{ads}

HIDE

Viimased

latest

Sünnijärjekord peres - millist mõju avaldab see laste iseloomule?

Juba mitu aastat on teadlased otsinud seost lapse sünnijärjekorra ja tema isiksuse vahel. Tulemused on näidanud, et sünnijärjekord puudutab...

Juba mitu aastat on teadlased otsinud seost lapse sünnijärjekorra ja tema isiksuse vahel. Tulemused on näidanud, et sünnijärjekord puudutab üsna tugevalt lapse iseloomu.


Olenemata selles, et lastel on samad vanemad, nad elavad sama katuse all ja on saanud sama kasvatuse - on vendadel ja õdedel siiski erinev isiksus. Professor Frank Sullowat'i järgi on pooled geenid kõik see, mis neil ühist on.

Paljude uuringute tulemusena mängib lapse isiksuse juures suurt rolli tema sünnijärjekord.

Tuleb ära märkida üks tõsiasi, et sama pere laste vanemad ei ole päriselt samad. Teiste sõnadega lapsevanemad ei käitu kõikide lastega suheldes ühtemoodi. Vanem laps on saanud sageli suurema ettevaatlikkuse ja hoole osaliseks, juba selle tõttu, et ta on olnud pere esimene laps ja mõnda aega ka ainuke. Seega on vanem laps kasvanud selliste vanemate käe all, kellel puudub veel kogemus ja kes rõõmustavad iga lapse edusammu puhul ning kardavad, et temaga midagi juhtub.

Mis puutub keskmisesse lapsesse, siis tema kasvab oma vanema venna või õe varjus. Sageli on tegemist andekama lapsega, keda tihti eeskujuks seatakse. Kui sünnib pere viimane laps, on vanemad saanud juba endale teatud elukogemuse laste kasvatamise juures. Esimesed ja kõige suuremad hirmud on kadunud, lapsevanemad on muutunud palju paindlikumaks. Selle tõttu pere viimane laps peab ise palju vaeva nägema selleks, et tähelepanu endale võita.

Pere vanim laps - eduvalem

Pere esimesel lapsel on tihti rohkem ühist teiste perede vanemate lastega, kui omaenda õdede ja vendadega. Kuna ta on saanud suurema tähelepanu osaliseks, on ta enesekindel, usaldusväärne, tark, vastutustundlik ja hästi organiseeritud.

Samuti on ta andekas, perfektsionist ja vajab sageli teiste heakskiitu. Talle sobivad kõik ametipostid, mis nõuavad kohusetundlikkust.

Ta on oma vanemate miniversioon, kes alati tahab näidata suuremat autoritaarsust oma vendade ja õdede üle. Teise lapse saabudes aga kaotab vanem laps oma eksklusiivsuse vanemate silmis ja peab õppima jagama viimaste tähelepanu oma õe või vennaga.

Keskmine laps - lepitaja

Keskmised lapsed on sageli lepliku loomuga ja mõistlikud. Kuna nad on kannatanud mõningase tähelepanu puuduse all peres, loovad nad oma tutvusringkonna, mis aitab seda tühimikku täita.

Pere vanemad ja keskmised lapsed ei vali kunagi sama valdkonda. Kui vanimad lapsed paistavad silma teaduslikel ametipostidel, siis keskmised lapsed on sageli kunstikalduvusega. Läbi ajaloo on just keskmised lapsed need, kes on mässanud ja võidelnud õigluse ja vabaduse eest.

Kolmanda lapse sündides jääb keskmisele lapsele paratamatult keskmine koht. Ta katsub seega nii hästi või halvasti kui võimalik oma sõna ja olemasolu maksma panna, et mitte täielikult jääda vanema ja väiksema venna või õe varju.

Pere väiksem laps - pesamuna, kes jääb selleks kogu eluks

Pere väiksem laps on sageli kõige vähem distsiplineeritud kõikidest õdedest ja vendadest. Vanemad nõuavad temalt palju vähem. Esimese lapsega on kogu eufooria kadunud, pere pesamunal pole edusamme, millega silma paista. Sellepärast õpib ta oma vanemaid võluma, et neile meeldida ja nende tähelepanu võita.

Väiksemale lapsele antakse vähem vastutusrikkaid kohuseid, kellel ometi on palju ühist vanema lapsega, sest nad mõlemad on omal moel erilised. Sellest hoolimata ei tõmba pere väiksemaid lapsi ametipostid, mis nõuavad vastutustundlikku tegevust, sobivamad on näitlemine, kirjutamine, muusika ja kunst.

Ainuke laps

Pere ainsad lapsed kasvavad täiskasvanute keskkonnas ja seetõttu on nad palju küpsemad, kui teised. Neil on harjumuseks veeta palju aega üksi omaette, seetõttu on nad loomingulisemad, väga heade ideedega varustatud, iseseisvad ja intelligentsed.

Ainukesed lapsed on samuti väga andekad ja neil on rohkem ühist teiste perede vanemate ning väiksemate lastega.

 

Kommentaare ei ole