{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hiina uus aasta : 7 toitu mis tõmbavad sulle terveks aastaks head õnne ligi

foto : unsplash / Chinh Le Duc      Isegi, kui sa usud kogu...

foto : unsplash / Chinh Le Duc

 

 

 Isegi, kui sa usud kogu oma südamest, et su õnnetäht ei jäta sind kunagi maha, võiksid sa ikkagi mõnikord ka ise omalt poolt kaasa aidata, et head õnne ligi tõmmata. 

Hiina uue aasta pidustused algavad sellel aastal 22. jaanuaril, sellel ajal soovitakse kõikidele tervist, õnne, küllust ja rahu. Ehk siis kõike seda, mida meil sellel aastal vaja läheb. 

Kodud on puhtad ja kaunistatud, punased ümbrikud on jagatud ja ees on ootamas pidulik pühadelaud lähedaste inimestega. Hiinlaste jaoks on tegemist ühe tähtsama pühaga. Pühade ajal serveeritakse mitmeid erinevaid rooge, millest enamikul on mingi tähendus. 




Millised toidud toovad head õnne kaasa uueks aastaks ja milliseid toite tuleks serveerida Hiina uue aasta pühadelaual? 

 

Et tõmmata jõukust ja õnne oma ellu


Kala

" Nián nián yǒu yú" 

Tegemist on uue aasta sooviga, millega soovitakse "jõukust" või sis "kala", kuna mõlemad sõnad on sarnased.

Aasia maades süüakse palju kalatoite, nii aurutatud kui keedetud kujul ja kindlasti tuleks süüa kala uue aasta esimesel päeval. Veel parem oleks, kui valida säga või koger, mille hääldus sarnaneb sõnadele "hea õnn". 


Puuviljad

Puuviljad,  peamiselt just tsitruselised, on au sees tänu oma ümmargusele kujule ning soojale värvusele, mis tuletab meelde harmooniat, head õnne ja jõukust. Mandariinid ja apelsinid toovad head õnne ja edu ligi, greipfruut aga tõmbab ligi rikkust ja jõukust. 

 

 


Et saada rikkaks

Jiaozi

Tegemist on aurutatud Hiina pelmeenidega, mis on täidetud liha või köögiviljadega. Need pelmeenid on  paadikujulised, mis meenutavad kullakange. Mida rohkem Hiina pelmeene uue aasta tähistamiseks süüa, seda rikkamaks saab. Seega, kui sa tahad pelmeeni söömise võistlust korraldada, siis praegu on selleks õige aeg. Kes teab, äkki võidad sa tänu sellele lotoga.

 

Kevaderullid

Aasia maades on mitut sorti kevaderulle. Vietnamis näiteks täidetakse kevaderulle liha ja köögiviljadega, mis keeratakse toore riisilehe sisse, Hiinas aga on kevaderullid küpsetatud pannkookide või ravioolilehe sisse keeratud enne praadimist. Kevadrullide kuldne värvus meenutab samuti kullakange.


Et olla terve nagu purikas

Pika eluea nuudlid

Need munanuudlid on nagu käejooned. Mida pikemad nad on, seda parem. Sarnaselt elulõngale, sümboliseerib iga nuudel kellegi elu. Ja sellepärast ei tohi mitte kunagi ja mitte mingi hinna eest nuudleid pooleks lõigata, isegi mitte valmistamise ajal. Tegelikkuses on nuudlid valmistatud muidugi samas taignaribast, mida on venitatud tuhat korda (traditsiooni järgi). Nuudleid süüakse keedetult või preatuna.

 

 


Et saada paremat töökohta või ametikõrgendust

Nian gâo

Kas sa otsid paremat töökohta või soovid ametikõrgendust? Siis söö nian gâod enne töövestlust. Tegemist on kleepuva riisikoogiga, millesse on lisatud punaseid ube või roosuhkrut. Gâo tähendab samal ajal kooki, kui kõrget, see tähendab, et selle koogi söömine aitab ametialast kõrgendust saada ja ronida karjääriredelil üles. 


Et kodurahu ei kaoks

Tânguyân

Tegemist on kleepuvast riisijahust pallikestega, mida süüakse kogu perega vana aasta õhtul. Traditsiooniliselt serveeritakse seda magustoiduna suhkruvee supi sees aga neid pallikesi võib edukalt täita ka lihaga ja serveerida puljongiga. Nende ümmargune kuju meenutab õnne ja koosolemist. Riisipallikesed aitavad pingeid maandada ja tekitada rõõmu kokkusaamise üle. Ära unusta serveerida järgmine kord sugulastega koos olles.



Kommentaare ei ole