{ads}

HIDE

Viimased

latest

Varjatud depressiooni ehk vaikne valu

  foto : pexels / Liza Summer    Depressioon on üks levinum...

 

foto : pexels / Liza Summer

 

 Depressioon on üks levinumatest haigustest. Tegemist on kestva meeleolu langusega, mis mõjutab suurel määral inimesel igapäevast elu. Mõnikord võib depressiooni esineda ka varjatud kujul, mille märke ei olegi lihtne näha. Kindlasti ei maksa ära unustada, et depressioon ei ole lihtsalt kerge masendus, mis läheb ise üle, tegemist on psühhiaatrilise häirega, mis muudab inimese maailmavaadet ja nägemust iseendast. Depressioonist tuleb juttu, kui meeleolulangus kestab rohkem, kui kaks nädalat. Ainuüksi tugevast tahtejõust ei piisa selleks, et depressioonist vabaneda. Depressiooni tuleb ravida, et haigus ei muutuks krooniliseks ja ennetada nii komplikatsioone. Mõnikord aga on väga raske tuvastada depressiooni märke. Sellisel puhul on tegemist varjatud depressiooniga. 

Depressioonil on erinevaid sümptomeid, mis väljenduvad erineval moel sõltuvalt depressiooni all kannatavast inimesest. Kõige raskem on aga näha depressiooni selliste  märkide taga:

 

 


"Naeratav" depressioon

Mõnikord varjavad inimesed oma tõelist seisundit naeratuse taha. Psühholoogide sõnul kannatab selline inimene oma hinges aga ei näita välja oma kurbust ja meeleheidet teistele. Sellel on omad põhjused: esiteks võib inimene karta, et ta ei ole piisavalt tugev ja ei suuda olukorda kontrollida või ei ole ta ise valmis leppima sellega, et ta ei tunne ennast hästi ja temaga ei ole kõik korras või siis hoopis ei usalda ta piisavalt neid, kellega ta koos on. Inimene teeb nagu kõik oleks hästi: käib tööl ja tundub, et kõik on korras, ta näeb välja tegus ja rahulik. Tegelikult nõuab see temalt endalt aga väga kallist hinda, tekitades veelgi suurema üksindusetunde ja meeleheite. 


Vaimsed ja somaatilised häired

Lihasluukonna- ja seedeprobleemid, sagedased nakkushaigused, mis annavad märku immuunsüsteemi nõrgenemisest, võivad samuti märku anda võimalikust depressioonist. Põhjuseks on see, et stress ja ärevus tekitavad organismis põletikku, mille pärast immuunsüsteem hakkab iseenda vastu tööle. 


Suurenenud alkoholi ja uimastite tarbimine

Kui inimene on hakanud korraga tarbima rohkem alkohoolseid jooke ja uimasteid, võib ka see olla märgiks depressioonist. 

 

 


Kehakaalu kõikumine

See ei ole hea märk, kui inimene on ootamatult kaalus juurde võtnud või kehakaalu kaotanud. See ei ole normaalne, kui kaotada kahe kuu jooksul 10 kilo, sest see võib tervisele halvasti mõjuda. Samuti võib see olla märgiks varjatud depressioonist. 


Pidev viha ja ärrituvus

Kas sinul on ka depressioon? Tea siis, et sa ei ole üksi. Statistika järgi kannatab üks inimene viiest depressiooni all oma elu jooksul. Depressioon võib väljenduda läbi vihahoogude, ärrituvuse, agressiivsuse ja vägivaldse ning ennasthävitava käitumise. Seega, kui keegi sinu tutvusringkonnast on viimasel ajal muutunud närvilisemaks ja ärritub rutem, katsu meeles pidada, et selle taga võib olla tõsisem probleem. 

 

 


Unehäired ja väsimus

Unetus, kurnatus ja läbipõlemine võivad viidata tõsisele depressioonile. Depressioon ja unehäired on omavahel tihedalt seotud. Sageli on unetus ja öised ärkamised seotud depressiooniseisundiga. See väljendub läbi väsimuse ja keskendumishäirete. Mõned depressiooni all kannatavad inimesed magavad jällegi palju rohkem, kui vaja. 


Raske masendus

Masendus ja ärevus on sageli seotud depressiooniga. Kõik inimesed tunnevad muret ja ärevust ent kui see peaks muutuma krooniliseks, võib see hakata halvama igapäevast elu, see aga on juba märk depressioonist. 

Kui sul on depressioon, siis pöördu mõne psühholoogi poole, kes teab kõige paremini, kuidas sind aidata.

Kommentaare ei ole