuda. 

 

Viibi päikese käes

Päikese käes viibimine mõjutab vererõhku:

  • päikese käes viibimine määrab D-vitamiini tootmise kehas. Valgusepuudus alandab D-vitamiini varusid ning tõstab kõrvalkilpnäärme hormooni tootmist, millel on vererõhku tõstev toime.

    D-vitamiini vaegust seostatakse ka insuliiniresistentsusega ja metaboolse sündroomiga, tegemist on terviseprobleemiga, mis võib olla seotud kõrge kolesterooli taseme, ülekaalu ning vererõhu kõrgenemisega.

    Päikese käes viibimine tõstab ka lämmastikoksiidi taset nahas. See oksüüd laiendab veresooni, alandades nii vererõhku. 

    Samuti on täheldatud, et mõõdukas päikese käes viibimine vallandab endorfiinide tootmise kehas, mis omavad stressi alandavat toimet, millel samuti on oma roll kõrge vererõhu juures.


    Kuidas läbi toitumise vererõhku reguleerida? 

    Nagu üleval mainitud, on kõrge vererõhk seotud üldiselt insuliiniresistentsusega, mis on põhjustatud liiga suhkrurikkast toidust. Koos insuliinitasemega tõuseb ka vererõhk. Insuliin ladestab magneesiumit aga kui insuliiniretseptorid ei toimi enam nii hästi, ei suuda su keha enam magneesiumi varuda ning väljutab selle läbi uriini.

    Suur osa magneesiumit, mis asub rakkude sees, lõdvestab aga lihaseid. Kui magneesiumitase on liiga madal, siis lõdvestumise asemel tõmbuvad veresooned kokku ja see tõstab omakorda vererõhku.

     

     

    Töödeldud rasva tarbimine on teine oluline tegur. Selline toitumine on põhjustab ateroskleroosi. Seega väldi töödeldud rasva tarbimist oma tervise heaks. 

    Kui sul on kõrge vererõhk, pead sa parandama oma insuliini- ning leptiinitundlikkust. Selle jaoks tuleb vältida valmistoitude söömist (mis sisaldavad liiga palju suhkrut/ fruktoosi, töödeldu rasva jne).

    Vahelduv paastumine on üks parimatest võimalustest, mis aitab insuliini- ja leptiini tundlikkust parandada. 

    Söö rohkem täisteratooteid. Unusta süsivesikud ja tarbi rohkem tervislikke rasvaineid, mille hulka kuuluvad avokaado, munakollased, mahevõi, kookospähklid ja kookosõli, Kreeka pähkli õli, pähklid, vabas õhus kasvatatud looma- ja linnuliha. Samuti on oluline teha sporti ja liikuda palju. Liikudes tuleb pöörata tähelepanu õigele hingamisele ja hingata läbi nina, sest läbi suu hingamine võib tõsta südamerütmi ja samuti vererõhku. 


    Väldi suhkrut

    Kustuta oma menüüst suhkur (fruktoos) ja teraviljad, kuni kehakaal ja vererõhk on taas normaalsed. Kui su vererõhk on kõrge, siis igasuguse suhkru ja teraviljade tarbimine (saiad, makaronid, mais, kartul, riis) tõstab insuliini- ja leptiini taset.

    Suhkrut sisaldavate toodete tarbimine tõstab ruttu vererõhku sõltumata sinu kehakaalust. Fruktoos tõstab ka kusihappe taset, mis tõstab omakorda vererõhku.




 

Kommentaare ei ole