{ads}

HIDE

Viimased

latest

Laused, mida ei tohi lastele öelda

foto : unsplash / Janko Ferlič     Me ütleme kõiki mõnikord...

foto : unsplash / Janko Ferlič

 

 

Me ütleme kõiki mõnikord asju, mida võivad meie lastele haiget teha. Täiesti lihtsad laused aga võivad lapsele haiget teha. Mõned laused on öeldud ka ärritumise ajal või väsimusest, sellised laused võivad teha halba lapse enesehinnangule ja -väärikusele. Milliseid lauseid ei tohi lastele kunagi öelda? 

Laste kasvatamine ei ole kerge töö. Lapsevanemaks olemine on üks suurimaid väljakutseid. Ehkki see pakub palju rõõmu, võivad igapäevase elu probleemid tekitada väsimust ja viha, mistõttu me võime öelda asju, mida me tegelikult ei mõtle ja mis võivad lapsele hävitavalt mõjuda.


"Sa võiksid võtta oma vennast või õest eeskuju/ Sa võiksid rohkem oma õe moodi olla"

Laste võrdlemine ei anna mitte midagi. See tekitab ainult laste vahel võrdlusi ja negatiivseid tundeid. Sellised laused rikuvad ka vendade-õdede omavahelisi suhteid.


"Kuidas sa nii rumal oled? Miks sa mitte kunagi ei saa midagi õigesti tehtud? "

Mitte keegi ei taha, et talle öeldakse, et ta on rumal. Kuidas tunneb ennast sinu laps, kui sa talle nii ütled? Pane prioriteedid paika, mis sinu jaoks kõige tähtsam on? 

 

 

 

"Lõpeta see nutmine ära, sul ei ole ju midagi viga!"

Ka lapsel on omad mured. Ka laps tunneb pettumust. Ka lapsel on hirmud. Paljud täiskasvanud seda aga ei mõista. Ehkki laps ei oska sulle sellest rääkida, ei maksa talle öelda, et tema probleemid on väärtusetud. 

 

"Sa teed mulle häbi"

Ära ütle lapsele, et ta tekitab sinus piinlikkust. Selle asemel katsu leida probleemi põhjus, kui laps avalikus kohas katsub tähelepanu tõmmata. Võib-olla on vaja tal rohkem sinu tähelepanu? 

 

"Sa oled paks/ kole"

Või kole ja rumal. Laps usub seda, mida sa talle ütled. Sina oled lapse jaoks usaldusväärne isik, ainus keda ta armastab. Ära hävita tema enesehinnangut oma märkustega ja ära tee teda maha. 

 

 

 

"Kuidas sa nii aeglane oled! Miks sa nii kohmakas oled!" 

Laps hakkabki uskuma, et ükskõik, kui palju ta ka ei pinguta, sellest ei ole mingit kasu, sest ta ongi selline aeglane ja kohmakas. 


Mida siis öelda? 

Õnneks on alati võimalik väljendada ennast natuke teistmoodi. See ei tähenda nagu ei tohiks probleemidest üldse rääkida, tuleb õppida ainult rääkima konstruktiivselt ja ülesehitavalt, mitte teha lapsele oma sõnadega haiget. Positiivsed lauseehitused aitavad tõsta lapse enesehinnangut. Alati on võimalik negatiivseid sõnu muuta positiivseks : 

Selle asemel, et öelda: "Kuidas sa nii totu oled matemaatikas, kas sul pea ei võta? ", ütle parem : "Ma näen, et sul ei tulnud see kontrolltöö hästi välja, mis sa arvad, kuidas me saaksime nii teha, et sul järgmine kord õnnestuks paremini? "

Selle asemel, et öelda  : "Lõpeta ära see nutmine!", ütle parem : "Ma näen, et sa oled kurb. Tahad sa mulle rääkida, mis sul on mureks? "


 

 


Kommentaare ei ole