{ads}

HIDE

Viimased

latest

Stress tapab aeglaselt

Stressi tunnevad kõik aeg-ajalt. Kui  stress kestab aga juba nädalaid, hakkab tema mõju endast rohkem tunda andma. On mõned märgid, m...

Stressi tunnevad kõik aeg-ajalt. Kui  stress kestab aga juba nädalaid, hakkab tema mõju endast rohkem tunda andma. On mõned märgid, mis viitavad, et sul on juba pikemat aega stress ja sa peaksid midagi selle vastu kiiresti ette võtma.

Foto : unsplash




1. Sul on suur magusaisu kogu aeg

Kui sul pidevalt šokolaadi- või kommiisu peal on, siis võib see tulla sellest, et su keha vajab rasva- ja suhkrurikkaid tooteid. Krooniline stress ärgitab keha rohkem kütust võtma ja seda selleks, et sind alal hoida.



2. Detailid muutuvad liiga olulisteks

Stress paneb sind teistmoodi mõtlema. Nii nagu sa muidu tavalisel perioodil ei mõtle. Sa võid liiga palju keskenduda mingisse probleemi, mõtelda ikka ja jälle sellele, mis valesti läks ja vältida olukorra üldist nägemist. Liigne muretsemine hoiab su tähelepanu ainult ühel probleemil ja muudab sind eriti ettevaatlikuks.



3. Sa tunned, et teed kõike valesti

Kui sa oled pikemas perioodis stressi tundnud, siis kannatab su uni selle all ja unepuudus toob enesega kaasa kognitiivseid probleeme, mis võivad sarnaneda selliste tagajärgedega nagu on alkoholimürgitusel. Kui inimene tunneb stressi nädalaid või kauemgi, siis tema reageerimine, arusaamine ja keskendumine on muudetud, täpselt samamoodi, kui alkoholi joomisega kaasneb suurem õnnetuste risk.






4. Vähemgi müra mõjub ärritavalt

Kõik välised müra faktorid mõjuvad ärritavalt ja häirivad sind. Stress toob enesega kaasa häiritud hingerahu.



5. Sa oled sageli väsinud

Stress mõjub organismile kurnavalt ja sa tunned end pidevalt väsinuna. Sa ärritud kergesti ja väsid ruttu. Sa tunned füüsiliselt seda emotsionaalset koormat, mida sa päevast päeva kannad oma õlgadel. Sa ei suuda pöörata piisavalt tähelepanu teiste vajadustele ja soovidele. Kui stress kestab kauem, võib see muutuda depressiooniks.



6. Sa ärritud kergesti

Sa oled kergesti ärrituvaks muutunud ja vihastad ka siis, kui selleks mingit põhjust ei ole.  Tegelik põhjus seisneb selles, et sa tahad sellest stressirikkast olukorrast lahti saada aga kuna sa seda ei suuda, siis tunned sa end jõuetuna.


7. Sa räägid kõigest kõigile

Kui sa oled märganud, et sa jutustad juba oma elulugu poemüüjale, siis on selles süüdi su stress. Võib juhtuda, et sa räägid oma õnnetustest täiesti juhuslikule tuttavale, keda sa vaevalt tunned, sest sa tahad oma hingel olevast koormast lahti saada. Ja isegi, kui hetkel paneb see sind ennast paremini tundma, on parem, kui sa võtad ühendust pigem mõne oma sõbraga, keda sa usaldada võid või spetsialistiga, kes aitab sul stressist vabaneda.







8. Sa tarbid liiga palju kohvi

Unepuudus võrdub unetute ööde ja lisastressiga, sest sa pead rohkem pingutama, et und leida. Selle tõttu aga oled sa päeval rohkem väsinud ja tarbid rohkem energiat andvaid jooke ja kohvi ärkvel püsimiseks. Tegemist on nõiaringiga, sest energiat andvad joogid tekitavad lõpptulemusena veelgi rohkem väsimust ja stressi. 

Stress alandab su immuunsustaset ja sa oled seega vastuvõtlikum haigustele. Stress tõstab samuti veresuhkru, kolesterooli ja triglütseriidide taset veres, mis on veresoonkonna haiguste allikateks.

Samuti tuleb ära märkida südamerütmihäired, vererõhu tõus ja valud kaelas ja lõualuus, krooniline väsimus, raskused une leidmisega, sagedased ärkamised öösiti, pea ringlused ja hingamisraskused, puhitused ja iiveldused.


Mis aitab stressi vastu? 

Tee nimekiri tähtsatest ja vähem tähtsatest asjadest

Ära jää üksi, katsu ikka tegeleda millegi uue ja meeldivaga

Liigu palju ja regulaarselt

Söö tervislikult

Mediteeri

Kasuta stressi alandavaid eeterlikke õlisid nagu lavendel

Joo vähem kohvi

Veeda aega pere ja sõpradega

Naera palju
 

Kommentaare ei ole