{ads}

HIDE

Viimased

latest

Taimed magamistoas, mis soodustavad head und ja vähendavad stressi

freepik Uni on organismi korraliku funktsioneerimise jaoks väga vajalik, täpselt samamoodi, kui söömine ja vee joomine. Suures osas mag...

freepik
Uni on organismi korraliku funktsioneerimise jaoks väga vajalik, täpselt samamoodi, kui söömine ja vee joomine. Suures osas magamise ajal taastuvad ning uuenevad rakud. Häiritud või liiga lühike uni võib tekitada pikemas perioodis erinevaid terviseprobleeme. 

Paljud inimesed kannatavad aga tunnistavad, et nad ei maga piisavalt, sageli on põhjuseks öised ärkamised ning sellised unehäired nagu unetus, norskamine, rahutute jalgade sündroom ja uneapnoe.






Uneapnoe on hingamiskatkestus, mis tekib magamise ajal ja mis on põhjustatud ülemiste hingamisteede ja keele lõtvumisest ja kokkuvajumisest. Uneapnoe väljendub hingamispausidega norskamise kaudu. Kõige sagedamini esineb ülekaaluliste ja vanemas eas inimeste juures. Uneapnoe rikub une kvaliteeti, mille tõttu inimene ärgates ikka veel väsimust tunneb ning võib kaevata päeval peavalu üle. Lisaks sellele mõjub see ka kurnavalt organismile: unevaegus võib halvendada südame tervist, tekitada depressiooni. Lisaks sellele halveneb ka keskendumisvõime ning mälu. Uneapnoe korral tuleks pöörduda arsti poole ja viia läbi vajalikud testid. 

Lisaks sellele aitavad une kvaliteeti parandada ka toataimed, mis mõjuvad stressi taset alandavalt, puhastavad õhku toksiinidest ja parandavad und.





• Havisaba

Havisaba peetakse üheks kasulikumaks toataimeks, sest ta filtreerib tõhusalt kõiki õhus levivaid mürkaineid (kõige tuntumad on benseen ja formadelhüüd). Lisaks on havisaba lihtne pidada, ta on vähenõudlik ja võib kannatada pimedat kasvukohta ning vähest kastmist. Kuna ta pärineb Léouna-Aafrikast, ei vaja ta palju niiskust. Kasvamiseks eelistab ta poolvarjulist kohta, ära siiski päris pimedasse havisaba potti ka pane, muidu lähevad lehed kollaseks. Ehkki havisaba mahl on mürgine, on tegemist tänuväärse taimega. Havisaba on aga üks vähestest taimedest, mis suudab teha karboondioksiidi öösel hapnikuks ja selle tõttu ongi ta väga kasulik just magamistoas: ta suudab parandada edukalt ööund ja tagada parema õhu. 

• Lavendel

Lavendel mitte ainult ei paranda une kvaliteeti, vaid aitab ka uinuda. Lavendli omapärane lõhn mõjub rahustavalt, leevendab ärevust ja vähendab stressi (seda taime on võrreldud antidepressandiga). Lavendel aitab võidelda unetuse, masenduse ja isegi kõrge vererõhu vastu tänu oma rahustavale toimele, mis südamerütmi aeglustab. 




• Luuderohi

Luuderohi puhastab väga hästi õhku toksiinidest ja parandab seega õhu kvaliteeti rikastades seda hapnikuga. Samuti soovitatakse luuderohtu allergia all kannatavatele inimestele, sest see taim suudab kõigest 6 tunniga filtreerida üle 60% õhus olevates kahjulikest ühenditest.

• Aloe vera

Aloe on tuntud ravimtaim, mis aitab põletuste ja nahaärrituste korral, ent lisaks sellele puhastab aloe edukalt ka õhku, tõmmates endasse kantserogeenseid aineid ning vabastades õhku vajalikku hapnikku.



Lisaks sellele selleks, et taimedest tõesti kasu saada, ära unusta regulaarselt taimi kasta, sest närtsinud ja kiratsevad taimed võtavad energiat ära.

Kommentaare ei ole