{ads}

HIDE

Viimased

latest

8. nädal

Nädal 8. Beebil kaob saba. Peopesadele ning jalataldadele moodustuvad algelised sõrmed ja varbad. Teie laps hakkab end oma mõnusas ...

Nädal 8.

Beebil kaob saba. Peopesadele ning jalataldadele moodustuvad algelised sõrmed ja varbad. Teie laps hakkab end oma mõnusas pesakeses (lootevedelikus) liigutama. Lootevesi on lootega theduselt enam-vähem võrdne, mistõttu vähendab see oluliselt põrutusi. Lootevesi teeb võimalikuks loote aktiivse liikumise, mis on arengu seisukohalt oluline. Ehkki teie lapsel on pikkust vaid mõned sentimeetrid, on tal piki selgroogu lihased. Varased liigutused pole lootel siiski tahtlikud: aju ei juhi veel lihaseid.
Moodustunud on peamised siseorganid ja veresooned. Tööd on alustanud vereringe.
Lapsel areneb sisekõrv, mis on tähtis tasakaalu ja kuulmise keskus.
Lapse kõhreline luustik hakkab asenduma luurakkudega.
Lapse süda lööb 150 korda minutis, mis tähendab, et see teeb seda kaks korda kiiremini, kui sinu süda.
Lapse nina veel kujuneb, kuid olemas on ninaots ja –sõõrmed.



Ema: teil võib esineda suurenenud tupevoolust. Vooluse suurenemine raseduse ajal on täiesti tavaline. Siiski peate arstile pöörduma, kui see lõhnab ebameeldivalt ning tekitab kõrvetus- või sügelustunnet.
Iiveldus kimbutab? Kui te oksendate pea kõik söögi ja joogi välja ning iiveldusega kaasneb ka pearinglus ja minestamine, pöörduge arsti poole. Te võite vajada medikamente või koguni haiglaravi. Üldiselt siiski pole mõningane oksendamine ja iiveldus raseduse ajal ohtlikud ning neid tuleb võtta lihtsalt kui mõõduvat nähet. Õige toitumine aitab teil vaevused kontrolli alla saada. Tihtipeale on enesetunne kõige halvem hommikul peale ärkamist. Jälgige, et te ei laseks kõhul liiga tühjaks minna – näljatunne võib teid kergemini oksendamiseni viia. Iivelduse vastu leiab igaüks oma “rohu” – mõnedele aitab ingver, teistele sidrunikommid või kuivikud/kreekerid.
Teie maitse- ja lõhnameeled on tugevamad ning teil võib tekkida eriline soosing või vastumeelsus teatud toitude/lõhnade suhtes.

Pidage nõu arstiga seoses rasedatele mõeldud vitamiinide kasutamisega. Siiski, arstidel on vitamiinidesse erinevad suhtumised ning te võite ära kuulata nii poolt kui vastuargumendid, kuid lõpliku otsuse teete siiski teie. Küll aga, kui te ei toitu täisväärtuslikult ning teil on raskusi söömisega, võivad vitamiinid aidata ära hoida puudujääkide teket organismis ning parandada teie enesetunnet.

Raseduskalendri esilehele

 
 17.nädal 
 25.nädal 
 31.nädal 
 32.nädal 
 33.nädal 
 34.nädal 
 36.nädal 
 37.nädal 
 38.nädal 

Kommentaare ei ole