{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kõrgenenud vererõhk tekitab peavalu ja väsimust: 9 sümptomit, mida ei tohiks eirata

allhealthynews Kõrgvererõhktõbi on ...

allhealthynews
Kõrgvererõhktõbi on üks levinumatest haigustest, mis tekib, kui süda peab rohkem pingutama selleks, et suruda verd läbi ahenenud veresoonte. Kõrgenenud vererõhu all kannatab üks täiskasvanud kolmest, vanusega tõuseb risk 90% võrra seni teadmatuks jäävatel põhjustel. Enamikel kordadel ei anna kõrgenenud vererõhust märku kaebused ega sümptomid, mõnikord kaasnevad aga peavalud ja väsimus. Lisaks sellele tasakaaluhäired ja südamekloppimine ning raskustunne rinnus.
Kõrgvererõhutõbe ei saa välja ravida, tegemist on eluaegse seisundiga. Et oma tervise eest hoolt kanda ja tüsistusi vältida, peab käima sageli kontrollis, vähemalt iga 2 aasta järel, kui pole olnud eelnevaid südamehaigusi peres. 



Millised inimesed kuuluvad riskirühma? 

Kõrgvererõhktõbi on esimene südame-veresoonkonna haiguste põhjustaja, mille all kannatab umbes 30% inimestest. Kõrgenenud vererõhk väsitab ja koormab südant ning kahjustab veresooni, kiirendades samuti veresoonte lupjumist.

Riskirühma kuuluvad enamikul jaoks üle 55-aastased inimesed, sest vererõhk kõrgeneb vanusega. Kõige rohkem puudutab see 64-aastaseid naisi. Lisaks sellele mängib olulist rolli pärilik soodumus. Samuti kuuluvad riskirühma need, kes kannatavad diabeedi või obstruktiivse uneapnoe all.

Riskifaktoriteks on samuti ülekaalulisus, stress, istuv eluviis, suitsetamine ja alkoholi tarbimine. Loomulikult ka valed toitumisharjumused ja liigne soola tarbimine.
 
 
 
 
 
 

Millised on peamised sümptomid, mis annavad märku kõrgenenud vererõhust?

- Peavalud on kõige peamisteks sümptomiteks, mis annavad märku sellest patoloogiast, eriti hommikused, peale ärkamist tekkinud peavalud, mis leiavad aset kukla taga

- Pidev väsimus

- Tasakaaluhäired

- Hingeldamine

- Nägemisprobleemid ehk siis lendavad punktid silme ees

- Lihaskrambid

 - Köha

- Ninaverejooks 

- Raskustunne rinnus

Tuleb ära märkida, et kõik need sümptomid ei ole alati seotud kõrgenenud vererõhuga ja võivad viidata teistele probleemidele.

Milliseid tüsistusi kõrgvererõhutõbi kaasa tuua võib? 

Püsivalt kõrge vererõhk mõjub südamele koormavalt ning kahjustab samuti veresooni, kiirendades arterite lupjumist ning olles peamiseks südame-veresoonkonna haiguste põhjustajaks.

Kõrgenenud vererõhk võib kaasa tuua selliseid tüsistusi nagu

- südame isheemiatõbi ehk rinnaangiin

- südameinfarkt, sest süda ei ole piisavalt hapnikuga varustatud 

- südamepuudulikkus

- ajuinsult, aju ei saa piisavalt hapnikku ega verd
 
 
 
 
 
 

Kuidas kõrget vererõhku alandada ja kontrolli all hoida? 

- tarbi vähem keedusoola (mitte üle 5g päevas). Ära unusta, et soola leidub varjatud kujul peaaegu kõikidest toitudes nagu heeringas, ketšup, hapukurk, krõpsud, juust jne.

- söö rohkem aed - ja puuvilju

- liiguta ennast rohkem, liigu regulaarselt, tund aega 2- 3 korda nädalas

- lõpeta suitsetamine, sest suitsetamine tõstab vererõhku

- vähenda või lõpeta alkoholi tarbimist

- vähenda või lõpeta rasvase toidu söömist

- ära söö trans-rasvasid ehk kunstlikke rasvasid, mis suurendavad südamehaiguste ja infarkti riski.










Kommentaare ei ole