{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa oled mürgises suhtes?

A histamine, alandamine, suur armukadedus... Kui see tuleb sulle tuttav ette, peaksid sa äkki korralikult järgi mõtlema, kas su suhe ei ...

Ahistamine, alandamine, suur armukadedus... Kui see tuleb sulle tuttav ette, peaksid sa äkki korralikult järgi mõtlema, kas su suhe ei ole mürgine.


Vägivald kodus ei ole alati füüsiline, vaid enamikul ajast vaimne, sest vägivalda võib leiduda ka sõnades, hoiakus ja käitumises. Sellepärast paljud inimesed, kes elavad mürgises suhtes, ei teagi ise seda.

Vägivaldses suhtes ei ole alati füüsilist vägivalda. Vägivald saab alguses, kui sinu kaaslane...

ARMASTAB SIND NII PALJU...

... et ta pommitab sind koguaeg sõnumitega; tahab, et sa oled koguaeg temaga; tahab, et sa oled temaga ja ei hooli sinu lähedastest; valetab, et enda isikut väärtustada

ALANDAB SIND...

...kritiseerib su välimust, su kaalu, su intellektuaalseid võimeid, su teadmisi, kritiseerib ja põlgab süstemaatiliselt su uskumusi, su projekte ja su lähedasi.

 

 



TAHAB KÕIKE KONTROLLIDA...

...su välimust, sinu riietust, sinu kokkusaamisi, raamatuid, mida sa loed, sinu tegemisi; nuhib su telefonis ja arvutis; tuhnib su asjades.

ON ARMUKADE...

sinu pärast; sinu edu pärast; kui sa kellegist hästi räägid; heidab sulle ette, et sa veedad liiga palju aega oma sõprade ja töökaaslastega; nõuab täpset ülevaadet kõigi kohta, kellega sa kohtud.

KÄITUB VÄGIVALDSELT

vihastab pisiasjade pärast; loobib ja lõhub asju; solvab sind; vaatab sind ähvardavalt või teeb ähvardavaid liigutusi sinu suunas.

KASUTAB VÄLJAPRESSIMIST

selleks, et oma tahtmist saada, ähvardab sind maha jätta või end tappa; süüdistab sind enda vägivaldses käitumises ja üldse kõiges.

 

 




Raske on lõpetada vägivaldset suhet mitmetel põhjustel - tunded, kiindumus, harjumus, rahaline sõltuvus, üksindus.

Vägivaldne ehk mürgine suhe toob endaga kaasa alaväärtuse tunde, depressiooni, toitumishäired.

Vägivaldne suhe on suhe, kus üks isikutest katsub pidevalt omakaaslast kontrollida psühholoogiliselt, füüsiliselt, rahaliselt, emotsionaalselt ja seksuaalselt. Verbaalne vägivald (solvangud, ähvardused, karjumine) psühholoogiline vägivald (alandamine, ähvardamine, alaväärtustamine, väljapressimine, keel oma lähedaste ja sõpradega suhelda) materiaalne vägivald (asjade lõhkumine ja loopimine) või siis rahaline (kontroll arvete ja kulude osas, keeld töötama minemiseks) on iseloomulikud mürgistele suhetele. Need vägivalla vormid võivad muutuda füüsiliseks vägivallaks, millel on ohvrile rasked tagajärjed. Koduse vägivalla all elav inimene elab hirmus, enese alaväärtustamises, üksinduses, süütundes ja stressis.








Kommentaare ei ole