{ads}

HIDE

Viimased

latest

30. nädal

Nädal 30  Lapse kehalt hakkab kaduma lootevill, tema nahk on nüüd punakas ja peaaegu sile. Just sel perioodil keeravad paljud lap...

Nädal 30

 Lapse kehalt hakkab kaduma lootevill, tema nahk on nüüd punakas ja peaaegu sile.
Just sel perioodil keeravad paljud lapsed end peaseisu (juhul, kui te seda ei tea: peaseis on lapsele sündimiseks parim asend).
Ehkki teie lapse silmad töötavad, läheb aega kuni ta hakkab nägema samamoodi, kui teie. Vastsündinud näevad kõigest paarikümne sentimeetri ulatuses, s.t. nende näole lähedal olevaid inimesi ja esemeid (rinnaga toites jääb teie nägu beebist just ideaalsesse kaugusesse).
Aju kasvamisega muutub beebi pea piklikumaks.Sel nädalal pole teie beebi kogunud väga palju lisakaalu, sest suur osa energiast on suunatud ajule. Senini siledale ajupinnale on ilmunud iseloomulikud käärud.



Ema: Sellest, kas beebi on end peaseisu keeranud, saate aru, kui lapsuke hakkab teile kinkima hoope ribidesse. Pea surve vaagnale on samuti tuntav.
Ehkki sinu meeled ei pruugi veel sünnituseks valmis olla, teeb emakas selle nimel kõva tööd – tugevnevad Braxton-Hicks’i kokkutõmbed ja nüüd tunnevad neid tõenäoliselt ka need, kes varem tundnud pole.
Vaagnapiirkonna väljaveninud sidemed võivad põhjustada seljavalu.
Teil võib esineda turseid. Tavalisemad esinemispiirkonnad on käed, sõrmed, jalad ja pahkluud. Kuna tursete põhjuseks võib olla ka pre-eklampsia, peaksite nendest kindlasti rääkima oma arstile. Pre-eklampsia puhul kõrgeneb teie vererõhk, teil esineb veepeetus ning suur valgusisaldus uriinis. Lisaks tursetele iseloomustavad seda seisundit peapööritus ning nägemishäired. Pre-eklampsia on tõsine seisund, mis halvimatel juhtudel võib lõppeda nii lapse kui ema surmaga.
Sünnituseni on jäänud 10 nädalat – see on kõige parem aeg sünnituspuhkusele jäämiseks.

Raseduskalendri esilehele


 17.nädal 
 25.nädal 
 31.nädal 
 32.nädal 
 33.nädal 
 34.nädal 
 36.nädal 
 37.nädal 
 38.nädal 

Kommentaare ei ole