{ads}

HIDE

Viimased

latest

Bioloogiline kell

Tuhandeaastane tarkus Hiina traditsiooniline meditsiin avastas juba ammu, et organism funktsioneerib elundite kella järgi, mis peegeldub ene...

Tuhandeaastane tarkus


Hiina traditsiooniline meditsiin avastas juba ammu, et organism funktsioneerib elundite kella järgi, mis peegeldub energiameridiaanides, mis on omakorda seotud erinevate organitega. Seda protsessi kutsutakse ööpäevaseks rütmiks.

Selles süsteemis on 24-tunnine kell jagatud kaheteistkümneks kahe tunniseks intervalliks, milles Qi (elujõud) liigub läbi organite süsteemi. Une ajal on Qi suunatud sisemuse poole ja aitab keha taastada.

See faas lõppeb kella 1 ja 3 vahel, kui maks puhastab verd ja sooritab terve rea funktsioone, mille eesmärk on valmistada Qi, kes suunab end väljapoole.

12 tundi, mis järgnevad maksatsüklile (3h hommikul - 15h peale-lõunal) kaasavad endasse organite energiat, mida seostatakse igapäevase aktiivsusega, peamiselt just seedimiseks ja väljutamiseks. Need organid on kopsud, jämesool, magu , põrn, kõhunääre, süda ja peensool.

Peale kella 15 energiavool muudab taas suunda sissepoole, et aidata sisemisi elundeid mis on seoses süsteemi parandamisega. Eesmärk on panna liikuma vedelik ja soojus, filtreerida ja puhastada. Selle perioodiga seotud organid on südamepaun, põis, neerud, sapipõis ja maks.

Kui üks organitest on oma energia tipus, siis kella vastasküljel olev organ on kõige madalamas seisus. Näiteks kella 1 ja 3 vahel hommikul on maks oma seniidis.Samal ajal aga on peensool kõige madalamas seisus.

Mismoodi see tsükkel meid puudutab? Kõigepealt on tähtis teada, et inimese keha pole loodud tänapäeva elustiiliks. Näiteks õhtul hilja süües ei suuda peensool toitu läbi korralikult töödelda (sest ta puhkab) ja maksal on vähe võimalusi, et oma puhastavat rolli täita.

Sama asi on ka hilise magama heitmisega või hilise ärkamisega, mis võib endaga kaasa tuua parandamatuid kahjusid päevaks.

Organite kell on hea näitaja, mis kehas hästi ei toimi. Kui sa näiteks ärkad igal öösel samal kellaajal või kui sul on terviseprobleeme kella 15 ajal, siis vaata selle kellaaja meridiaani ja vaata, mis véoib olla selle põhjuseks. 

Mõnikord kella 3 ajal öösel ärkamine võib viidata, et maks ei suuda korralikult jääkaineid töödelda või on takistatud sapikividest. Või siis on need füüsilised sümptomid, mis ilmnevad tänu emotsioonidele. Sest näiteks maksa seostatakse viha, pettumuse ja raevu tunnetega.

Üks elund = üks aeg

Siin on detailne nimekiri igast bioloogilisest kellaajast:

Kell 3 - 5: KOPSUD

Kopsude mürgised jäägid vabanevad umbes kella 3 - 5 vahel öösel. Sellepärast tuleb sellel ajal tihti ette köhatusi. Kui sa köhatad öösel, võib see viidata, et sa pead muutma oma toitumist ja elustiili, et vähendada lima ja toksilisust. Sellel kellaajal enda haige tundmine võib viidata ka sügavale valule, mida ravima peab.

Kell 5 - 7: JÄMESOOL

Et päeva korralikult alustada, tuleb minna vetsu. See aeg on ideaalne, et juua vett või halvemal juhul neelata kofeiini. Kofeiin on diureetilise toimega ja ajab vee jämesoolest välja. Ent organism vajab vett hommikul.

