{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui su keha vajab puhkust: mida teha, et väsimusest ja kurnatusest võitu saada?

  Foto : unsplash / Aleksandar Cvetanovic Puhkamine ei tähen...

 

Foto : unsplash / Aleksandar Cvetanovic

Puhkamine ei tähenda üksnes magamist. Selleks, et parandada enesetunnet ja saada jõudu juurde, tuleb kõigepealt selgeks teha, millest su väsimus tingitud on ja miks sa nii kurnatud oled. Sellest ei piisa, kui sa magad rohkem, sest hommikul ärgates oled sa ikka väsinud ja loid. Magamine ja puhkamine on kaks eri asja. Vähemalt kinnitab seda dr. Saundra Dalton-Smith. Ta on välja toonud oma raamatus (Sacred Rest : Recover Your Life, Renew Your Energy, Renew Your Sanity) 7 erinevat puhkamisvajadust ja mis aitavad välja puhata ning patareisid täis laadida. 


Füüsiline puhkus, et laadida oma patareid täis

Kõige levinum kurnatuse põhjus on füüsilineväsimus ja kurnatus, mis tekib näiteks peale pikki ja väsitavaid tööpäevi. Selleks, et sellest väsimusest üle saada, tuleb lihtsalt puhata natuke, teha väike lõunauinak või minna tervisesporti tegema (ujumine, jooga, hingamisharjutused, meditatsioon).

 

Vaimne puhkus, et leida hingerahu

Kurnatus võib olla ka vaimset laadi. Sellega kaasneb närvilisus, hajameelsus, keskendumishäired. Sellise väsimuse puhul inimene sageli unustab ära, mida ta tegema pidi ja tekivad keskendumisraskused.

Selleks, et sellest väsimusest üle saada, tuleb oma aju niiöelda välja lülitada ja lõpetada kõik mõtlemist nõudvad tegevused. Samuti tuleks hoida eemale internetist ja jätta sõnumite lugemine mõneks teiseks korraks. Pane ekraanid kinni ja ole lihtsalt vaikuses ja rahus.

Tööpäeva jooksul tuleks teha pausi iga kahe tunni tagant. Ka jooga ja meditatsioon aitavad vaimse kurnatuse vastu. 

Ja inimestele, kellel on kalduvus liiga palju mõtelda enne magamaheitmist: hoidke vihik öökapi peal ja kirjutage üles kõik oma mõtted. Ka see on üks võimalus, mis aitab mõtetes korda luua.

 

 

Emotsionaalne puhkus, et vabaneda energiavampiiridest

Väga raske on öelda ei, kui keegi palub sinu abi. Mõned inimesed aga on liiga abivalmid, alati teiste jaoks olemas, suure südamega ja annavad endast kõik teiste jaoks. Ainult, et sageli on need inimesed emotsionaalselt kurnatud. 

Selleks, et sellest väsimusest üle saada, tuleb valida paremini oma suhteid ja hoida eemale neist, kes võtavad liiga palju energiat ära. 

Samuti oleks hea pidada päevikut ja kirjutada üles kõik oma tunded. Miks mitte kirjutada oma kurbusest, vihast, pettumustundest, hirmudest ja kartustest. 

 

Sotsiaalne puhkus, et olla sina ise

Väsimustunne võib tekkida ka sellest, kui sul on liiga vähe aega iseenda jaoks. Või ei saa sa olla sina ise. Muidugi ei tähenda see, et sa pead end ühiskonnast eraldama, vastupidi, tähtis on võtta aega ka endale. Sa ei pea olema alati seal, kus teised on. 

Mida rohkem aega sa teiste inimestega veedad, seda rohkem sa nende koormat kannad. Nii nende muresid, kui rõõme. See on emotsionaalne koorem. 

Veeda rohkem aega inimestega, kellega sa tunned ennast hästi, kellega sa võid olla sina ise ja rääkida kõikidest oma probleemidest vabalt. 

 

 

Sensoone puhkus, et hoida oma meeletaju

Sensoorne kurnatud tekib, kui vaadata liiga palju infot, ekraane, sotsiaalmeediat. Ekraanide sinine valgus, sellega kaasnev pidev heli ja müra, linnakära ja kõik muud tegurid kurnavad sind sensoorselt. Eriti sellisel puhul, kui sa oled ülitundliku loomusega.

Selleks, et sellest väsimusest jagu saada, piira oma ekraande taga viibimist. Pane kinni telekas ja raadio, ära vaata oma arvutit ega telefoni. Katsu elada ilma ekraanideta. Eriti õhtusel ajal. Nii paraneb su enesetunne juba mõne ajaga. 


Loominguline puhkus, mis aitab tõsta loomingulisust

Kui sul on tunne, et mitte kuidagi enam lahendusi ei leia ja vaim lihtsalt ei tule peale, siis pead sa rohkem aega võtma selleks, et tegeleda sellega, mis sulle meeldib (tantsimine, laulmine, sport, kirjutamine..). 


Spirituaalne puhkus, et leida rahu

Tegemist ei ole millegagi, mis on seotud religiooniga. Inimestena kuulume me ikka kokku ja otsime oma elule mõtet. Miks mitte tegeleda heategevusega või liituda mõne huviringiga. Leia endale tegevus, mis oleks kooskõlas sinu väärtushinnangutega.

 

 

 

 

 

 


 

Kommentaare ei ole