{ads}

HIDE

Viimased

latest

Lapsevanema läbipõlemine - 3 peamist põhjust, mis selleni viivad

  foto : unsplash / BABI    Lapse sünniga kaasneteks muutus...

 

foto : unsplash / BABI

 

 Lapse sünniga kaasneteks muutusteks ei ole me sageli valmis. Selle tõttu võivad kurnatus ja väsimus viia läbipõlemiseni, millest senini on aga väga vähe räägitud. Millised on aga peamised põhjused ja kuidas neid vältida? 

Lapsevanemaks saades jõuame me uuele tasandile, mis on täis nii suurt armastust, kui kurnatust, väsimust ja arusaamatust selle väikese olendi ees, kes nutab ilma, et me aru saaksime selle põhjustest. Aga võib-olla ei peagi me lapsevanema niivõrd pingutama, et olla kõige parem ja eeskujulikum vaid võtame natuke rahulikumalt ja lõpetame enese süüdistamise ning eneses vigade otsimise. 


Esimene viga : arvata, et sa oled lapsevanema läbikukkunud

Mõnikord võib sul tekkida tunne, et sa oled täiesti üksi oma raskuste ja probleemidega. Sa tunned enda peal teiste pilke. Pealegi ei rääkinud sulle keegi, kui raske on olla lapsevanem. Selle asemel ütlevad nad sulle, et sa pead laskma lapsel nutma, muidu hellitad sa ta ära. Või siis ütlevad nad sulle, et kuidas sa ühe lapsega nüüd hakkama ei saa, vanasti oli inimestel 8 last ja tulid väga hästi nende kasvatamisega toime. Kõik see panebki sind mõtlema, et miks siis sina hakkama ei saa ja miks siis sina tunned end nii halvasti. Sa hakkad paratamatult ennast teistega võrdlema. 

 

 

Kuidas sellest olukorrast välja saada? Ära ole enda vastu liiga karm. Sa võid rääkida oma lähedastega, aga samuti teiste vanemate või mõne psühholoogiga. Alusta lihtsate harjutuste sooritamisega : kirjuta üles kõik oma väikesed edusammud, mis tuletavad sulle meelde, kui hea lapsevanem sa oled. See aitab sul muutuda enesekindlamaks. 


Teine viga : ära lükka edasi oma isiklikku healolu

Me mõtleme ikka, et kui lapsed on suuremaks kasvanud, läheb kõik kergemaks. Praegu aga on sul käed-jalad toimetusi täis ning enda huvialade jaoks ei jää sageli üldse aega. Selle tõttu jääb sinu oma õnn aga teisele kohale. 

Mis oleks lahenduseks? Ära oota, kuni su võsuke on saanud täisealiseks selleks, et mõtelda iseenda peale. Lihtsalt ära võta enda peale enam nii palju kohustusi. Katsu organiseerida oma aega paremini ja nii, et tunneli lõpust hakkaks valgus paistma. Ära hakka ootama, et teised muutuksid. Ära pane oma õnne teiste kätesse, vaid ole ise oma õnne sepp. 

 

 


Kolmas viga : ära ütle, et sul pole aega iseenda jaoks

Lapsevanemal ei ole vaba aega. Lapsevanema läbipõlemisest annavad märku järgmised sümptomid : ärritatavus, ülitundlikkus, liialdamine või põgenemine. Kui sa oled aga jõudnud sellesse seisundisse, kaotad sa oma meeletult aega nutmise, magamata ööde, karjumiste, keskendumishäirete ja internetis olemise peale, mis teevad su patareid ainult tühjaks. 

Kuidas sellest olukorrast välja saada? Ära oota, et ühel hetkel on sul lihtsalt rohkem aega. Võta aega iseenda jaoks. Võta pool tundi iga päev ainult iseenda jaoks : ükskõik siis, hommikul  või lõuna ajal. Tee sellel ajal midagi, mida sulle meeldib treha : loe mõnda raamatut, mine sõpradega sööma, tee sporti. 

Selleks, et olla hea lapsevanem, pead sa hoolitsema ka enda eest.

Kommentaare ei ole