{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kui palju tuleb iga päev sporti teha selleks, et hoida end südamehaiguste eest

    foto : unsplash / Brian Mann Ilusate ilmade saabudes hak...

 

 

foto : unsplash / Brian Mann


Ilusate ilmade saabudes hakkavad paljud taas rohkem sporti tegema. Eks see ole seotud suurel määral aastaajaga, paljud alustavad küll suure hurraaga aga jätavad siis varsti kõik sinnapaika, kui ilmad juba suvisemaks lähevad. Ja ununevadki kõik motivatsioonid ehkki sport on kasulik nii kehale kui vaimule. Aga enne tuleks siiski rääkida spordi kasust tervisele. Sest nagu öeldakse, on terves kehas terve vaim, alles peale seda võime keskenduda kõhulihaste tegemisele. 

 

Milliseid igapäevaseid põhjuseid me leiame selleks, et mitte sporti teha? 

Siredad sääred ja ilusad kõhulihased tekitavad ikka soovi ka hakata trenni tegema ja kõik oleks ilus, kui ainult motivatsioon vahepeal ära ei kaoks. See on tõenäoliselt kõige enamlevinum põhjus, mille tõttu paljud trenni ei tee. Lisaks motivatsioonipuudusele on ka ajapuudus selline asi, mis paljude inimeste puhul takistuseks saab. Või siis on probleemiks see, et spordi tegemine lihtsalt tekitab halva enesetunde, millega kaasneb pearinglus, tasakaaluhäired ja raskustunne. 

 


Kui palju peaks tegema trenni iga päev? 

Tervislik liikumine ja sport on kasulikud tervisele. Kui sa tahad kaua elada, pead sa rohkem liikuma ja olema aktiivsem. Värskete uuringute järgi, mille tulemused avaldati väljaandes The American Journal of Clinical Nutrition, selgus, et selleks et enneaegse surma ärahoidmiseks tuleks võtta vähemalt 20 minutit selleks, et teha trenni. Teadlaste sõnul aitab see, kui iga päev natukene liikuda vähendada enneaegse surma riski 30% võrra. Ja lisaks sellele ei ole vaja hakata tundide kaupa rassima jõusaalis. Piisab ka sellest, kui teha väike joogaseanss või siis paarkümmend minutit kiirkõndi. Või siis 20 minutit pilatest, mis aiatab aktiveerida lihaseid. Kõige tähtsam on järjepidevus ja rõõmus meel. 


Kuidas spordi tegemine toetab südame tervist? 

Lisaks sellele, et trenni tegemine aitab parandada enesetunnet ja hoida vaimset tervist, toetab spordiga tegelemine ka organite tööd. Kopsudele ja südamele meeldib väga tervisesport, sest liikudes paraneb keha hapnikuga varustamine, millele tänu paraneb ka lihaste töö. 

Süda on midagi enamat, kui tavaline organ, sest süda on ka lihas ja sellega, kui sa treenid ennast iga päev natukene, aitad sa oma südamel hullemat ära hoida. Sporti tehes varustad sa südant hapnikuga ning parandad oma füüsilist võimekust, nii treenid sa samal ajal südant ning kogu keha verevarustust. Tervisesport aitab seega parandada lihaste tervist, alandada vererõhku umbes 30% ning alandada infarkti ja insuldi riski. 

 


Kuidas spordi tegemine toetab kopsude tervist?

Treening aitab parandada kopsude tervist ning hingamist. Järjepidev ja regulaarne treening aitab aga tõsta kopsude funktsioone. Jällegi põhjus, miks võtta iga päev aega selleks, et tervisesporti teha. Igapäevane treenimine parandab organite funktsioone. Hingamist on võimalik parandada ja treenida. Näiteks siis, kui inimene hakkab jooksmas käima, võib tal alguses olla raske ning tekib pistmise tunne, sellega võib kaasneda hingeldamine ning kurnatus, mis aga juba paarinädalase harjutamise järel kaob iseenesest. Sest seda kasu tervisele, mida treening annab, on tunda juba üsna ruttu. 


Millist kasu annab sport veel sinu tervisele? 

Sport ei ole ainult kasulik füüsilisele tervisele, vaid ka vaimsele. Näiteks aitab regulaarne treenimine parandada une kvaliteeti ja magada rahulikumalt. Ning hoiab ära kaalutõusu. See on iseenesest juba motiveeriv. Samuti tagab treenimine hea enesetunde ja reipuse. 

Regulaarne trenn aitab parandada ka enesehinnangut. Ja stimuleerib aju. Seega, leia iga päev 20 minutit selleks, et teha tervisesporti.

 


Kommentaare ei ole