{ads}

HIDE

Viimased

latest

Põhjus, miks vanemaks saades tekib tunne nagu aeg läheks kiiremini

  foto : unsplash / freestocks     "Juba jälle jõulud,...

 

foto : unsplash / freestocks

 

 

"Juba jälle jõulud, alles need jõulud ju olid! Kuidas see aasta küll nii ruttu lendab!" 

Kes meist ei ole nii mõtelnud või öelnud? Põhjus seisneb selles, et mida vanemaks inimene saab, seda rohkem muutub tema ajataju. Kui lapsepõlves on tunne, et aega on nii palju ja aeg kuidagi kohe ei liigu, siis vanemaks saades tekib vastupidine tunne. Millega seda aga seletada? 

6-aastane laps ei jõua ära oodata ema koju tulekut, jõule ja suvist koolivaheaega. Nädalad tunduvad tema jaoks sama pikad, kui kuud. Aastad aga lähevad ja ühel hetkel tabab inimene end mõtlemast, et kuhu see aeg küll lendab. Mida vanemaks inimene saab, seda rohkem hakkab ta mõistma, et kõik saab kord läbi ja just see paneb teda paremini tajuma mööduvat aega. Lapsed üldiselt ei teadvusta endale seda, et kõigel on kord lõpp ja selle tõttu on neil tunne, et neil on aega terve igavik. Ent vanemaks saamine on ka privileeg. Iga uus aasta, iga sünnipäev, iga jõul on mingil määral võimalus hinnata rohkem seda, kuidas aeg möödub. 

Teiste sõnadega on kõik suhtumise küsimus. Inimene võib võtta aja möödumist, kui paratamatust, mis viib teda lõpule lähemale (pessimistlik mõtteviis) või siis keskenduda rohkem sellele, et vananemine on eelis ja aastad lisavad ainult kogemusi, ilusaid hetki ja mälestusi lähedastega. Selleks, et nautida iga aastat, tuleb aga elada käesolevas hetkes, sest seda, mis oli, ei ole enam ja seda, mis tuleb, ei ole veel. 

 

 

Professor Cindy Lustig'i sõnul mõjutavad mälu ja kogemused samuti ajataju. Igavust tundes on tunne, et aeg venib. Selle põhjuseks on see, et aju vajab tegevust ja sündmusi, mis aitaksid tal mõõta aja möödumist. Vanemaks saades aga hakkab inimene rohkem elama oma harjumuspärast ja kindlate rutiinidega elu, suuremaid ja märkivamaid sündmusi tuleb ette aga harvem. Seega, kui 80-aastane mees teeb iga päev suurema osa oma päevast samu asju, tekib tal tunne nagu läheks aasta liiga ruttu, sest aastad sulavad tema peas kokku. Need on uued ja põnevad asjad meie elus, mis aitavad eristada päevi ja kuid teineteisest. 5-aastase lapse elus on terve aasta täis põnevaid kogemusi, mis aitavad tal paremini tundma õppida ümbritsevat maailma. 50-aastasel inimesel aga on pea kõik kogemused omandatud. Selle tõttu kui sa tahad, et aeg ei lendaks nii ruttu, pead sa õppima edasi ning avastama maailma enda ümber, et luua ilusaid mälestusi.

Kommentaare ei ole