{ads}

HIDE

Viimased

latest

Solvamine mõjub sama valusalt, kui löömine

       Uus hollandi teadlaste poolt läbi viidud uurimistöö tõi selgust sellesse, kuidas solvamised mõjutavad meie vaimset tervist....

 

 


 

 Uus hollandi teadlaste poolt läbi viidud uurimistöö tõi selgust sellesse, kuidas solvamised mõjutavad meie vaimset tervist. Ja ilma ühegi üllatuseta selgus, et solvangud põhjustavad aju piirkonnas emotsionaalset kahju, mida võiks lausa võrrelda käelöögiga.

Kui kõik inimesed teavad, mida tähendab verbaalne vägivald, siis vähesed teavad, kuidas see meie aju mõjutab.

Hollandis asuva Utrecht'i ülikooli teadlased tegid läbi uurimistöö, mille tulemused avaldati väljaandes Frontiers in Communication. Nende uurimistöö tõi selgelt välja, kui palju solvangud meid tegelikult mõjutavad ja seda hoolimata solvangu tüübist (tegemist võib olla teise inimese jaoks näiteks lihtlabase naljaga). 

 

 

Inimesed ei anna endale aru, kuidas ja mil määral nende sõnad teisi võivad mõjutada. Mismoodi teine inimene seda üle elab, mida keegi talle ütleb või kuidas temast kirjutatakse. 

Solvangud võivad mõjutada meie aju väga tugevalt ja põhjustada masendust ning enesekindluse kaotust

Selle tulemuse saamiseks tegid teadlased läbi eksperimente 79. osavõtja peal.

Nad kasutasid oma töös elektroentsefalograafia uuringut ning elektrodermaalset testimist, et võrrelda, kuidas mõjutavad aju sellised ütlused nagu Peeter on loll või Paula on kole või siis positiivsemat tüüpi laused nagu  Peeter on nii tubli ja Paula on ilus, sellele lisandusid ka faktilised kirjeldused: Linda on õpilane jne. 

 

 

Tulemustest selgus, et igasugused solvangud mõjutavad märkimisväärselt aju ja seda ka ükskõik millisel määral, näiteks kui see ei puudutanud üldse inimest ennast. 

Solvangud tekitavad masendust, ärevushäireid ja enesekindluse langust. Paljud osavõtjad tundsid neid sümptomeid kohe alguses, teised pidasid kauem vastu. 

Elektroentsefalograafia uuringu tulemused näitasid, kui ruttu püüab aju solvangu kinni ja kui kiiresti inimene emotsionaalselt sellele reageerib. 

Ehk siis teisisõnu: solvangud mõjuvad täpselt samamoodi, nagu oleks inimene saanud kõrvakiilu. Nagu annaks keegi löögi vastu aju. 

Inimesed on solvamiste suhtes hästi vastuvõtlikud, erinevalt kiitustele, mis tekitavad ajus teistsuguseid reaktsioone. 

foto : unsplash / Eric Ward

 

Kommentaare ei ole