{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suhkur mõjub lastele nagu alkohol, mis võib kahjustada maksa ja aju

 Suhkur on looduslik energiaallikas, mida organism vajab aga ainult väikeses koguses. Paljud eksperdid hoiatavad aga liigse suhkru ta...

 Suhkur on looduslik energiaallikas, mida organism vajab aga ainult väikeses koguses. Paljud eksperdid hoiatavad aga liigse suhkru tarbimise eest, mis võib kahjustada nii täiskasvanud inimeste, kui ka laste tervist. Toitumisnõustaja Magali Walkowicz võrdleb liigset suhkruga maiustamist laste puhul lausa alkoholi tarbimisega ja kutsub üles seega mõtlema, mida me oma lastele sisse söödame.

 

 

unsplash@patrickian

 

Mõõdukas suhkru tarbimine ei ole halb, suhkruallikad ise võivad aga tekitada probleeme. Seda põhjusega, sest töödeldud toidud ise sisaldavad juba rikkalikult suhkrut. Küpsised, koogid ja saiakesed, kommid ja šokolaad - kõik need toidud sisaldavad suures koguses suhkrut. Lisaks sellele leidub suhkrut sisaldavates toitudes ka palju rasva. Kuidas mõjub see kõik aga tervisele? 

Magali Walkowicz kutsub lapsevanemaid  piirama laste magusaarmastust, sest suures koguses suhkur võib tervisele kahjulikult mõjuda. Maiustusi süües on lapsed võimelised tarbima päeva jooksul kuni 300 g suhkrut ehk siis 60 suhkrutükki! 

Liigne suhkru tarbimine võib aga tekitada kaariest, reaktiivset hüpoglükeemiat, hüperaktiivsust, kaalu tõusu, 2. tüübi diabeeti või siis maksatsirroosi eelset seisundit. Maksaprobleeme esinevat laste seas lausa 3-11% korral, väidab Magali Walkowiz öeldes, et tegemist on haigusega, mis puudutab peamiselt liigset alkoholi tarbinud täiskasvanute seas. 

 

 

 

 

Suhkur - laste alkohol? 

 

"Mingil määral on suhkur laste alkoholiks, " ütleb toitumisnõustaja näidates oma maksa peale. Sama arvamust jagab Californias asuva San Francisco ülikooli laste gastroenetroloogia Robert Lustig, kinnitades, et liigne ja regulaarne suhkru tarbimine kahjustab laste maksa ja aju.

2016. aasta Paris Nash kokkutulekul kinnitasid nii Ameerika, kui Prantsusmaa 250 kokkutulnud maksaarsti üksmeelselt, et laste suhkru tarbimist tuleb piirata, sest see tekitab ülekaalu ja maksatsirroosi eelset seisu kahjustades maksarakke.

Laste maksahaigused progresseeruvad paralleelselt diabeedi ja ülekaalulisuse jõudsa kasvuga üle kogu maailma.

Professor ja maksaarst Lawrence Serfaty kutsus samuti lapsevanemaid üles end paremini informeerima ja ennetama metaboolse sündroomi riski laste seas.

 

Kas lapsed tarbivad liiga palju suhkrut? 

 

Kõik maiustused - kommid, koogid, saiakesed, magusad joogid, jäätis - sisaldavad liiga palju suhkrut.  Just lapsepõlves ja teismeliseeas omandatud toitumisharjumused on kõige olulisemad, sest sageli jäävad nad kogu eluks, soodustades samuti ka hiljem diabeedi ja ülekaalulisuse teket.

Tervislikud puuviljamahlad sisaldavad sageli palju suhkrut ja kindlasti ei asenda nad värskeid marju ega puuvilju. Puuviljamahla tuleks juua kõige rohkem klaas päevas ja seda ka mitte iga päev.

 

 

 

 

Eelistada kodus valmistatud toitu


Ehkki antud vaatlused tunduvad natuke paanikahäirena, siis ei ole väga drastilisi meetmeid ka vaja kasutusele võtta ega täiesti suhkru tarbimist lõpetada. Aga, väga hea oleks tarbida suhkrut sisaldavaid toiduaineid mõõdukalt ja valida selleks parimad tooteid lastele, sest varases eas õpitud harjumused jäävad kestma ka hilisemas eas.

Piirata tuleks töödeldud toidu tarbimist, rohkem eelistada kodus valmistatud toite, mis sisaldavad valke ja häid rasvaineid. Lisaks värskeid puuvilju mahla asemel, mandlijahust tehtud kooke jne. Kõik see ei lähe teile kallimaks maksma, kui poest töödeldud kaupa ostes. On olemas palju retsepte, mis on nii tervislikud, kui maitsvad. 

Kindlasti ei tuleks aga lapse toidulaual suuri muutusi ühekorraga sisse seada, vaid harjutada teda vähehaaval toitudega, mis sisaldavad vähem suhkrut.





Kommentaare ei ole