{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 indiaanlaste tarkusetera

E nne, kui eurooplased jõudsid Ameerikasse, elas seal üldise hinnangu alusel umbes 1,2 - 5 miljonit indiaanlast. Ameerika indiaanlaste rahv...

Enne, kui eurooplased jõudsid Ameerikasse, elas seal üldise hinnangu alusel umbes 1,2 - 5 miljonit indiaanlast. Ameerika indiaanlaste rahvaarv kahandati läbi genotsiidi, tapmiste, sissetoodud haiguste, orjapidamise ja enesetappude  250 000'le. Pole kahtlustki, et need inimesed on üle elanud kohutava tragöödia. Võib lausa öelda, et see on üks kohutavam asi, mis on ühele rahvale maailmas osaks langenud.  Ent sellest hoolimata pööratakse sellele nii vähe tähelepanu. Miks ometi?

Neid mitte ainult ei tapetud aga enamik osa nende traditsioonidest, kultuurist ja kommetest kadus koos nendega. Võib-olla oli sellel genotsiidil mõni teine sügavam põhjus? Need inimesed olid tõeliselt Maa ja Loodusega ja tihti kutsuti neid Maa Valvuriteks. Nad õppisid käima vaikselt maapinnal, elama tasakaalus ja harmoonias. Võib-olla, kui maailmas praegu elaks rohkem indiaanlasi, ei oleks me sellises kaoses. Võib-olla on meil vajalik õppida midagi nende pealt oma igapäevaseks eluks?

11 indiaanlaste tarkusetera ja õpetust.

Suur Vaim on kõikjal: ta on õhus, mida me hingame. Suur Vaim on meie Isa ja Maa on meie Ema. Maa toidab meid; seda mida me külvame, annab ta meile tagasi. Big Thunder Begadi Wabanaki Algonquin 

Esimene element ja see on kõige olulisem on see, mis siseneb inimeste hinge, kui nad mõistavad oma omavahelist suhet, oma ühtsust Universumiga ja selle võime ja kui nad mõistavad, et Suur Vaim elab Universumi keskuses ja et see keskus on igal pool, nõndasamuti ka meie endi sees. Must Wapiti, Oglala siuud.

Siis, kui viimane puu on raiutud, kui viimane jõgi on mürgitatud, kui viimane kala on kinni püütud, alles siis mõistate te, et raha ei saa süüa. Indiaanlaste mõttetera 

Minge julgelt edasi.

Kui te kahtlete, jääge rahulikuks ja oodake. Kui kahtlus kaob, minge edasi julgelt. Niikaua, kui udu teid ümbritseb, oodake; Oodake kuni päike tungib läbi udu ja ta laiali hajutab; sest see on see, mis juhtub. Alles siis, tegutsege julgelt.

Pealik Ponca Valge Kotkas

Kohelge maad hästi. Maa ei ole teile antud teie vanemate poolt, maa laenati teile teie laste poolt. Me ei päri Maad oma esivanematelt, me laename selle oma lastelt.

Vana indiaanlaste mõttetera

Inimene ei ole eluvõrku kudunud. Me moodustame vaid ühe niidi. Kõik, mida me võrgule teeme, teeme me iseendale. Seattle pealik.

Et tähed võtaksid teie kurbuse, et lilled täidaksid teie südame iluga, et vaim kuivataks teie pisarad igaveseks. Ja eriti, et vaikus muudaks teid tugevaks.

Dan George pealik

Enne, kui meie valged vennad tulid meid tsiviliseerima, meil ei olnud vanglat. Järelikult, ei olnud kurjategijaid. Meil ei olnud võtmeid ja lukke, järelikult ei olnud vargaid. Kui keegi oli liiga vaene, et endale hankida hobust, tekki või telki, võis ta seda saada kingitusena. Me ei olnud piisavalt tsiviliseeritud, et pöörata nii suurt tähelepanu oma eraelule.  Me tahtsime omada asju, et neid teistele anda. Et üksteist aidata. Meil ei olnud raha ja sellepärast ei määratlenud inimese rikkus tema väärtust. Meil ei olnud ühtegi seadust (eraldi), ühtegi advokaati, ühtegi poliitikut ja järelikult me ei olnud võimelised sohki tegema või teisi petma. Me ei olnud ette valmistatud valge inimese tulekuks ja ma ei tea, kuidas selgitada seda moodust ja ma ei tea, kuidas me peaksime tegema, et hakkama saada ilma nende põhiliste asjadeta (nagu meie valged vennad ütlevad) mis on absoluutselt vajalikud tsiviliseeritud ühiskonnas.

John Fire Lame Deer, Lakota

Oo Suur Vaim , aita mul alati rahulikult tõde rääkida, kuulata avatud meelega, kui teised räägivad ja meeles pidada rahu, mida vaikuses leida võib.

Cherokee indiaanlaste palve


Rahu ja õnn on igal ajal olulised. Rahu moodustab iga etapi. Me kõnnime käsi-käes. Ei ole olemas poliitilist lahendust vaimsetele probleemidele. Meenutage endale: kui Looja lõi kõik niimoodi, peab see niimoodi olema. Hinges ei oleks vikerkaart, kui silmades poleks pisaraid.  Indiaanlaste pealik

Inimene usub mõnikord, et ta on loodud selleks, et domineerida, juhtida. Aga ta eksib. Inimene on vaid kõige osa. Tema osa ei ole teiste ära kasutamine, vaid valvamine. Inimesel ei ole võimu ega eelisõigust, ainut kohustused.






Allikas: http://www.espritsciencemetaphysiques.com




Kommentaare ei ole