{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaitsta end toksiliste inimeste eest ja kuidas neid ära tunda?

  foto: unsplash / Simran Sood   Meil kõikidel võib sellise...

 

foto: unsplash / Simran Sood

 

Meil kõikidel võib selliseid inimesi olla tutvusringkonnas, selleks võib olla mõni sõber, kolleeg või pealetükkiv pereliige, kes viib su hingerahu minema. Kuidas toksilist inimest ära tunda ja end tema eest kaitsta? 

Toksiline inimene tekitab süütunnet, võtab su jõu ja energia ära, ei lase sul rahulikult elada ning viib su elu tasakaalust välja. Toksilisi inimesi on alati olnud, hoolimata selles, et seda nimetust hakati ametlikult kasutama alles 80ndatel aastatel. Toksilistest inimestest räägitakse üha rohkem, võib-olla on põhjuseks see, et suhted ja omavaheline suhtlemine on muutunud palju keeerulisemaks ning teravamaks. Mida aga konkreetsemalt tähendab toksiline inimene? Milliseid märke tuleks tähele panna? Ja kuidas sellistest inimestest lahti saada? 


Mida tähendab olla toksiline? 

Inimene on toksiline, kui tema käitumine muutub pealetükkivaks. Selleks, et saaks öelda, et üks inimene või suhe on toksiline, peab see toksilisus olema krooniline, rikkudes teiste hingerahu. Nagu toksilised ained, mis rikuvad tervist. Toksiline inimene võib olla ükskõik kes tutvusringkonnast, näiteks keegi töö juurest, mõni sõber, sugulane või siis hoopis elukaaslane. Samuti võib iga inimene ühel või teisel eluperioodil olla kontaktis sellise inimesega. Toksilised inimesed ei püüa ainult naiivseid ja tundlikke inimesi, vaid kõiki, kes ette jäävad. 


Kuidas toksilisi inimesi ära tunda? 

Toksiline inimene tegutseb tasapisi ja mõõdukalt. Ta küpsetab oma ohvreid tasasel tulel, tekitades teiste eludes suurt segadust. Toksilisi inimesi on aga erinevaid.

 

 


1. Enesekeskne inimene

Tema jaoks tasuta lõunaid ei ole. Kui ta sind aitab, siis nõuab ta sinu käest selle eest tasu ühel või teisel moel. Tema isiklikud vajadused on tähtsamad, kui teiste omad. Kui tema soovid pole rahuldatud või kui ta tunneb pettumust oma elus, võib tema hoiak muutuda toksiliseks, mille tõttu inimene hakkab teisi süüdistama, alandama ja teistega manipuleerima. 


2. Teisi süüdistav inimene

Tema ise ei ole mitte üheski probleemis ega lahkhelis süüdi, selles on tingimata süüdi keegi teine või mõni väline tegur, mis temast ei sõltu. 


3. Paindumatu inimene

Ta ei oska kuulata ega arvestada teiste soovide, tahtmiste ja arvamustega. Ta käitub ja mõtleb nagu tema on seda otsustanud. Ta tunneb suurt vajadust kõike kontrollida, sekkub sinu otsuste vastuvõtmisesse ja sinu isiklikesse asjadesse. Suhe on paratamatult ühepoolne, sest arvesse võetakse ainult tema isiklikke vajadusi ja soove. 


4. Toksiline inimene tekitab süütunnet ja alandab sind

Ta ei kutsu sind enam külla või üritustele selleks, et sind karistada või siis kritiseerib sind, teeb sulle etteheiteid, näeb sinus ainult vigu, naeruvääristab su tundeid, eirab su soove. Sa kaotad enesekindluse ja hakkad kahtlema oma võimetes. Ta tekitab sinus hirme ja kartusi.


5. Toksiline inimene ei ole ainult halb

Ta võib olla aeg-ajalt tore ja heatahtllik, isegi hooliv ja näidata end sellisena, et teised teda hindavad. 

 

 

 


Kuidas sa ennast tunned temaga suheldes? 

  • Kõik sõltub muidugi suurel määral inimesest endast aga üldiselt peaksid sa tundma temaga suheldes ennast nii:
  • Sa tunned abitust ja oled vaimselt kurnatud
  • Sa katsud olla kaastundlik, empaatiline ja leida vabandusi tema käitumisele
  • Sa otsid endas süüd
  • Sa süüdistad ennast, et oled halvasti käitunud või ei ole piisavalt hea ja tasemel
  • Sa tunned, et oled pinges, olles temaga koos
  • Sa hellitad salajast lootust, et ta end muudab (näiteks, et kui te saaksite koos reisima minna, liidaks see teid omavahel ja teie omavaheline suhe paraneks ehkki see on vale. Mõned inimesed otsutavad saada lapse, lootuses, et see muudab nende kaaslast).
  • Sa oled hakanud teda idealiseerima, mõteldes ainult headele aegadele ja nähes temas ainult häid külgi. 


Kas on mingeid kindlaid võimalusi, mille abil teada saada, et sul on tegemist toksilise inimesega? 

Ametlikke teste selle häire diagnoosimiseks olemas ei ole, ainult sina ise võid oma tunnete järgi selgeks teha, kas see inimene on sinu jaoks toksiline või mitte. Kui kellegi käitumine on pealetükkiv (ta lämmatab sind, sa ei tunne ennast temaga hästi, sa ei tea, kuidas käituda ja mida öelda), kui ta rikub sinu hingerahu, on midagi lehti. 


Kuidas toksilisest inimesest vabaneda? 

 

 

 

Teadvusta endale olukorda

Tee endale selgeks, millised on sinu piirid, mida sa oled nõus taluma ja mida mitte. Üleöö ei saa sa midagi ära teha ja neil, kes on väga kannatlikud ja annavad palju andeks, on tee veel pikk. 

 


Ära piina ega süüdista ennast

Sa ei tohi ennast süüdistada selles, et sa kohe aru ei saanud, millise inimesega sul tegu on. Alguses ei saagi ju aru, et teine inimene on toksiline. Sa annad andeks ja leiad tema käitumisele vabandusi. Seda enam, et toksiline inimene on väga kaval ja osav, ta teab väga hästi, mida teha, et oma tahtmist saada. Seda nimetatakse manipuleerimiseks, mida on raske kindlaks teha. 


Ära ole nõus ja ütle ei

Tasapisi aga kindlalt pead sa õppima oma sõna maksma panema. Ära karda seda, mida ta teha võib, ole oma hirmudest tugevam. 


Pea psühholoogiga nõu, kuidas ennast kõige paremini kaitsta

Sa ei pea seda tegema aga psühholoogist oleks sulle suur abi, kui sa tahad toksilisest inimesest oma elus vabaneda. 


Põgene nii vaimselt, kui füüsiliselt

Lõpeta kõik suhted temaga. See ei pruugi olla nii lihtne, sest isegi, kui teie vahel on suur vahemaa, võib toksiline inimene ikka teha oma laastamistööd sinu peas ja sellisel puhul mõjutab see suhe sind ikkagi veel. Sa pead eemalduma vaimselt temast, hoidma vahemaad temaga ja mitte laskma ennast temast mõjutada. See nõuab suurt tööd enda kallal. Toksiline suhe lõppeb, kui üks inimestest ei lähe enam teise mänguga kaasa ja ei lase endaga enam mängida.

 

Kommentaare ei ole