{ads}

HIDE

Viimased

latest

Matcha tee sisaldab kümme korda rohkem anitoksüdante, kui tavaline roheline tee.

Matcha tee joomise kultuur võeti budisti munkadelt üle seitsmendal sajandil. Nüüdseks on matcha tee kogunud kuulsust ja teda hinnatakse pa...

Matcha tee joomise kultuur võeti budisti munkadelt üle seitsmendal sajandil. Nüüdseks on matcha tee kogunud kuulsust ja teda hinnatakse palju.




Matcha ( jaapani keeles "peen teepulber") tee koosneb peeneks jahvatatud või hõõrutud tencha lehtedest. Seda teed tarbitakse Jaapani tseremooniate käigus ning teda peetakse väga peeneks joogiks. On neid, kes leiavad, et matcha tee maitse sarnaneb vetikamaitsele tänu oma mõrudale maitsele.

Pulbriks hõõrutud lehed segatakse ja lauhustatakse vees, seetõttu saavad kõik toitained tarbitud, sest koos veega juuakse ära ka lehtede pulber. Tõusva Päikese maadel peetakse seda jooki tõeliseks nooruse allikaks millel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Matcha tee sisaldab rikkalikult antioksüdante ja aitab võidelda vananemise vastu. Matcha teeaitab ainevahetuse kiirendamisele kaasa.
Nii, nagu kohvi, annab matcha tee energiakoguse ja aitab väsimuse korral, ent tasub meeles pidada, et üks tass matcha teed sisaldab 70 mg kofeiini, selletõttu tasub teed mõõdukalt tarbida.



Kuidas valmistada matcha teed? 

Vanasti anti matcha teed samuraidele, kellel oli vaja energiat enne võitlust. Tänapäeval võib seda osta looduspoodidest või teepoest, arvestada tuleb 20 - 30 euroga 30 grammi teepulbri kohta. Te võite endale osta ka spetsiaalse bambusest pintsli-vispli "chasen" tee valmistamiseks ja doseerimislusika "chashaku". Tee valmistamiseks laske vesi keema ja laske veel natuke seejärel jahtuda (ärge kasutage keevat vett)
Pange tassi või kui võimalust, kasutage spetsiaalset tee valmistamise kaussi "chawan " 1 gramm matcha pulbrit. Seejärel valage ringjalt natuke vett kausiäärele. Vajutage kergelt teepulbrile ja segage energiliselt alt üles mõne sekundi jooksul. Seejärel lisage 70 ml vett. Seda ettevalmistust kutsutakse usucha (peen valmistus). Et saada paksemat teed (koicha) võite te panna natuke rohkem pulbrit.

Te võite kasutada matcha teed ka toidu tegemise juuresja panna seda jäätistesse, makroonidesse ja panna cottasse.

Kommentaare ei ole