{ads}

HIDE

Viimased

latest

Äkki on su elukaaslane selles süüdi, et sul depressioon on?

       Elades koos kellegagi ei ole teil ainult ühine elu, soovid ja unistused, vaid te olete ka samal lainel oma vaimse tervise s...

 

 


 

 Elades koos kellegagi ei ole teil ainult ühine elu, soovid ja unistused, vaid te olete ka samal lainel oma vaimse tervise suhtes.

Kõik see, mida su kaaslane teeb, mõjutab sind suuremal või väiksemal määral. Kõik. Nii head, kui halvad harjumused. Kõnepruuk, mõtteviis, ellusuhtumine, lauakombed jne. Üks inimene on võimeline täiesti muutma teist inimest enda kõrval. Erinevalt arvamusele, et sarnased tõmbuvad, on tegelikkus hoopis teistsugune ja vastab pigem sellele, et armastus tähendab muutuda selliseks nagu on teine. 


Ütle mulle, keda sa armastad ja ma ütlen sulle, kes sa oled

Tšehhi ülikooli teadlased tõestasid, et depressiivne seisund võib olla "nakkav" paarisuhtes. Teadlased selgitavad, et tavaliselt depressiooni puhul keskendutakse rohkem indiviidile ja mitte paaridele. Nende eesmärk oli välja selgitada, kuidas ja mil määral ühe elukaaslase depressiivne seisund mõjutab teist. Uurimistöö tulemused avaldati teaduslikus väljaandes Translational Psychiatry. 

 

 

Teadlased uurisid 12. aasta jooksul 11 136 heteroseksuaalse paari elu, kes olid pärit 16. erinevast Euroopa riigist, kelle keskmine eluiga oli 60. aastat ja kes kannatasid depressiooni all. 7,8% juhtudest kasvas mõlema kaaslase depressioon aja möödudes, 8,08% juhtudes tundsid naised kõrgemat depressiooni, samal ajal, kui meeste depressiooni tase jäi suhteliselt madalaks. 

Uuringud on juba näidanud, et kui ühel partneritest on elus rasked ajad, mõjutab see ka teist inimest tema kõrval. 

Tšehhi teadlased täheldasid samuti, et naised, kes on sageli vastuvõtlikumalt, elavad raskemini läbi kaaslase probleeme ja kannatavad selle tõttu rohkem. Naiste puhul tuli depressiooni palju rohkem ette. Ka haridustase mängis siin oma rolli. Depressioon on otseselt seotud ka ühiskondliku positsiooni ja enesehinnanguga. 

 

 

Tuletame meelde, et depressiooni all kannatavad inimesed on oma mõtteviisilt negatiivsemad, räägivad aeglasemalt, monotoonsemalt, vastavad küsimustele mõne aja pärast ja väljendavad kurbust ning alaväärsustunnet.

Depressiooni sümptomid on järgmised:

Süütunne

Peavalud

Läbipõlemistunne

Apaatia

Unetus

Mõttetuse tunne

Tühjus

Kaalulangus

 

Kõige parem oleks selliste probleemide puhul kindlasti rääkida spetsialistiga, ka pereteraapia võib aidata ja anda häid tulemusi.  

foto : unsplash / Ethan Sykes

 

Kommentaare ei ole