{ads}

HIDE

Viimased

latest

Teadus kinnitab, et veetes rohkem aega oma emaga pikendad sa tema elu!

Me kõik vananema varem või hiljem, sellest ei pääse keegi. Niikaua, kui me oleme veel noored, kandkem hoolt nende eest, kes seda vajavad. Ne...

Me kõik vananema varem või hiljem, sellest ei pääse keegi. Niikaua, kui me oleme veel noored, kandkem hoolt nende eest, kes seda vajavad. Nende vanemate inimeste eest, kes tunnevad end üksikuna, on siis tegemist lähedaste, sugulaste, sõprade või tuttavatega.

Väga paljud vanemad inimesed tunnevad end üksi ja maailmast eraldatuna. Seda muudavad raskemaks veel rahalised raskused, iseseisvuse puudumine, emotsionaalne ja psühholoogiline stress.

Just sellepärast on väga oluline, et lapsed kannaksid hoolt oma vanemate eest ja leiaksid nende jaoks aega.

Teadlased on nüüd välja selgitanud, kui halvasti mõjub eakate inimeste tervisele üksindus.

See uuring, mis avaldati JAMA Internal Medicine ajakirjas, tugines mitmete aastate kestel läbiviidud uuringutele ja analüüsidele eakate ja üksikute inimeste elule, nende võimete vähenemisele ja surma põhjustele.

Uuring tõestas, kui ohtlik on üksindus vanemate inimeste seas, siinkohal räägime nii peresisesest, kui ühiskondlikust üksildusest, millel on otsene mõju tervisele.

Teisisõnu ei mõjuta inimese eluiga mitte ainult geenid ja biomeditsiinilised analüüsid, vaid samuti ka  psühholoogiline stress tingitud lähedaste puudumisest.

Üks teine uuring, mis avaldati Plos Medicine ajakirjas ja mis kirjutas sotsiaalsete suhete mõju ja sellest tulevnevat surmariski, tõestas samuti selgelt, et heade sotsiaalsete suhete puudumine mõjub tervisele sama halvasti kui suitsetamine või liigne alkoholi tarbimine. Inimestevaheline suhtlemine ei ole oluline mitte ainult hea elukvaliteedi tagamiseks vaid ka pikema eluea saamiseks.

Tihti seostatakse ja põhjusega kognitiivsete võimete alanemist füüsiliste võimete alanemisega, millele aitavad kaasa omakorda õnne puudumine, sotsiaalne ja emotsionaalne eraldatus ning üksindustunne.

Eakaid inimesi ei ohusta ainult iseseisvuse kaotus, ustad mõtted, masendus, kroonilised ja südame-veresoonkonna haigused. Nad kannatavad ka vananemise ja üksinduse all sageli.

Kõik kaotused, lähedaste surm, eemalolek, enesesse tõmbumine, tunne, et sind ei vajata, et sa oled koormaks - kõik see viib sotsiaalse isoleerituseni.

Mida siis teha?

Tee nii nagu sulle meeldiks, et sulle tehakse. 

Ei ole vaja palju, et vanemaid inimesi aidata ja pikendada sel moel nende eluiga.

Helista ja külasta neid tihti.

Kutsu neid külla.

Aita neil teha poes käimise või koduste tööde juures.

Innusta ja julgusta neid kodust välja minema, leidma huvialasid ja ringe, kuhu end kirjutada.

Minna nendega jalutama, kutsuda neid kaasa väljasõitudele.

Panna paika telefonivalve ja koduabi.








Kommentaare ei ole