{ads}

HIDE

Viimased

latest

31. nädal

Nädal 31  Praeguseks on lapse kopsud viimane süsteem, mis pole täisküpsust saavutanud. Täisküpsuse all mõistame seda, et kopsud v...

Nädal 31

 Praeguseks on lapse kopsud viimane süsteem, mis pole täisküpsust saavutanud. Täisküpsuse all mõistame seda, et kopsud vajavad veel pisut “küpsemisaega”, et nad väliskeskkonnas võimalikult hästi hakkama saaksid.
Loote pealuud on pehmed. See on vajalik selleks, et ta paremini sünnitusteedest läbi mahuks. Vahetult peale sünnitust võite olla ehmunud, sest teie pisikese kauni lapsukese pea on pikergune ja muhklik, kuna ta on pidanud viimased nädalad kokkupressitud oludes veetma ning seejärel suruma end läbi kitsa sünnituskanali siia maailma. Kõik sellised iluvead paranevad mõne päevaga ning te ei pea nende pärast muretsema.
Laps ei kasva enam nii palju, kui varem, ent jätkab siiski vajalikku kaalu kogumist. Beebi kaalub umbes poolteist kilogrammi või isegi pisut rohkem.
  iv>


Ema: Rohkem kui 15% rasedatel naistel esineb kolmandal trimestril rahutute jalgade sündroom. Selle sündroomi puhul tunnete jalgades ebamugavustunnet (värinad, judinad, surisemistunne vms.), mis on tugevam ja häirivam just puhkeolekus ning süveneb oluliselt lamades ja istudes, leevendub aga kõndides ja jalgu liigutades. Rasedusega seonduv rahutute jalgade sündroom on õnneks selline nähtus, mis kaob mõned nädalad peale sünnitust. Hoiduge liigsest stressist, toituge tasakaalukalt ning vajadusel proovige masseerimist, jalavanne või venitusharjutusi jalgadele.
Te võite tunda ärevust ja hirmu eelseisva sünnituse ees. Mõõdukas ärevus sellel perioodil on normaalne, kuna kuulete ilmselt palju erinevaid ja segadusttekitavaid jutte. Tasub teada, et sünnituskogemus on igal inimesel individuaalne ning ka meditsiin on selle lihtsustamiseks päris suure hüppe edasi teinud, mistõttu ei peaks väga tuginema emade-vanaemade hirmujuttudele. Rääkige oma hirmudest ämmaemandaga või mõne muu usaldusväärse tugiisikuga. Kindlasti peaksite aga abi otsima siis, kui teil esineb niinimetatud paaniline sünnitushirm (horror partus). Paanilist hirmu tunneb umbes 0,5% rasedatest ning tihtipeale võivad selle taga olla sügavamad hingehädad.
Kui emaka ebaregulaarsed kontraktsioonid peaksid praegusel perioodil muutuma regulaarseteks ning esinema umbes viieminutiliste vahedega, peaksite viivitamatult võtma ühendust arstiga, sest tegemist võib olla sünnitusvaludega.

Raseduskalendri esilehele


 17.nädal 
 25.nädal 
 31.nädal 
 32.nädal 
 33.nädal 
 34.nädal 
 36.nädal 
 37.nädal 
 38.nädal 



Kommentaare ei ole