{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 võimalust, kuidas immuunsüsteemi tugevdada

Kas meie keha on parim kaitsesüsteem haiguste vastu?  Alustame kõige olulisemast: mitte sellepärast, et sa jood tüümianiteed mee ja kurku...

Kas meie keha on parim kaitsesüsteem haiguste vastu? 

Alustame kõige olulisemast: mitte sellepärast, et sa jood tüümianiteed mee ja kurkumiga, ei saa sa minna muretult naabreid kallistama. Sest isegi kõige askeetlikuma eluviisiga inimese võib grippi haigestuda või siis millessegi hullemasse.

Kuidas ka ei ole, erinevad uuringud on siiski näidanud, et me võime tugevdada oma immuunsüsteemi korraliku eluviisiga ja et see võib aidata haiguse kulgu lühendada.

Enamik neist nõuannetest puudutavad toitumist, sest me eeldame, et 70% inimese immuunsüsteemist puudutab otseselt seedesüsteemi (ja selles olevat floorat). Aga ka teised nõuanded on head nagu näiteks spordi tegemine, piisav magamine ja stressivaba elu. Vaatame üle.



Ära torma rasvase ja suhkrurikka toidu järgi ning hoia eemale alkoholist.

Niipea, kui sa tunned, et tuju on kuidagi ära, tekib sul kindlasti isu millegi hea järgi aga pikemas perspektiivis see sulle kasuks ei tule ja sa teed endale karuteene. Liiga rasvased ja suhkrurikkad toidud, mida me tavaliselt sellistel kordadel sööme, võivad su immuunsüsteemi tööd häirida, mis nagu eelnevalt mainitud sai, on kontrollitud suurel määral soolestiku ja mao poolt. Seega kõikidel ebatervislikel snäkkidel ja magusatel jookidel on otsene järelmõju meie tervisele: alkohol muudab nõrgemaks meie soolestiku loomulikku tõket, alandab makrofaagide ehk immuunsüsteemi rakkude ja T - ja B - lümfotsüütide (mis tapavad organismi viirusnakatunud rakke) taset, millel on suur osa organismi loomuliku kaitsmise juures.

Selle asemel eelista aeglaselt imenduvaid süsivesikuid nagu täisteraviljatooted ja köögiviljad ning jäta kõrvale magusad tooted.

Probiootikumid

Seedesüsteemis on niiöelda esirindel probiootikumid. Tegemist on bakteritega, mis aitavad organismil võidelda põletike ja erinevate patogeensete rünnakute vastu. Probiootikume leidub hapendatud toiduainetes nagu jogurtid, hapukapsas, keefir.

Samuti ka hapukurgid, misopasta ja kõik hapendatud köögiviljad.



Prebiootikumid

Kui sa oled nüüd söönud piisavalt probiootikume, siis hoia neid. Ja selle jaoks tuleb süüa palju prebiootikume, mis soodustavad probiootikumide arengut. Ja seda selle tõttu, et prebiootikumid on kiudained.

Neid leidub kõikides taimse päritoluga toiduainetes: köögi- ja puuviljad, teraviljad, kaunviljad. Kõige rohkem leidub prebiootikume aga küüslaugus, banaanis, porrulaugus, kaeras ja linaseemnetes.

A- ja E-vitamiinid

Need vitamiinid on valgete vereliblede sõbrad, mille roll on hävitada ja eemaldada surnud rakke ning haiguse tekitajaid. A-vitamiini leidub porgandites ja maguskartulis, kõrvitsas, kapsas...

Mis puutub E-vitamiini, siis seda leidub heades õlides (pähkli, oliivi, päevalille), teraviljades ja päevalilleseemnetes aga ette tuleb vaadata halva E-vitamiiniga (jah, sest neid on kahte sorti), mida leidub rapsiõlis ja sojas.

D-vitamiin

Ka D-vitamiin on tuntud selle poolest, et ta aktiveerib T lümfotsüüte (mis on valgete vereliblede osad). Probleem seisneb aga selles, et selle tootmine on seotud päikesevalgusega, mille tõttu talveperioodil on meil D-vitamiini puudus. Selleks, et piisavalt D-vitamiini aga oleks, tuleb süüa rasvast kala nagu heeringas, makrell või kalamaksaõli. Ja natuke aitavad kaasa ka kanamunad ja
seened.

