{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kasulikud vitamiinipommid, mis aitavad immuunsust tugevdada

Foto : unsplash / Anguelique   Sügisel on õhk jahedam ja päi...

Foto : unsplash / Anguelique

 

Sügisel on õhk jahedam ja päike näitab ennast harvemini. Aastaajaga kaasnevad muutused ei jäta tervist mõjutamata. Immuunsussüsteem muutub nõrgemaks ja keha vastupanuvõime viirustele väheneb. Seetõttu levivadki viirused ja külmetushaigused kiiremini. 

Immuunsüsteem vajab sügisel ja talvel tuge

 

C-vitamiin

Ãœks vitamiinidest, mida me just sügis-talvisel hooajal palju vajame, on C-vitamiin. C-vitamiin ehk askorbiihape on immuunsüsteemi tugevdaja. C-vitamiin soodustab haavade paranemist ja osaleb punaste vereliblede moodustamise juures. 

Punane paprika on suur C-vitamiini allikas.  100 grammi punast paprikat sisaldab 170 mg C-vitamiini. 


A-vitamiin

A-vitamiin ehk beeta-karoteen või siis retoniool aitab tugevdada immuunsüsteemi. Lisaks sellele on A-vitamiin kasulik nägemisele. A-vitamiini leidub mitmetes erinevates aed- ja puuviljades. 

125 ml porgandimahla sisaldab 1192 µg A-vitamiini.

 

 


E-vitamiin

E-vitamiin ehk Alfa-tokoferool aitab tugevdada immuunsüsteemi (eriti eakatel inimestel). 

E-vitamiini saab taimeõlidest. Nisuiduõli on tõenäoliselt kõige parem E-vitamiini allikas: 1 sl nisuiduõli sisaldab 21 mg E-vitamiini.


D-vitamiin

D-vitamiini kasulikkusest on palju räägitud. D-vitamiin aitab võidelda külmetushaiguste vastu. D-vitamiini saab küll eelkõige päikesest aga ka toidu kaudu. Vaja on D-vitamiini aga kaltsiumi ning fosfori paremaks omandamiseks.

Hea D-vitamiini allikas on rasvane kala. Kõige rohkem D-vitamiini sisaldab suitsuheeringas : 100 g suitsuheeringat sisaldab 22 µg D-vitamiini.


Tsink

Tsink on vajalik mikroelement (mineraalsool), mis stimuleerib immuunkaitset ning kaitseb keha rakuvananemise eest. Tsink tõstab T lümfotsüütide taset veres, mis tugevdab immuunsüsteemi

Kõige rohkem tsinki saab austritest: 100 grammi austreid sisaldab 21.3 mg tsinki.

 


2 kommentaari

  1. 100 grammi punast paprikat sisaldab 170 grammi C-vitamiini?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Punane paprika sisaldab 170 mg C-vitamiini, kohe parandame ära :)

      Kustuta