{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millistest inimestest tuleks rohkem eemale hoida?

foto : unsplash / Baylee Gramling      Toksilisi inimesi le...

foto : unsplash / Baylee Gramling

 

 

 Toksilisi inimesi leidub meie ümber igal pool. Sa kohtad neid tänaval tööle minnes, poes, bussis või rongis, töö juures.... Kõikjal võid sa kohata pilku, mis ei soovi sulle head. 

On inimesi, kes teevad teadlikult teistele halba. On inimesi, kes tegutsevad alateadlikult, andmata endale seejuures aru, mida nende sõnad ja teod teise inimesega teha võivad. Kuidas ka ei ole, selline inimene põhjustab konflikte, arusaamatusi, ebameeldivusi, stressi ja halba enesetunnet. Ta alandab, alavääristab, naeruvääristab ja pilkab kõike, mis talle ei meeldi.

Sellepärast on tähtis eemalduda sellisest inimesest, selleks aga, et seda teha, tuleb õppida teda ära tundma. 


Enesekeskne inimene

Tõenäoliselt on egoistlikku inimest kõige lihtsam tuvastada oma tutvusringkonnas. Enesekeskse inimese tuvastamine ei vaja mingeid suuremaid pingutusi, ta elab iseendale ja on keskendunud omaenda isiksusele. Ta on maailma naba ja kogu elu peab keerlema tema ümber. Temaga koos olles tunned sa end täiesti üksi. Ta ei hinda sind, ta ei huvitu sinust, ta ei küsi, kuidas sul läheb ega hakka uurimagi, kas sul on abi vaja. Mis tal sinuga üldse asja on? Kas sa oma eluga ise hakkama ei saa? Kuule, aga kas sul laupäeval on aega tema juurest läbi tulla, tal on vaja üks töö ära teha, tead, tal on üks suur mure, äkki sa saad teda aidata... Ole nii kallis! Kas sul endal on ka probleeme või? Kas sa tõesti rääkisid midagi, ei tule nagu meelde, no mis me vanadest asjadest ikka räägime. Unustame selle parem ära, eks ole ju. Kuidas siis jääb selle laupäevaga, ta võib ju sinu peale kindel olla, on ju, sa oled nii tore!

Sina oled tema jaoks ainult abivahend, tal pole sind vaja muidu, kui ainult siis, kui tal on mingit teenet vaja. 

 

 


Kade inimene

Ta tuleb sinu juurde, naeratus huulil aga ta silmad ei naerata. Ta pilgus on midagi kummalist, see ei ole siiras, see ei ole hea, see on kadedus, mis peegeldub ta pilgust. Kust sa selle või teise asja said? Küll sinul ikka veab alati, ikka keegi annab sulle midagi. Kas sa ei taha talle ka anda? Isegi, kui tal on endal kõik olemas, tunneb ta ikkagi kadedust selle üle, mis teistel on. Selle asemel, et tunda rõõmu oma väikestest rõõmudest, unistab ta teiste elust. Ta tahab, et teised oleksid õnnetud. Ta tahab kogu aeg rohkem ja rohkem. Veetes liiga palju aega sellise inimesega, kaotab kõik väärtuse ja su enesetunne muutub sandiks, sest sa hakkad nägema ka kõike halvas valguses.


Väärastunud mõtlemisega inimene

Ka teda on üsna lihtne ära tunda, sest ta muudab kogu aeg oma elu aina keerulisemaks. Ta on see, kes mõtleb kogu aeg üle ja kujutab endale asju ette. Ta otsib kogu aeg võimalusi, kuidas teistest midagi halba rääkida ning tekitab ka sinus sellise vastiku tunde nagu kõik oleksid inimesed halvad. Tal on oskus näha halba ka seal, kus seda üldse ei ole. Ta mõtleb kogu aeg probleeme juurde enda ja teiste ellu. Öeldakse ju küll, et ühe inimese õnnetus on teise õnn - kindlasti on nii selle inimesega. 