Mis puutub päikesesse, siis miks mitte paigutada peegleid akende juurde, mis võimaldavad rohkem valgust tuua tuppa. Hea võimalus päikest võtta ilma välja minemata!

C-vitamiin

Viimane vitamiinide seast aga mitte vähem tähtsam on C-vitamiin, mida leidub suures koguses puuviljades ja marjades end ka mõnedes köögiviljades nagu brokoli või paprika. C-vitamiin aitab lühendada viirushaiguste kulgu ning omab tervist kaitsvat toimet.

Uni

Kui 70% immuunsüsteemist tugineb soole mikrobiootal, siis võta teadmiseks, et magamata öödel on otsene mõju soolestikule ning see võib tekitada nõiaringi. Magamise ajal toodab keha tsütokiine, mis aitavad reguleerida teiste immuunsüsteemi hormoonide tegevust.

Magama peab vähemalt 7 tundi aga kõige parem on kuulata oma bioloogilist kella, mis võib vajada rohkem und.



Telekas kinni (ja võta selle asemel magneesumit)

Sest stressil (kroonilisel või perioodilisel)  on oma halb mõju valgete vereliblede tootmise ja immuunsüsteemi juures. Näiteks nende inimeste organism, kes hoolitsesid mõne haige lähedase inimese eest, reageeris halvemini gripivaktsiini puhul - nende organism tootis vähem kaitsvaid antikehi. Kui organismis on liiga palju stressihormoon kortisooli, siis on sellel otsene mõju immuunsüsteemi tõhususele.

Selle vastu imerohtu ei ole, selge on aga see, et masendavad uudised telekast ei tee kellegi tuju paremaks. Pane telekas kinni ja helista parem headele sõpradele või lähedastele (ja katsu jääda positiivseks), läbi skype on samuti võimalik suhelda ning isegi mõnusat õhtut teistega veeta või siis tee midagi, mis sulle meeldib: loe raamatut, vaata head filmi. Magneesiumikuur võib samuti head teha väsinud närvisüsteemile. Magneesiumi leidub kuivatatud kaunviljades, mustas šokolaadis hea uudis, kas pole!), kohvis ja mandlites.

Tee sporti aga ära üle ka pinguta

Kas sina ka oled viimastel päevadel palju sporti tänu internetile kodus teinud? Erinevad lehed pakuvad palju võimalusi ja treeninguid, mida on hea ära kasutada. Ning sellest võimalusest maksab kinni haarata, sest regulaarne füüsiline aktiivsus alandab stressitaset ja tugevdab immuunsüsteemi. Samuti aitab ta tõhustada kaitsvate antikehade ja valgete vereliblede tööd.

Aga ole ettevaatlik, sest kui sa teed liiga intensiivset treeningut, siis võid sa oma immuunsüsteemi ära kurnata ja alandada lüfotsüütide taset, nagu on näidanud erinevad uuringud sportlaste peal. Spordiga tegelemine on hea aga üle pingutamine võib su tervise ohtu panna.

Ära liialda heade asjadega

Vitamiinid, probiootikumid, uni - kõige olulisem on muuta oma üldist eluviisi, sellel on positiivne mõju sinu tervisele. Sest kõik liialdused teevad tervisele kasu asemel kahju. Sellepärast ära neela korraga tervet purgitäit D-vitamiine alla ja ära hakka ainult küüslaugust toituma, sest see toob kaasa rohkem probleeme, kui lahendusi. Ja veel kord - hea immuunsüsteem aitab sul võidelda paremini viirushaiguste vastu (lühendades põletiku kulgu) aga ei kaitse sind täiel määral. Mis puutub hetkel liikvel olevasse viirusesse, siis pole ilmselt vaja lisada, et sidrunimahla ja pilatese treeninguga sa ainult oma tervist ei kaitse.




Allikas: http://photo.neonmag.fr/

Kommentaare ei ole