Kui sa tunned end nendel kellaaegadel halvasti, siis joo palju vett. See ennetab kõhukinnisust, on hea figuurile ja parandab üldist tervist. Emotsionaalse külje pealt võib-olla pead sa vabanema süütundest.

Kell 7 - 9: MAGU

Selle bioloogilise rütmi ajal suundub energiavool makku, et stimuleerida näljatunnet. See on sobiv hetk, et süüa päeva kõige olulisem eine, sest organism on oma tõusulainel, et seedida. Ebameeldivad sümptomid, mis sellel ajal esinevad võivad viidata, et magu on liiga külm. Et seda parandada joo midagi sooja, nagu näiteks teed. See soojendab magu.

Kell 9 - 11: KÕHUNÄÄRE/ PÕRN

Põrn on seedimiseks oluline elund. Isegi hiline hommikusöök saab kergelt seeditud.

Kella 9 - 11 vahel võivad ilmneda allergiad, sest põrn on hõivatud maksaga ja immuunsüsteemiga tööd tegema. Terve põrn toodab antikehi põletiku korral. Ebameeldivad tunded sellel ajal võivad viidata põrna probleemidele. Emotsionaalsel pinnal võib see viidata enesekindluse puudumisele.

Kell 11 - 13: SÃœDA

Keskpäeva paiku on tunda rohkem südant. Uuringud näitavad, et 70% südameprobleeme saavad alguse just kella 11 ja 13 vahel. Rõõm ja õnn muudavad südame tugevamaks, samal ajal kui teised tunded: kurbus, stress ja mured nõrgendavad südant. Ettevaatust liigsele kuumusele sellel ajal, sest südamele ei mõju see hästi.

Kell 13 - 15: PEENSOOL

Oled sa tähele pannud, et kella 1 - 3 vahel tuleb kõige rohkem ette toidumürgitusi, valu kõhus ja puhitusi? Bioloogiline kell viitab peensoolele. Võib-olla on sul elus liiga palju kahtlusi ja puudub turvalisus? On samuti võimalik, et põhjuseks on soole imendumishäire.

Kell 15 - 17:  PÕIS

Selle kellaaja vahel ilmnevad sümptomid on peamiselt väsimus.

Kell 17 - 19: NEERUD

Väsimuse tunne võib pikeneda sellel ajavahemikul. Kui aga neerud on terved ja funktsioneerivad korralikult, siis tunned sa end energiliselt.

Neerud on ühel joonel neerupealistega, mis toodavad kortisooli, mis omakorda meil aitab hommikul ärgata. Neerude energia on kõige nõrgem hommikul kella 5 - 7 vahel, sellepärast on sellel kellaajal kõige raskem üles tõusta.

Kell 19 - 21: SÃœDAMEPAUN

Kella 19 - 21 vahel võib tekkida soov magusa või süsivesikute järgi. Põhjuseks on, et neerud reguleerivad kõhunääret ja kui sa ei söö midagi magusat, siis võib sul tekkida valusid alaselja piirkonnas.

Kell 21 - 23: KOLMIKSOOJENDI MERIDIAAN

Kolmiksoojendi valitseb veresoonte ja arterite üle. Veresooned laskuvad niiöelda parandusfaasi. Kui sul on peavalu või tunned sa end väga väsinuna, siis tähendab see, et veresooned on hetkel paranemisfaasis.

Kell 23 - 1: SAPIPÕIS

Sapipõis on seotud maksaga.

Kell 1 - 3: MAKS

Maks ja sapipõis hakkavad end puhastama kella 23 kuni 3 vahel. Kui sul on sel hetkel unetus, siis võib see viidata, et maks ei suuda jääkaineid töödelda ja jääkained ärritavad organismi põhjustades unetust ja pannes su närvid proovile. Emotsionaalse külje pealt võid sa tunda raevu ja salaviha sellel kellaajal. 










Kommentaare ei ole