{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui elukaaslasel on nartsissistlik isiksusehäire

unsplash @ christian_newman    Sa nutad aga sinu pisarad ei liiguta teda. Sa räägid temaga aga ta on ehitanud nagu seina enda ümber: mit...

unsplash @ christian_newman
 
 Sa nutad aga sinu pisarad ei liiguta teda. Sa räägid temaga aga ta on ehitanud nagu seina enda ümber: mitte miski, mida sa ütled või teed, ei puuduta ega kõiguta teda, ta on nagu kivist raiutud, täiesti tundetu isik. Sa ei saa ise ka aru, kuidas sa sellise inimese otsa sattusid ja kuidas see juhtus, et ta selliseks muutus. Mille pärast te enam teineteisest aru ei saa? Miks ta on nii tundetud sinu suhtes? Tal puudub vähimgi kaastunne sinu vastu, sul on tunne nagu mängiks ta su tunnetega. Alati oled sina see, kes teeb esimese sammu tema suunas, sest sa lihtsalt ei suuda seda pinget taluda. Sa teed seda enda hingerahu ja samuti oma lähedaste pärast, kes koos sinuga kannatavad. Ta on sinuga hea nii kaua, kuni sa täidad tema tahtmis, kui sa aga julged midagi muud teha, muutub ta täiesti ja sul on raske teda ära tunda.
 
Kes ta on? Ta on nartsissistliku isiksusehäirega inimene.
 
Viimasel ajal räägitakse üha rohkem sellistest inimestest, kellel puudub absoluutne kaastunne teise inimese ja tema tunnete vastu. Tegemist on enesekesksete inimestega, kes tunnevad lausa mõnu teiste alavääristamisest. Ta mängib teise inimese tunnetega ja paneb teisi kannatama. 
 
Kuidas näeb aga välja kooselu sellise inimesega? 



Mida tähendab tema suust kuulda : "Ma armastan sind!"?

Sellel lausel on sügav tähendus ja seda ei loobita niisama. Armastus on see, mida kõik inimesed vajavad selleks, et elada ja unistada, loota ja uskuda. Armastus - see on oskus jagada, soovi olla koos, hoolitseda teineteise eest.

Aga armastus võib ka tekitada kannatusi, kui ühel kaaslastest on armastusest oma nägemus.

Kui sa peaksid elama koos inimesega, kes kannatab nartissistliku isiksusehäire all, siis oled sa ilmselt sellest juba teadlik. Ja oled seda oma nahal tunda saanud. 





Nartissistlike isiksusehäiretega inimesi on maailmas umbes 2 - 3%. Pealtnäha on tegemist meeldivate, toredate ja ambitsioonikate inimestega. See ei ole lihtne teada saada, kellega sul päriselt tegemist on, sest väljaspool kodu ja teiste inimeste juuresolekul jääb tema käitumine laitmatuks.

Aja jooksul aga hakkab tema teine külg, mida ta on seni nii hästi ja püüdlikult varjanud,  üha rohkem nähtavaks tulema. Alles omavahel olles hakkab nartissistlik inimene oma võimu teise peal välja näitama. 


Sellise isiksusehäire all kannatavat inimest iseloomustavad järgmised märgid:


 • Ta katsub panna teisi end süüdi tundma ja ei võta vastutust kunagi enda peale, ta käitub süüdimatult

 • Ta ei suuda väljendada selgesõnaliselt oma soove, vajadusi, mõtteid ega tundeid

 • Ta võib vahetada arvamust sõltuvalt inimestest, kes teda ümbritsevad

 • Ta kritiseerib teisi, alavääristab neid ja alandab vastavalt oma tujule

 • Talle meeldib tekitada ebakõla ja lahkhelisid inimeste vahel

 • Tal puudub eetikatunne, ta on võimeline valetama selleks, et saada oma tahtmist

 • Ta on enesekeskne, kade ja tahab olla teiste tähelepanu keskmes

 • Teda ei huvita teiste inimeste õigused, vajadused ega soovid

 • Ta piirab oma ohvri vabadust





Kuidas siis näeb välja kooselu sellise inimesega? 

Nartsissistlik inimene vajab teiste inimest selleks, et elada ja eksisteerida. Aga ta ei ole võimeline tundma armastust. Kõik tema tunded, mida ta välja näitab, kõik tema soov paista hoolivana ja armastavana, on tegelikult peegeldus sellest, mida ta ise on kogenud teiste poolt. Ent tema südant see kõik ei puuduta. Kui ta on harjunud kuulma seda, et teda armastatakse, siis võib ta ka ise seda rahulikult öelda oma kaaslasele. Aga ta ise ei ole võimeline tundma armastust. 

Ta tahab lihtsalt, et teda armastatakse. Et teda väärtustatakse. Ja samal ajal teeb ta kõik, et oma ohvrit lõksu tõmmata. Ta oskab mängida teise tunnetega ja võib paista veenev. Ta on väga hea näitleja. Ja tänu sellele saab nende vahel alguse mürgine suhe. 





Kas sellist inimest on võimalik muuta? 

Paljud loodavad, et suudavad oma elukaaslast muuta ja teda parandada tema halbadest isiksusejoontest. Ohvrid elavad aga enesepettuses ja loodavad päästa oma timukat, külvates ta üle armastusega ja näidates talle tema eksimusi. 

Ainult, et nad ei suuda oma õilsat eesmärki täide viia ja seda sellel lihtsal põhjusel, et manipulaator ise ei taha muutuda. Sest nartissistlik inimene ei kannata oma isiksusehäire all ja tahab tunda ka edaspidi seda naudingut, mida teiste alandamine talle tekitab.

Oma ohvris süütunde tekitamine ja temas sõltuvuse tekitamine, täidab manipulaatorit rõõmuga. Ta ei tunne mitte mingit kahetsust ega kaastunnet oma kaaslase vastu. Teda ei ole mõtet muuta, sest ta ise on veendunud, et ainult tema elab nii nagu vaja ega eksi kunagi. Ta ei tunnista mitte kunagi oma süüd. Ta on nagu teerull, mis sõidab üle teiste inimeste.

Ainus lahendus sellisest suhtest välja tulla, on põgeneda. Ja otsida psühholoogilist abi. Sest suhe sellise inimesega võib vaimselt hävitavalt mõjuda ja üksi on sellest raske üle saada.







Kommentaare ei ole