Teiste ellu sekkuja

Tema ei ole lihtlabane kuulujuttude rääkija. Teiste õnnetus on tema õnn - talle meeldib teiste eludes surkida, otsida seda, mis on valesti ja halvasti. Seejärel jutustab ta kõike edasi, et tekitada pingeid antud inimese ja teiste vahel. Ta tekitab kõikidele probleeme juurde. Ta üritab alati teistest rääkida midagi halba, isegi, kui hetk selleks on vale. 


Pirtsakas inimene

Ta on igavene laps, kes lihtsalt suudab su endast välja viia. Teeb ta siis seda teadlikult või mitte, ta keerab iga olukorra oma kasuks, tekitades teises inimeses süütunnet. Tegelikult tunneb ta end ise halvasti ja tahab, et sina ka ennast halvasti tunneksid tema pärast. Igapäevases elus on temaga raske hakkama saada, ta muutub ruttu väsitavaks. Temast pole isegi mõtet aru saada, parem on temasugustest eemale hoida.


Ohver või märter

Tema on see, kes kõige ärritavamalt mõjub. Kõik saab alguse nii nagu alati : alguses oled sa mõistev ja katsud teda ära kuulata, näitad välja kaastundlikkust ja tahad aidata teist inimest. Seejärel tekib see hetk, mil sa ei suuda end enam tagasi hoida ja ärritud, sest ohvrile ei meeldi mitte miski, ta ei taha mitte midagi, ta on pessimistlik ja ei tunnista oma süüd, ta ei suuda enam mitte midagi, kõik on liiga raske ja ületamatu tema jaoks. Rasked hetked elus ei ole ainult väljakutsed vaid midagi ületamatut. Selle asemel, et tegutseda, on ta otsustanud kannatada ja kannab seda kannatust sulle ka edasi, tõmmates sind endaga kuristikku. 

 

 


Manipulaator

Väärastunud mõtlemisiviisiga inimesele võib veel andestada, sest ta on madala enesehinnanguga, manipulaator aga teab hästi, mida ta teeb. Manipulaator kasutab sind ära ikka ja jälle oma isiklikel eesmärkidel, mängides seejuures sinu head sõpra. Ta kasutab ära sinu headust, abivalmidust, jõudu, kõike seda, mis on sulle kallis ja tähtis. Tal on alati oma kindel eesmärk, ta ei tee midagi juhuslikult. Ta õpib sind hästi tundma ja selle tõttu võibki sinuga teha, mida süda tahab. Manipulaatoreid on erinevaid. 


Kohtunik

Tema teab kõike paremini, kui keegi teine. Selle asemel, et inimesi hinnata ning tunda rõõmu käesolevast hetkest, ta uurib ja puurib, kaalub ja analüüsib poolt - ja vastuargumente. Mõistab kõige üle kohut, isegi pisiasjad häirivad teda. Ta paneb sind endas kahtlema. Ta loeb sulle moraali, rõhutades su puudusi ja vigu, unustades seejuures kõik su head omadused.


Ãœlbe inimene

Ãœlbe inimene võib olla lihtsalt ebameeldiv. Aga väga toksiline. sest ülbus on võltsitud enesekindlus. Mida madalam on inimese enesekindluse tase, sest ülbem ta on. 

 

 


Halvustaja

Ilmselt on ta selles nimekirjas kõige negatiivsem. Ta on pessimistlik, hädaldab palju, muretseb ja kardab kõike. Tunneb pidevalt hirmu kõige ees. Olles sellise inimesega koos, muutud ka sina negatiivseks ja kurvaks kujuks ning hakkad nägema elu halvas valguses, tundes suuremat meeleheidet. Ta muudab sind depressiivseks. 


Kuidas vabaneda toksilisest inimesest?

Kõigepealt pead sa temast emotsionaalselt eemalduma. See ongi kõige raskem, sest ta on teinud tee sinu ellu kasutades selleks su tundeid ära. Muretseda pole aga vaja, sest igale probleemile leidub lahendus. Nüüd, kus sa tead, millistest inimestest sa pead eemale hoidma, tead sa edaspidi ette, kuidas sa pead temaga käituma. Sa pead mõtlema loogiliselt ja mõistusega, mitte kuulama oma südame häält. Sa pead ennast paremini kontrollima ja panema paika piirid. Ning hoidma pead püsti igas olukorras.

Kommentaare ei ole