{ads}

HIDE

Viimased

latest

5 tiibetlast ehk Igavese nooruse saladus

  5 tiibetlase nime all tuntuks saanud harjutuste seeria näol on tegemist eluks vajalikku energiat andvate harjutustega.  ...

 

5 tiibetlase nime all tuntuks saanud harjutuste seeria näol on tegemist eluks vajalikku energiat andvate harjutustega. 
 
 
 

 
 
Pärit on harjutused aga Himaalaja kõige kaugematest kloostritest, kus saladust hoiti peidus kuni eelmise sajandi alguseni. Välismaailmani jõudis 5 tiibetlase rituaal tänu Peter Kelder'ile. Tegemist on harjutustega, mis aitavad tõsta elujõudu ja tasakaalustavad kõikide tÅ¡akrate (keha energiakeskuste) taset. Samuti aitavad harjutused kaasa saavutada paindlikumat ja tugevamat keha. Öeldakse ka, et harjutuste regulaarne tegemine aitab pikendada eluiga. Seega, kõigile neile, kes tahavad jääda nooreks ja elujõuliseks. 
 
 


Tuhandete aastate jooksul hoiti seda tõelise nooruse saladust tiibeti budistide poolt kõige suuremas saladuses. Nad ei pidanud selle varjamiseks palju vaeva just nägema, sest nende klooster asus lihtsalt välismaailmast nii kaugel, et mitte keegi ei saanudki nende saladust avastada.

Niimoodi kirjeldab Peter Kelder seda, kuidas 5 tiibetlase harjutused üldse nii kauaks ajaks saladusehõlma ja teiste eest varjatuks jäid.

Tiibeti munkade nooruse ja pikaealisuse saladus seisneb nende targas ja mõistlikus elulähenemises. Teiselt poolt aga  tegelevad nad oma keha ja vaimu korrashoidmiseks harjutuste sooritamisega. Tegemist on väga lihtsate ja igale ühele jõupäraste harjutustega. Viie tiibetlase nime all tuntud harjutusteseeria võib olla isegi joogast vanem, edasi on teda pärandatud aga ühest sugupõlvest teise.

Harjutusi vaadates võid sa märgata suurt sarnasust jooga harjutustega.

5 tiibetlase harjutusteseeria regulaarne sooritamine tõstab kehas energiat ja toob tagasi tervise.
 
 
 


Harjutuste tegemine tagab sulle:

- selge mõistuse ja aitab korrastada mõtteid

- parema ja selgema nägemise

- vananemise aeglustumise

- lihaste tugevnemise

- immuunsussüsteemi stimuleerimise

- parem kehahoiaku

- hingerahu

5 tiibetlase harjutused seisnevad  tÅ¡akrasüsteemi põhimõttel, mille järgi ringlevad terves kehas tÅ¡akratega ühenduses olevad energiakeskused. See kiire ringlus aitab eluenergial liikuda ülespoole, kui aga üks neist keskustest peaks aeglustuma, siis pärsib see või blokeerib täielikult eluenergia ringluse.

Keha loob vananedes ise takistusi neile energiakeskustele ja takistab rakkude toitumist. Sellele hakkab järgnema progressiivselt vananemine ja haigused.

Budisti mungad on sellest juba ammu aru saanud ning sellepärast leidnud vahendi, mille abil energiakeskuse tööd taastada.

Harjutusi tuleb teha täpselt selles järjekorras nagu nad on, ning korrata võib neid 3 - 21 korda. Alustuseks proovi harjutusi teha iga päev vähemalt 30-päeva jooksul. Sa võid harjutusi teha hommikul või õhtul, nagu sa ise ennast tunned. Kõige tähtsam harjutuste tegemise juures on kindlalt järgida harjutuste järjekorda. Samuti tuleb pöörata tähelepanu hingamisele, millel on suur roll harjutuste tegemise ajal.

Algajale on soovitatav alustada istudes peegli ette, et vajadusel valet hoiakut parandada.

Artikli lõpus asuvas videos võib harjutusi video pealt näha.  
 
 




1. Esimene tiibetlane ehk Vurrkann või Pöörlev derviš
See esimene viie tiibetlase harjutus paneb kehaenergia kiiremini käima. Ta parandab tasakaalu ja aitab negatiivset energiat kehast välja viia. Tegemist on keha pöörlemisega kellaosuti suunas. Kindlasti oled sa märganud lapsi, kes niimoodi keerlevad ühe koha peal - nad teevad seda loomulikult ja iseenesestmõistetavalt, sest laste kehas on väga palju energiat ja elujõudu.

