{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kohvi joomine kaitseb tõsiste maksahaiguste eest

    Foto : unsplash / Nathan Dumlao    Teadlased on avastanu...

 

 

Foto : unsplash / Nathan Dumlao

 

 Teadlased on avastanud, et kohvil on ka teraapiline toime. Värske Briti teaduslik uuring tõestas, et kohvi tarbimine kaitse maksa krooniliste haiguste eest. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas BMC Public Health. Uuringutöö viidi läbi 494,585 osaleja peal, kelle vanus jäi 40-69 eluaasta vahele. 384.818 osalejatest olid kohvijoojad, ülejäänud kohvi ei tarbinud. 

Uuringutöö käigus võeti arvesse osalejate kehamassi, alkoholi tarbimist ning suitsetamist. 

Selgus, et kohvijoojate seas oli maksahaigustesse suremus 20% väiksem, kui teistel ja seda olenemata sellest, kui suures koguses kohvi tarbiti ning kui tihti. 

Kohvijoojate seas oli ka kroonilistesse maksahaigustesse jäämise risk 49% väiksem. See uuring tõestas, et kohvi tarbimine kaitseb tõsiste maksahaiguste eest, kinnitab Southampton'i ülikooli professor Paul Roderick. 

 

 

Samuti tõestas uuring, et kohvi positiivne efekt on veelgi suurem suurte kohvijoojate puhul, kes joovad päevas 3 - 4 tassi kohvi päevas. Üle selle koguse ei märgatud suuremaid muutuseid tervise puhul. Kasulikku mõju täheldati ka lahustuva, kofeiinivaba ja jahvatatud kohvi puhul. Jahvatatud kohvi puhul on kasu veelgi suurem, sest ta sisaldab selliseid aktiivaineid nagu kahveool ja kafestrool, mida leidub looduslikul kujul kohviubades.

Maksahaigused on maailmas üsna levinud probleemiks. British Liver Trust organisatsiooni hinnangul on maksahaigused Suur-Britannias kolmandal kohal põhjustades enneaegset surma. Uuring kinnitab siiski, et kohvi joomisest üksi ei piisa selleks, et alandada kroonilise maksahaiguse riski. Arvesse tuleb võtta ka inimese eluviisi ja toitumisharjumusi. 

Samuti rõhutatakse, et kõik need, kes soovivad oma tervist parandada, ei peaks piirduma ainult kohvi joomisega, vaid piirama ka oma alkoholi tarbimist ning hoidma kehakaalu kontrolli all, tegeledes tervisespordiga ning toitudes tervislikult.

Kommentaare ei ole