{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina oled helikopter-lapsevanem?

  foto : unsplash / Benjamin Manley   Kas sa oled kuul...

 

foto : unsplash / Benjamin Manley

 


Kas sa oled kuulnud midagi helikopter-vanematest? Kas sinu tutvusringkonnas on selliseid inimesi, kes kontrollivad kõiki oma lapse käike ja tegemisi hommikust õhtuni? 

" Kus sa olid? "

" Kellega sa olid? "

" Millal sa koju jõuad? "

Paljud lapsevanemad "tiirlevad" pidevalt oma lapse kohal, hoides tal silma peal ja jälgides iga tema liigutust. Nad tahavad oma lapsele parimat, nad tahavad, et lapsel läheks hästi, et laps oleks õnnelik ja rahul. Nad ei taha, et lapsega juhtuks midagi halba, et ta ei saaks haiget ega nutaks. Helikopter-vanemad näevad iga olukorda ette ja ennetavad võimalikke juhtumeid. Nad tahavad kõike kontrollida, kaitsevad ja hoiavad last liiga palju. Nad hoiavad last raskuste eest, eemaldades kõik takistused tema teelt, tehes sageli lapse eest kõik ära. Nad ei lase lapsel ise proovida ega katsetada, pidades seda liiga ohtlikuks. Nad panevad lapse kõige paremasse kooli, valivad talle kõige paremad huvialad, valivad samuti, mida laps võib süüa ja mida mitte. Mõnikord kontrollivad nad isegi telefoni kaudu kõiki lapse käike ja tegemisi. 

 

 


Miks osadest lapsevanematest saavad helikopter-vanemad? 

Sageli on põhjuseks asjaolu, et vanem tunneb, et ta tahab olla võimalikult hea lapsevanem oma lapsele. Samuti aitab võimalike olukordade ennetamine võtta neilt ära homse päeva muresid ja hirme, kuna me elame maailmas, kus varitseb nii palju ohte. Lisaks kõigele tunnevad paljud vanemad lihtsalt segadust kogu selles infomöllus, mis meid ümbritseb ja kus kõik teavad alati paremini, mis on lapsele hea ja mis mitte. Igasugune liialdamine võib aga viia äärmustesse. Soovist kõike teha nii nagu vaja ja kuulates kõiki teiste soovitusi ning nõuandeid, pingutavad vanemad sageli üle.

Selle tagajärjel kurnavad nad üksnes ennast ära. Nad ei võta aega puhkamiseks, helikopter-vanemad ei võta üldse aega iseenda jaoks, sest nad peavad hoolitema oma võsukeste eest, olema lastega koos. Kui nad lõpuks enam ei suuda, varisevad osad neist kokku kurnatult ja jätavad kõik sinnapaika üleöö. Sellest ei maksa rääkida, millist mõju selline käitumine jällegi lapsele avaldab. 

 

 

Teised peavad vastu hoolimata kõigest ent võib juhtuda, et neil võib olla väga raske leppida sellega, kui lapse tulemused ei vasta nende kõrgetele ootustele. See võib olla tõeliseks pettumuseks, kui laps ei õpi nii hästi, kui vaja; kui lapse sõbrad ei ole nii huvitavad vanemate silmis nagu võiks; kui laps hakkab vanematele vastu ja teeb üldse ainult oma tahtmist. See võib täiesti rikkuda lapse ja vanemate vahelise suhte ja teha mõlemad õnnetuks. 

 

Millist mõju avaldavad helikopter-vanemad lastele? 

Kui helikopter-vanemad tunnevad oma hinges rahutust ja muret ning kannatavad, siis nende lapsed on samasugused - ka nemad kannatavad. Helikopter-vanemate lapsele ei ole kunagi antud võimalust midagi ise oma käega teha, sellepärast puudub neil vajalik iseseisvus, mille tõttu kardavad nad kõike, mida nad ei tunne ja on madala enesekindlusega. Helikopter-vanemate laps ei tea isegi seda, kes ta on, mida ta tahab ja mida temalt oodatakse. Tema vanemad on alati eemaldanud kõik takistused tema teelt, sellepärast ei oska ta pettumust valmistavates olukordades toime tulla ega kannata läbikukkumist. Tal puuduvad vajalikud teadmised ja vahendid, mille abil takistustest üle saada. Selle asemel, et oma probleemidega tegeleda, annab ta alla ja loobub, olles veendunud, et üksi ei saa ta nagunii hakkama. 

 

 

 

Mõned lapsed tõstavad mässu selliste kontrollivate vanemate vastu ja tunnevad trotsi enda sees. Nad teevad kõik, et pääseda selle võimu alt ning leida üles oma identiteet. Teised jällegi kannatavad apaatselt, ilma midagi ütlemata, ilma vastu hakkamata, nagu oleksid nad energiast tühjaks tehtud. See võib minna isegi nii kaugele, et laps hakkab põdema depressiooni. Millised täiskasvanud kasvavad neist vati sees hoitud lastest, kellel ei ole lastud õppida, kuidas oma tunnetega toime tulla, kuidas teistega suhelda ja keda on eemal hoitud negatiivsetest emotsioonidest? Sageli ei tule need inimesed oma eluga lihtsalt toime, sest nad ei oska kohaneda ühiskonnaga. 

 

Kuidas leida õige distants? 

Esimene soovitus, kuidas võtta rahulikumalt ja lõpetada oma lapse vati sees hoidmine, on õppida usaldama teisi täiskasvanuid, kellega laps suhtleb (vanavanemad, õpetajad, kasvatajad, treenerid, sõprade vanemad jne). Vanemad kalduvad sageli arvama, et nemad üksi ja ainsana on vastutavad lapse kasvatamise eest. Tegelikult peavad nad vastupidi õppima ka toetuma teistele täiskasvanutele, kes omakorda mõjutavad last, aidates tal kasvada, kaitstes teda ja õpetades talle, kuidas toime tulla. 

Teine soovitus : usalda oma last. Lapsel on olemas kõik, mis vaja, et tulla toime ja tunda rahulolu oma tegemiste üle, tuleb ta vaid lasta katsetada ja avastada. Näiteks kodus võiks laps aidata majapidamistööde tegemise juures, samuti võiks ta teha oma kodused tööd ära üksi. Muretsemise asemel võiks hakata aga last rohkem julgustama. 


Kommentaare ei ole