{ads}

HIDE

Viimased

latest

Uued noored, uued harjumused. Mida Z- noored teevad teisiti oma vanematest?

  foto : unsplash / James Baldwin      Z - sugupõlv koosneb...

 

foto : unsplash / James Baldwin

 

 

 Z - sugupõlv koosneb neist, kes on sündinud 1996 - 2010. aasta vahel ja kes on juba jõudnud jätta oma jälje. Z -sugupõlv ei jaga sama mõttemaailma nagu nende eelkäijad ja sellepärast on nad teinud omad valikud, millest nad lähtuvad. Tegelikult see ongi nii, et iga järgnev põlvkond erineb millegagi eelnevast ent tõtt tunnistades tuleb öelda küll, et Z - põlvkond on teinud oma elus väga huvitavaid valikuid. Nad on loobunud kõigest sellest, mis oli tähtis eelnevatele generatsioonidele ja tundub, et nad saavad sellega väga hästi hakkama. On, mille üle uhkust tunda meie tulevase järelpõlve üle. 


1. Triikimine

Z - sugupõlv on aru saanud, et nad võivad ka triikimata särgiga tööle minna ja sellest ei juhtu mitte midagi. Väga tore, et uus generatsioon on suutnud ennast vabastada sellest tüütust koormast.


2. Epilatsioon

Kõik zuumerid (Z-põlvkond) ei käi ringi karvaste kaenlaalustega aga tegelikult tõtt tunnistades tuleb öelda, et nad ei pööra sellele ka nii palju tähelepanu. Kui nad ei viitsi, siis nad on loomulikud ega hakka karvu eemaldama. Ainsad, keda see häirib, on X (sünd. 1965 - 1980) - ja Y (sünd. 1980 - 1996 ) põlvkondade esindajad (eriti meessoost), sest noored neiud, kes on vanuselt võiksid olla nende lapselapsed, ei näe välja eriti ihaldusväärsed nende silmis. 


3. Laste saamine

Terve ajaloo vältel on inimesed saanud lapsi nii pea, kui teatud vanus kätte jõuab, sest terve suguvõsa ootab seda, millal oma noored oma pere loovad ja samuti on inimesi maailma vaja selleks, et majandus toimiks. Z-põlvkond on sellest varakult aru saanud ja nemad ei taha sünnitada õnnetuid lapsi ühiskonda, mis on määratud kokku varisema. Ja lõppude lõpuks on laste kasvatamine kallis, lapsed on lärmakad, nendega on palju tegemist jne.





4. Lisatundide tegemine ja töötamine

Kui eelnevad põlvkonnad rabasid tööd teha, et ülemuse heakskiitu ära teenida, siis Z - põlvkond on aru saanud, et sellest pole mitte mingit kasu. Nemad ei hakka lisatunde tegema, vaid teevad ainult seda, mis töölepingus on kirjas. Nad on leidnud isegi sõnastuse sellele (ing. keeles quiet quitting). Ja tuleb tunnistada, et nad ei ole sellepärast meist õnnetumad. Õnnelikumad ka mitte, sest tööturg on nii nagu ta on aga vähemalt on neil rohkem aega iseendale. 


5. Abiellumine

Ei saa öelda, et zuumeritele abiellumine, kui selline üldse meeldi (isegi, kui mõningate puhul peab see siiski paika), siis leiavad nad ikkagi, et pulmade pidamine on suhteliselt kallis. Nad ei viitsi matta end mitmeks aastaks võlgade alla lihtsalt selle jaoks, et teha üks suur pidu samal ajal, kui neil on taskud täiesti tühjad. Raha on vaja selleks, et soetada elamine. Ja lisaks aitab selline kokkuhoid ka ära hoida seda, et onu Jaan hakkab tantsuplatsil oma oskusi näitama. 


6. Liibuvate riiete kandmine

Kui eelnevad põlvkonnad on kandnud kasvõi hambad ristis liibuvaid teksaseid, mis higistama ajasid, siis uus põlvkond kannab kartulikoti sarnaseid riideid ja tunneb ennast nii väga hästi. 

 

 


7. Alkohol

Tõelised väikesed geeniused, need zuumerid. Nad on varakult aru saanud, et enda põhja joomine kolm korda nädalas on täielik jama ja järgmisel päeval valutava peaga ringi käimisel pole mingit mõtet. Sellest oleksid pidanud juba eelnevad põlvkonnad aru saama, kui nad ei oleksid olnud liiga palju ametis igaõhtuse veini limpsimise ja õlle joomisega. 


8. Religioon

Religioon on juba pikemat aega tahaplaanile jäänud, Z-sugupõlv aga ei näe mõtet, miks kuuluda mingisse rühmitusse, kus usutakse asju, millel pole mingit teaduslikku tõestust ja mida juhivad mingid vanad autoritaatsed inimesed. Selle asemel on olemas palju toredamaid liikumisi, millega liituda. 


9. Karjäär

Küsige mõnelt zuumerilt, millist karjääri ta teha tahaks ja sa näed, kuidas ta imestunud kulme kergitab ja suured silmad teeb nagu näeks ta dinosaurust. 


10. Jõuluvana

Jõuluvanade müüt on nüüd läbi saamas. Ja jõuluimedest ei ole vaja hakata rääkima, sest enamik lapsi hakkab nagunii nutma niipea, kui nad jõuluvana näevad.

 

Kommentaare ei ole