{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et inimesel on oma egoga probleeme

  foto : unsplash / Mihaly Köles      Ego on meie isiksuse keeruline aspekt, mis mõnikord võib meile aga kalliks maksma minna. See...

 

foto : unsplash / Mihaly Köles


 

 

 Ego on meie isiksuse keeruline aspekt, mis mõnikord võib meile aga kalliks maksma minna. See on hea, kui inimesel on enesekindlust, veelgi parem on aga teada, millal ego võib aga muutuda problemaatiliseks. 


Mis see ego üldse on? 

Ego on osa meist endist, mille me oleme üles ehitanud oma mõtete ja tajumeelega. See on selline "mina", mis tahab ennast kaitsta, väärtustada ja panna maksma oma isiklikku tähtsust. Sellepärast kõrge egoga inimesed otsivad pidevalt võimalust, et olla tähelepanu keskmes. Mõnikord võib ego muuta meid liiga enesekeskseteks, panna mõtlema, et ainult meil on õigus ja teised eksivad ning otsida pidevalt teiste heakskiitu. 

Lihtsamalt öeldes on tegemist sisemise häälega, mis meile ütleb, kes me oleme, mida me väärt oleme ja kuidas me end teistega võrdleme. Seega võib ego olla samaaegselt nii positiivne, kui negatiivne. Ego võib aga aja jooksul muutuda vastavalt inimese elukogemustele, edusammudele, saavutustele ja läbikukkumistele. 


Erinevad egod

Ühest küljest aitab normaalne ego meil olla enesekindlam, olla teadlik oma tugevatest külgedest ja kinnitada seda, kes sa oled ehk identiteeti. Normaalne ego aitab meil saavutada oma eesmärke ja panna oma sõna maksma igapäevases elus. Suur ego aga võib meid muuta enesekesksemateks, panna otsima iga võimalust olla tähelepanu keskmes ja vaatama teisi üleoleva pilguga. 

Teisest küljest liiga nõrk ego muudab meid liiga vastuvõtlikuks kriitika suhtes, paneb meid otsima pidevalt teiste heakskiitu ja tunnustust ning tekitab tunde, nagu kõik teised oleksid paremad, edukamad ja targemad. Seega on tähtis, et inimesel oleks normaalne ego, positiivne ja realistlik enesehinnang. Mis paneb meid samuti teadvustama oma tugevaid ja nõrku külgi, samal ajal austades teisi inimesi. 

 

Millised märgid viitavad sellele, et sul on oma egoga probleeme? 

 

 

 

Sa tunned teiste suhtes üleolevust

Kui sa kaldud arvama, et sa oled teistest parem mitmes valdkonnas - on see siis intellektuaalses, sotsiaalses või professionaalses plaanis -, on sul kahtlemata probleeme oma egoga. 

Kuidas seda kindlaks teha? Sa võid olla ülbe, uhke, tahad panna oma seisukohta maksma ja ei kannata, kui sulle vastu räägitakse. Sa teed teisi maha ja oled üleolev. 

Kuidas sellist käitumist muuta? Ole empaatilisem, katsu panna end teiste asemele, näe rohkem teistes head, kui halba, õpi nägema seda, mis on igas inimeses väärtuslikku. Väärtusta teiste tööd, selle asemel, et olla kogu aeg konkurentsis.


Sa otsid iga hinna eest tähelepanu

Sa vajad üle kõige teiste heakskiitu ja tunnustust. Sa otsid lausa tähelepanu ja võimalust silma paista. Sa tahad, et teised sind imetleksid ja märkaksid ning oled selle jaoks valmis kõigeks. Sa tahad olla tähelepanu keskmes.

Teised võivad pidada sind liiga enesekeskseks inimeseks ja selle tõttu ei ole su suhted alati kõige paremad. Sa pead välja selgitama, miks sa nii käitud ja millest see vajadus teiste tähelepanu järele. Kõige paremini aitab see, kui sa õpid iseennast rohkem väärtustama, hindama ja muutud enesekindlamaks. 