Tavaliselt täiskasvanud inimene suudab esimesel korral sooritada seda harjutust vaid 12 korda, seejärel võib ta pearinglust tunda. Ent see harjutus on väga tähtis -  pöörleva derviÅ¡i harjutus näitab seda, kui mürgine su keha on. Mida rohkem toksiine,  mürkaineid ja negatiivsust su kehas leidub, seda rutem su pea ringi hakkab käima.
 
 
 
 

Kuidas harjutust sooritada? 

Keerle kellaosuti suunas: vasakult paremale.

Algseis:  jalad puusade laiuselt laiali, käed õlgade kõrgusel, käeseljad põranda poole keeratud. Keerelda tuleb ühele jalale toetudes. Katsu keerelda vähemalt 12 korda.

Harjutuse ajal: keskendu niipalju kui võimalik ühele punktile enese ees, et vältida pearinglust. Ära keerle liiga ruttu, katsu saavutada kindlat rütmi, et täielikult oma tasakaalu kontrolli all hoida.

Lõpetuseks: et pearinglusest lahti saada, istu maha või heida pikali. Teine soovitus on panna käed lauba peale, sulgeda silmad ja keskenduda oma kätele.

Mida rohkem sa seda harjutust sooritad, seda rohkem energiat su kehasse koguneb.

Hoiatuseks: kuna see harjutus tekitab pearinglust ei ole ta kõikidele inimestele soovitatav. Kui sa oled haige või ei ole kindel, kas sa suudad seda harjutust teha, siis pea enne nõu mõne arstiga.
Vali harjutuse sooritamiseks koht, kus sa oled kaitstud, juhul kui sa kukkuma peaksid ja alusta alguses aeglases rütmis.
 
 
 


2 tiibetlane: Jalgade tõstmine

Seda harjutust on väga lihtne sooritada, harjutus aitab alaselga ja vaagna lihaseid tugevamaks muuta, stimuleerida kõhunäärme tööd ja aktiveerida energiavoolu.

Kuidas harjutust sooritada?

Algseis: heida selili joogamatile, käed vastu külgi, peopesad vastu põrandat. Tõsta välja hingates aeglaselt lõug vastu rinda, pingutades samal ajal alakehalihaseid, seejärel tõsta jalad maast üles. Tule algasendisse tagasi. Korda 2 - 3 korda harjutust.
 
 




3 tiibetlane : Vibu

Seda kolmandat harjutust tehakse eelmise kahe harjutuse jätkuks. See harjutus võimaldab päikesepõimiku energial südameni jõuda ja toniseerib kilpnäärme ja neerupealsete tööd.

Algseis: Põlvili, jalalabad põrandale toetunud, käed puusade taga.

Sisse hingates: kalluta pead tahapoole ja selga kergelt tahapoole, surudes tuharalihaseid kokku samal ajal.

Välja hingates: tule aeglaselt algasendisse tagasi.

Harjutuse sooritamise ajal võid silmi kinni hoida.


4 tiibetlane: Sild


Seda viie tiibetlase harjutust on natuke raskem sooritada.

Algseis: Istu põrandale, jalad laiali puusada laiuselt, käed tuharate kõrval.

Sisse hingates: toetu kätele ja jalataldadele, painutades põlvi põlvi, tõsta puusad maast lahti. Selg jääb paralleelselt põrandaga, pilk üles suunatud. Pinguta kõiki lihaseid harjutuse sooritamise ajal.

Välja hingates: lõdvesta lihaseid ja istu tagasi põrandale


 
 
 
 
 
5 tiibetlane: Mägi ja  Kobra

 
Need on kaks harjutust, mida tunnevad kõik need, kes on kokku puutunud joogaga ja kes teavad, kuidas tervitada päikest.

Need harjutused tugevdavad õlalihaseid ja panevad energiakeskuse kiiremini käima.

Mägi

Algseis: sama asend, nagu kätekõverduste jaoks. Toetu kätele ja varvastele, käed õlgade laiuselt laiali ja jalad puusade laiuselt.

Sisse hingates: tõsta puusad üles ja toetu varvastele ja kätele, lõug vastu rindkere

Tule aeglaselt tagasi algpositsiooni, tõstes pead ja lükates seda nii kaugele taha, kui võimalik. Alustada Kobra harjutusega.

Kobra

Välja hingates: Matil lamades kergita ülakeha maast lahti. Tõsta pea nii kõrgele, kui võimalik hoides puusi vastu maad. Painuta pea tahapoole ja üles vaadates

Kui sa hakkad regulaarselt viie tiibetlase harjutusteseeriat tegema, siis parandad sa sellega oma tervist ja saad energiat juurde. Kõige tähtsam on regulaarsus . Ja muidugi soov oma elu ja tervist parandada.


 

Kommentaare ei ole