{ads}

HIDE

Viimased

latest

10 soovitused, kuidas ennast paremini tunda ja parandada oma tuju

foto : unsplash / Giulia Bertelli      Kui sul on ka raske ...

foto : unsplash / Giulia Bertelli

 

 

 Kui sul on ka raske tunda ennast hästi praegusel hetkel? Pimedad ja külmad ilmad tekitavad masendust ning sul on tunne, et sa oled lihtsalt kurnatud nii vaimselt, kui füüsiliselt. Muretsemiseks pole põhjust, sest sa pole ainus, kes nii tunneb. Mida sa ise aga ära teha saad, et ennast paremini tunda kohe praegu? 


1. Tee endale kingitus (mõtle sellel aastal kõigepealt enda peale ja alles siis teiste peale. Pereliikmed võivad väga hästi natuke oodata)

Sa oled väsinud sellest, et pead kõikidele kingitusi leidma ja jõuluvana mängima. Aitab küll sellest. Tee hoopis endale üks ilus kingitus. Kingi endale midagi sellist, mis sulle tõesti suurt rõõmu valmistab. Tee endale südamega kingitus.


2. Ava üks uus raamat

Raamatu lugemine on väga hea depressioonivastane ravim. Lugemine, eriti paberraamatu lugemine, paneb kujutlusvõime tööle ja tekitab head enesetunnet. Raamatu lugemine on mõnus tegevus, mis aitab stressi alandada, kaitstes aju depressiooni ja teiste häirete eest. 


3. Hakka päevikut pidama

Päeviku pidamine aitab vabastada mõtteid ja emotsioone. Tundes väsimust, on sageli raske mõista oma tõelisi emotsioone, veelgi vähem neist vabaneda. Hakka kohe täna päevikut pidama, katsudes iga päev kirja panna vähemalt paar rida. See aitab sul ka iseendaga ühendust luua. 

 

4. Mõtle iga õhtu kolmele toredale asjale, mis selle päeva jooksul juhtusid

Mis sulle selle päeva jooksul rõõmu valmistas? Kui sa ei leia mitte midagi ja jääd vastuse võlgu, siis otsi veel. Muidugi võis juhtuda, et sellel päeval läks kõik valesti kohe hommikust saadik aga iga päev ei saa ju olla selline. Meie probleem seisneb selles, et sageli me ei märka neid väikeseid rõõmuhetki ja kõnnime neist lihtsalt mööda. Näiteks komm, mille su töökaaslane sulle pakkus või telefonikõne mõnelt tuttavalt, ilus mälestus, mis sulle meelde tuli või lapse joonistus... Mõtle kolmele toredale asjale, mis selle päeva jooksul aset leidsid, see aitab sul näha asju paremas valguses. 

 

 

 


5. Ole abivalmis

Andmine teeb õnnelikuks. Kui sul on mustad mõtted peas, tundub ainuõige lahendus eraldada ennast kogu ülejäänud maailmast. Ja ometi peaksid sa tegema vastupidist. Näiteks minema appi kellelegi, kasvõi lööma kaasa mõnes heategevusikus kampaanias või minema külla mõnele üksikule sugulasele. Teisele rõõmu valmistamine aitab sul parandada ka enda enesetunnet. 


6. Naera ja naerata

Seda on lihtne öelda aga sama lihtne ka teha. Naeratus on nakkav. Proovi järgi. Naeratamine lisab su näole sära ja muudab nooremaks. Naerata isegi siis, kui sul pole tuju ja su enesetunne paraneb ruttu. Mis puutub aga naermisesse, siis on selleks mitmeid võimalusi. Mine näiteks sõpradega välja ja rääkige anekdoote. Või siis vaata mõnda head filmi. 

 

 

 


7. Tee nimekiri oma soovidest ja unistustest

Tee nimekiri oma soovidest, see aitab sul positiivset energiat taastada. Mis siis, et sa ei tea, kuidas sa saaksid oma eesmärgid ellu viia. Kirjuta üles ka kõige suuremad soovid. 


8. Proovi valguseteraapiat

Valguseteraapiast räägitakse üha rohkem. See aitab talvisel ja pimedal ajal tuju parandada, pettes aju ära, tekitades ühe tunniga hea tuju. 


9. Tee süüa

Valmista midagi maitsvat, ka see aitab tuju parandada. Otsi mõni väga hea retsept välja ja katseta. Küpsetamine viib kohe halva tuju minema. Toidu valmistamine toob rahu hinge tagasi ja teeb meele rõõmsaks. 


10. Tantsi ja laula

See on tõeline teraapia, pane muusika mängima ja laula kõva häälega või tantsi nii kaua, kuni sa tunned ennast paremini. Tantsimine ja laulmine paneb keha tootma õnne hormoone serotoniini, dopamiini ja endorfiini. 


Kommentaare ei ole