 

 


Sa ei kannata kriitikat

Kui keegi julgeb sinu ideedes kahelda või teeb märkuse sinu käitumise kohta, võid sa võtta seda, kui rünnakut oma isiku vastu ning ärrituda. Seda enam, et sul on raske näha vigu, mida sa võid teha või tunnistada seda, et ka sinul on nõrku külgi. Ka see on märk sellest, et sul on oma egoga probleeme. 

Sa kardad läbikukkumist ja teiste arvamust. Sa oled iseendast liiga heal arvamusel ja hoiad sellest minapildist iga hinna eest kinni. Sa ei taha kuulda isegi konstruktiivset kriitikat, mis võiks sulle kasuks tulla. 

Kuidas kriitikaga paremini leppida? Võta seda, kui võimalust järgmine kord paremini teha. Õpi vahet tegema konstruktiivsel kriitikal ja isiklikul rünnakul ning ole valmis tegema muudatusi ka oma isiklikes ideedes ja käitumushoiakus. 

 

Sul on raske tunnistada oma eksimusi

Sa leiad, et sa teed alati kõike hästi ega usu, et sa võid eksida. Sa süüdistad pigem teisi, kui midagi läheb valesti või õigustad oma tegusid  ka siis, kui tõendid näitavad vastupidist. Sellisel puhul on sul kahtlemata oma egoga probleeme. 

Sa ei suuda tunnistada, et oled eksinud, sest sa ei taha tunnistada, et ka sina võid olla nõrk ja sa ei taha, et teistel jääks mulje nagu oleksid sa mingi kaotaja, kes midagi ei oska. Mõnikord aitab läbikukkumine aga saada tugevamaks ja õppida midagi. See on võimalus võtta väljakutseid vastu ja leida jõudu enda seest.

Kuidas sellega leppida? Leppides sellega, et kõik inimesed eksivad. Mitte keegi pole täiuslik. Ka sina võid eksida, võta seda parem, kui võimalust muutuda paremaks. 

 

 

 


Sa tahad iga hinna eest edu saavutada ja pälvida teiste tunnustust

Sinu enesehinnang sõltub sinu saavutustest ja teiste tunnustusest. Sa teed kogu aeg kõik, et tõestada teistele enda väärtust. Sa tahad näidata, et sa oled igas valdkonnas kõige parem. Ambitsioonikus iseenesest ei ole halb, kui aga su ego sind motiveerib, muutub see mürgiseks. 

Kuidas seda leevendada? Mõtle järele, mis sind motiveerib tegelikult ja miks sa vajad nii palju teiste tunnustust ning miks edu on sinu jaoks nii tähtsal kohal? Kas see on sinu isikliku heaolu jaoks vajalik või teed sa seda selle jaoks, et teistele muljet avaldada? Samuti katsu hinnata rohkem ka väikseid edusamme ja ära oota nii palju teiste tunnustust ja tänu. Õpi tänulikkust tundma või siis lihtsalt tundma sisemist rahulolu iseendaga. Katsu aru saada, et sinu väärtus inimesena ei sõltu niivõrd teiste pilgust. 


Sul on raske ennast teiste asemele panna

Sa kaldud arvama, et sinu arvamus, tunded ja kogemused on palju tähtsamad teiste omadest. Ja et sul on raske aru saada erinevatest vaatenurkadest ning mõista, et igal inimesel on oma isiklikud vajadused ja soovid. See tähendab, et sul on oma egoga probleeme. 

Kuidas õppida oma lähedasi paremini mõistma? Kuula, mida neil on sulle öelda ja katsu olla mõistev. Võta aega, et näha asju läbi nende vaatenurga ja läbi nende kogemuste.


See on väga tähtis, et sa õpid aru saama, kui sul on oma egoga probleeme. Ei maksa ka ära unustada, et mitte keegi pole täiuslik. See on hea, kui sul on oma ego, tähtis on ainult, et su ego ei hakka sinu elu kontrollima. Saa iseenda paremiks versiooniks.




Kommentaare ei ole