{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui valu on vaikne : 6 märki, mis viitavad varjatud depressioonile

    Foto : unsplash / Sinitta Leunen    Elu depressiooniga o...

 

 

Foto : unsplash / Sinitta Leunen

 

 Elu depressiooniga on pidev võitlus, mida miljonid inimesed peavad iga päev pidama. 

Sageli aga ei tea need inimesed ise, et nad kannatavad depressiooni käes. Ja kuna keegi pole neile diagnoosi pannud, ei aimagi nad, et masendus, eluisu puudus, ärevushäired, pidev väsimus, tüdimus ja motivatsioonipuudus võivad olla märgid depressioonist.

Kõiki depressiooni sümptomeid ei ole lihtne ära tunda. Nii nagu kurbuse ja meeleheitega, on märke, mida on raskem näha. Sellepärast võivad paljud inimesed üle elada väga raskeid aegu oma elus, ilma, et nad ise aru saaksid, mille pärast nad end nii tunnevad ja mis on nende meeleheite põhjuseks. 

Vaata allolevast nimekirjast, millised märgid viitavad depressioonile. Ära unusta seejuures, et mõne sümptomid võivad ka viidata teistele terviseprobleemidele ja kõige parem, mis sa teha võid, on konsulteerida mõne spetsialistiga. 

 

 

 

1. Isumuutuse tagajärjel tekkinud kaalumuutus

Liigne söömine või vähene söömine võivad olla märgid depressioonist. Mõned inimesed leiavad toidust lohutust, teised aga kaotavad isu. 

Need söömisega kaasnevad muutused mõjutavad kaalutõusu või siis - kaotust ning võivad muuta depressiooni veelgi tugevamaks ja mõjuda halvasti enesehinnangule. 

 

Foto : unsplash / Alec Douglas

 

 

2. Muutused magamisharjumustes

Uni mõjutab suurel määral meie igapäevast elu ja samuti ka tuju. Mida vähem inimene magab, seda vähem on ta välja puhanud. Uuringute järgi on unetuse all kannatavatel inimestel depressiooni risk suurem, kui neil, kes magavad korralikult.

 

3. Suur väsimus

Pidev väsimustunne on märk, mis viitab depressioonile. 90% depressiooni all kannatavatest inimestest kaebavad väsimuse üle. 

Väsimustunne depressiooni ajal on aga palju tugevam sellest väsimusest, mida meie tunneme väsimust tundes.

 

 

 

 

4. Pessimistlik hoiak

Depressiooni all kannatavad inimesed on negatiivse eluvaatega ning pessimistlikud oma tuleviku suhtes. 

 

5. Keskendumishäired

Keskendusmishäired ja mälu kaotused on üsna levinud märgid depressioonist. Seda on näha, kui inimene kaotab vestluse käigus jutujärje või lõpetab lihtsalt vestluse. Keskendumishäired võivad muuta elu raskemaks, muutes isiklikke ja tööalaseid suhteid keerulisemaks. 

 

6. Kerge ärritumine ja pidev vihatunne

Paljud inimesed ei seosta vihatunnet ja ärritumist depressiooniga, ent värsked uuringud on näidanud, et neid sümptomeid esineb üsna sagedasti depressiooni all kannatavate inimeste juures. Kurbuse asemel väljendavad need inimesed viha ja ärrituvad. 


Depressioonil ei ole alati samu sümptomeid. Mõnedel inimestel väljendub depressioon läbi füüsiliste sümptomite, teistel psühholoogiliste. 

Väga oluline on depressiooni kahtluse puhul pöörduda spetsialisti poole.

Kommentaare ei ole