{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis viitavad sellele, et sind kasvatas toksiline lapsevanem

foto : unsplash / Luke Pennystan      Ehkki ideaalset lapse...

foto : unsplash / Luke Pennystan

 

 

 Ehkki ideaalset lapsevanemat olemas ei ole, siis mõned käitumishoiakud on sellised, mis võivad lapsele avaldada väga halba mõju. Oma vajaduste tähtsamaks seadmine, lapse süüdistamine, tema emotsioonide eiramine... Kõik need omadused on nartsissistlike lapsevanemate juures esindatud. 


Toksiline lapsevanem

Ta on pealetükkiv

Ta esitab lapsele ebadiskreetseid küsimusi, teeb märkusi lapse välimuse kohta. Toksilist vanemat alavääristab last ja on pealetükkiv. Kui ta aga ei taha, siis ei suhtle ta lapsega ega tee temaga midagi. 


Ta süüdistab last

"Sinu pärast pidin ma oma õpingud pooleli jätma. Kui sa poleks sündinud, oleksin ma võinud hiilgavat karjääri teha.". Toksiline lapsevanem süüdistab last selles, et ta elu on elamata jäänud, pannes last kandma vastutust oma valikute pärast. 

 

 

 


Ta kiitleb lapse saavutustega ja viib lapse kaudu oma unistusi ellu

Ta uhkustab lapse edusammudega. Selle lapse edusammudega, kellel on head hinded või sportlikud saavutused ent unustab täiesti selle lapse, kes millegi poolest silma ei paista. 


Tema enda vajadused on lapse omast tähtsamad

Toksiline lapsevanem tahab alati olla kõige tähtsam. Kui tal peaks olema mingi hobi, on sellega seotud sündmused tähtsamad, kui lapse koolilõpu pidu. Ta eeldab, et lapsed peavadki olema valmis oma vanemate heaks ohverdusi tooma, mitte vastupidi. 

 


Tal on omad lemmiklaps

Ta kiidab lapse venda või õde, tõstes teda esile igal võimalusel. Tal on oma lemmik laste seas. 


Ta ootab, et laps tema eest hoolitseks

Toksiline lapsevanem eeldab, et lapsed peeavadki tema eest hoolitsema ja süüdistab neid, kui nad seda ei tee, öeldes, et tema on nende eest küll hoolt kandnud ja nüüd on laste kord.


Ta on emotsionaalne ega häbene oma tundeid teiste eest välja näidata, ent häbeneb lapse tundeid

Toksiline vanem vihastab, ärritub, nutab, karjub, näitab oma pettumust välja... Lapsel on aga keelatud oma tunnete väljanäitamine.


Toksilise vanema käe all kasvavad enesekindluseta, alaväärsuskompleksiga ja ärevushäirete all kannatavad lapsed, kes tunnevad end tihti süüdi asjade pärast, mida nad pole teinud. Sageli on nad ka umbusklikumad. Laps, kes kasvab sellise vanemaga, peaks otsima tuge mõnelt õpetajalt, sõbralt, sõbra vanemalt või siis psühholoogilt.



Kommentaare ei ole