{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks sa peaksid sööma iga päev ühe muna.

Kanamuna on lõpuks tunnustust leidnud oma toiteväärtuste poolest. Muna on peetud siiani halvaks toiduaineks, sest munakollane sisaldab palju...

Kanamuna on lõpuks tunnustust leidnud oma toiteväärtuste poolest. Muna on peetud siiani halvaks toiduaineks, sest munakollane sisaldab palju kolesterooli.

Muna on tervislik. Munakollane tagab organismile 90% kaltsiumi ja radua ning munavalge peaaegu poole oma valgusisaldusest.

1. Muna on väga vitamiinirikas.

Üks väike muna peidab endas palju erinevaid tervisele vajalikke vitamiine:

- B2 (riboflaviin) mis aitab organismil rasvu töödelda.

- B12 (kobalamiin) on vaja punaste vereliblede tootmiseks.
 Vitamiin B12 on aju normaalseks tööks ülioluline. Uuringud on näidanud, et B12 puudus võib viia ajurakkude kokkutõmbumiseni, mis suurendab eelsoodumust haigestuda Alzheimeri tõppe ja dementsusesse.

- A (retinool) vajalik nägemisele.

- E (tokoferool) võitleb vabade radikaalidega, mis on vastutavad rakkude ja naha kahjustuste eest.


2. Kanamuna võib aidata kaalu kaotada.

Kas see pole mitte kummaline, meile on nii palju korrutatud, et muna teeb paksuks ja on halb tervisele. Sellegipoolest peale Rochester Center for Obesity Research poolt läbiviidud uuringut selgub, et munade söömine hommikusöögi kõrvale võimaldab teil alandada saadavat igapäevast  kalorikogust kuni 400 kalori võrra. Mis tähendab, et te võite kaotada kuni 1.3 kilo kuus. Ilmselt sellepärast on see nii, et munad tekitavad täiskõhutunde ja seega tekib teil vähem kiusatust näksimise järele.
 Munad tõstavad hea kolesterooli taset. Munad on küll kolesteroolirikkad, kuid niinimetatud halva kolesterooli taset tõstavad nad vähesel määral vaid 30%-l inimestest. Küll aga tõstavad munad hea kolesterooli taset, vähendades paljude haiguste, nende seas südame isheemiatõve ohtu.
 Munad on oivaline valguallikas, valk aga aitab kaalus alla võtta, lihasmassi kasvatada, vererõhku alandada ja luid-konte tugevdada.

3. Muna sisaldab rikkalikult mineraalaineid.

Eriti just rauda, tsinki, fosforit, mineraale, mida organismil on vaja. Naistel on vaja rauda, et kompenseerida menstruatsiooniaegne verekaotus, vastasel juhul tekib raua puudujääk, mille tulemusena on naine väsinud ja kergesti ärrituv. Tsink on immuunsussüsteemi juures oluline osa. Fosforil aga on oluline roll hammaste ja luude hea tervise juures. 

4. Muna on kalorivaene.

Üks muna sisaldab 70 - 85 kalorit ja 6,5 grammi valku ja 5 grammi tervislikke rasvu. Kolm muna (210 - 255 kalorit) annavad niisiis 19.5 grammi valku. Üks naine vajab keskmiselt 50 grammi valku päevas, see tähendab, et kolm muna täidavad peaaegu poole päevasest valguvajadusest (Valguvajadus sõltub vastavalt kaalule ja füüsilisele koormusele, konsulteerige oma perearstiga). Tänu valgurikkusele täidavad munad kõhtu - nii sööd muid roogi vähem ja püsid sale.

5. Munad kaitsevad vähi eest.

2003. aastal Harvardi ülikoolis läbiviidud uurimistöö näitas, et kolme muna tarbimine päevas teismeliseeas aitab kaasa rinnavähi ennetamisele täiskasvanueas. 2005. aastal läbiviidud uuring tõestas, et risk haigestuda rinnavähki oli 44% väiksem naiste juures, kes tarbisid kuni kuus muna nädalas võrreldes naistega, kes tarbisid vaid paar või vähem muna nädalas.

2008. aastal põhja-Carolina ülikooli teadlased uurisid koliini (munakollases leiduv aine) ja leidsid, et see võib 24% vähendada riski haigestuda rinnavähki. Munakollane sisaldab 125,5 milligrammi koliini, mis on vajalik embrüo ja imiku närvisüsteemi ja aju arenguks. Koliin näib olevat seotud ka vanas eas toimuvate aju- ja mäluprotsessidega.






Allikad: plaisirsante.ca;  
www.ohtuleht.ee/671589/kuus-viisi-kuidas-muna-on-tervisele-kasulik
toitumistarkus.ee/munad-kas-ohtlik-kolesteroolipomm-voi-supertoit/
www.kaalustalla.ee/blogi/soo-muna/





Kommentaare ei ole